Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε ένα φιλικό σπίτι με Ιταλούς οικοδεσπότες που στρώνουν ένα πλούσιο τραπέζι με φρέσκα ζυμαρικά και εκλεκτές ετικέτες κρασιών. Εκεί βρίσκεται και η ουσία του dolce far niente - οι μεγαλύτερες απολαύσεις δεν απαιτούν κόπο παρά νόστιμο φαγητό και καλή παρέα.
"Η έννοια του "ιταλικού τραπεζιού” συνοδευμένο με σπιτικό, ποιοτικό φαγητό, ατελείωτες συζητήσεις και καλό κρασί είναι ο τρόπος ζωής μου, ο τρόπος διασκέδασής μου σε οικογενειακό και φιλικό επίπεδο" εξηγεί η Κάτια Λοχαϊτη, ιδιοκτήτρια του Rica Riccardi, ενός μικρού ιταλικού εστιατορίου στο Χαλάνδρι που κερδίζει τον επισκέπτη με τις πλούσιες γεύσεις και την οικεία ατμόσφαιρα.
Μετά από μία κρίσιμη περίοδο, τα αγαπημένα σας εστιατόρια ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους και σας περιμένουν. Η ανάγκη για ανοιχτούς χώρους, για επιχειρήσεις πιο μικρής κλίμακας και για ανθρώπους που παίρνουν σοβαρά τη δουλειά τους αυξάνεται, καθώς το ζήτημα της ασφάλειας και του σεβασμού είναι πλέον πρώτο στη λίστα κάθε επισκέπτη. Για το Rica Riccardi, το ζητούμενο ήταν να προσφέρει ποιοτικό φαγητό και μία οικογενειακή αίσθηση από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του. Στο χαμογελαστό πρόσωπο της Κάτιας έρχεται η επιβεβαίωση πώς όλα θα πάνε καλά, πώς πρώτο μέλημα είναι η φροντίδα και η ασφάλεια των θαμώνων.
"H ιδέα του να ανοίξω ένα εστιατόριο ήταν κάτι που ωρίμαζε μέσα μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μεγαλώνοντας σε σπίτια είτε στην Ελλάδα είτε στην Ιταλία γεμάτα γεύσεις και μυρωδιές τόσο έντονες που ακόμα και σήμερα με συνδέουν στιγμιαία με τις παιδικές μου αναμνήσεις. Ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών μου που στα μέσα της δεκαετίας του ’80 άνοιξαν την πρώτη pizza al taglio (με το μέτρο) στην Αθήνα και με την παρότρυνση δικών μου ανθρώπων τόλμησα να ανοίξω το δικό μου μικρό εστιατόριο και να μοιραστώ με τον κόσμο τις γεύσεις αλλά και την ζεστασιά της ιταλικής κουλτούρας γύρω από το φαγητό".
"Το όνομα Rica Riccardi είναι ένα ονοματεπώνυμο που με συνδέει με όλα τα παραπάνω. Είναι το επίθετο της γιαγιάς μου και το όνομα του προπάππου μου Enrico (στην θηλυκή του version φυσικά). Το μενού βασίζεται κυρίως σε απλές καθημερινές γεύσεις χωρίς εντυπωσιασμούς με έμφαση στην αυθεντικότητα και καλή πρώτη ύλη. Τις καθημερινές ετοιμάζω πιάτα alla buona όπως carbonara, aglio e olio, cacio e pepe και pomodoro e basilico".
Κάθε σαββατοκύριακο το μενού αλλάζει και υπάρχουν 3-4 είδη ζυμαρικών όπως pasta rica (συνταγή με μπρόκολο, φρέσκο λουκάνικο και πέστροφα), κρέας όπως porchetta (χοιρινό γεμιστό σιγομαγειρεμένο 5 ώρες στο φούρνο) ossobuco alla romana, σούπα λαχανικών εποχής και φυσικά δεν λείπει το tiramisu. To μενού συνοδεύεται πάντα από μεγάλη ποικιλία ιταλικών κρασιών με πάνω από 25 ετικέτες που ικανοποιούν κάθε ουρανίσκο. Στην πλούσια κάβα του Rica Riccardi προστίθενται επίσης vermouth και amaro για την αυθεντική εμπειρία του ιταλικού aperitivo, με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μέλους της ομάδα που βρίσκεται πίσω από την μπάρα, τον Σπύρο Ράπο.
Από το απόγευμα και μετά μπορεί κάποιος να επιλέξει και να συνοδεύσει το aperitivo του από την βιτρίνα με τα αλλαντικά και τυριά, όπως gorgonzola dolce, pecorino con tartufo, parmigiano 36 μηνών, salame cinghiale (σαλάμι με αγριογούρουνο), prosciutto parma riserva 24 μηνών, σαλάτα με burrata και σουφλέ γλυκοπατάτας. Κι αν σας αρέσει κάτι που δοκιμάσατε, μπορείτε να το αγοράσετε για το σπίτι σαν από ένα κλασικό παντοπωλείο.
Info
Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6820568