Follow us

Proveleggios, όχι ένα ακόμη εστιατόριο

Το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και της ομάδας του Nolan έρχεται να δώσει το κάτι διαφορετικό στη γαστρονομική Αθήνα.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ 2020

Φανταστείτε μια ομάδα μαγείρων που τους δίνεις το χώρο και τα υλικά να πειραματιστούν, να καταπιαστούν με συνταγές και πρώτες ύλες. Βάζεις ξυλόφουρνους, ανοιχτές φωτιές, ψυγεία και χώρους ξεκούρασης και ζύμωσης των υλικών. Πόσες διαφορετικές τεχνικές χωράνε σε έναν κεφτέ; Πόσα είδη πυτιάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ένα τυρί; Τι σημαίνει να χρησιμοποιήσεις το ένα ή το άλλο αλεύρι για να φτιάξεις μια πίτσα; Τα ερωτήματα μιας κουζίνας δεν τελειώνουν ποτέ, ούτε απαντιούνται από την μια μέρα στην άλλη.

Φανταστείτε τώρα σε αυτόν το χώρο να βάλεις και καλεσμένους. Ανθρώπους που όχι μόνο θέλουν να φάνε, αλλά να γίνουν μέρος της διαδικασίας. Να φέρνουν την παρέα τους και να δοκιμάζουν το αποτέλεσμα, να μπλέκονται στα πόδια των μαγείρων, να τρώνε και να πίνουν, όντες μέρος ενός εν εξελίξει πρότζεκτ φαγητού. Καινοτόμο; Απρόσμενο; Αδύνατο; Ό,τι κι αν είναι, αυτό θέλει να κάνει ο Σωτήρης Κοντιζάς, ο Κώστας Πισσιώτης, ο αρχιτέκτονας Μάνος Μπαμπούνης και η ομάδα του Nolan στον καινούριο της χώρο. Ο PROVELEGGIOΣ, όπως ακριβώς ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο που τον στεγάζει, ο οποίος δεν έχτιζε απλώς σπίτια αλλά σκεφτόταν πάνω στον τόπο, δεν θέλει μόνο να φτιάχνει φαγητό: θέλει να σκέφτεται πάνω σε αυτό. Να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να ψάχνει πρώτες ύλες, να επανεφεύρει διαρκώς τον εαυτό του και το μενού του, να επιχειρεί καθημερινά να καταλήξει στη χαρτογράφηση του DNA της ομάδας του και να τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές το σύμπαν που φιλοδοξεί να φτιάξει -να γίνει η μήτρα του.

Proveleggios, όχι ένα ακόμη εστιατόριο

Το φαγητό

Ναι ωραία όλα αυτά, αλλά τι φαγητό σερβίρει; Η ερώτηση-μαχαιριά. Λογικό. Ο κόσμος θέλει να ξέρει τι θα έρθει να φάει. Η απάντηση είναι νόστιμο. Δεν είναι ικανοποιητική για όλους. Όμως, όπως και στο Nolan 4 χρόνια πριν, δεν υπάρχει η ανάγκη να οριοθετηθεί η κουζίνα. Στον PROVELEGGIOΣ τρώμε κεφτεδάκια και pork ribs τη μία μέρα και μαγειρευτά την άλλη, βγαίνουν πίτσες από τον ξυλόφουρνο και δικό τους ψωμί, τα δικά τους τυριά, το δικό τους παγωτό, τη δική τους μπίρα. Μια επιβλητική και εξαιρετικά ενημερωμένη μπάρα κυριαρχεί στο χώρο, οι μουσικές παίζονται δυνατά, το μενού είναι ρευστό ανάλογα με το σε τι πειραματίζεται κάθε μέρα η κουζίνα.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ 1

Η πρόσοψη

Περίπλοκο και λαβυρινθώδες; Ίσως. Αλλά κατά βάση απλό. Αν έπρεπε να παραλληλίσει κάποιος την μαγειρική ιδέα πίσω από τον "PROVELEGGIOΣ" με ένα καλλιτεχνικό ρεύμα θα έπρεπε να στραφεί στο Bauhaus. Απλότητα, λειτουργικότητα, απόρριψη κάθε διακοσμητικού στοιχείου γιατί τα ίδια τα υλικά εμπεριέχουν ένα είδος φυσικής και εγγενούς αξίας. Τι τύχη, αυτό ακριβώς πρέσβευε και ο Αριστομένης Προβελέγγιος που σχεδίασε το ιστορικό κτίριο το οποίο μας στεγάζει. Με αυτό έρχεται σε διάλογο ο εικαστικός Παύλος Τσάκωνας, ο άνθρωπος πίσω από τοιχογραφίες στον δημόσιο χώρο όπως το Τwo Hands στην Πειραιώς, που ανέλαβε να φιλοτεχνήσει την πρόσοψη μας και πέρασε 3 εβδομάδες σκαρφαλωμένος στις σκαλωσιές "υφαίνοντας" τη ζωγραφικά.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΡΟΒΕΛΕΓΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ 3

Info

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
Τηλ. 210 5234749

Επίσης...

TASTY AWARDS 23. Στην τελική ευθεία ψηφίζουμε τα αγαπημένα μας bars!

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, πέφτει η αυλαία της ψηφοφορίας για τα φετινά Tasty Awards. Λίγες ώρες έχουν μείνει για να στηρίξουμε με την ψήφο μας τα αγαπημένα μας εστιατόρια και bars της Αθήνας!

TASTY AWARDS 23. Πού πάμε για το καλύτερο street food της Αθήνας;

Υπάρχουν κάποια εστιατόρια που δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο dress code. Εστιατόρια που βρίσκουμε στο δρόμο μας, στα οποία μπορούμε να πάμε οποιαδήποτε στιγμή και να δοκιμάσουμε γεύσεις απλές και οικείες. Είναι η ώρα να τα ψηφίσουμε!

Περισσότερα από

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα αγαπημένα μας εστιατόρια για ψάρι;

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Οι επιλογές που έχουμε για φρέσκο ψάρι στην Αθήνα είναι πλέον πολλές και καλές. Στηρίζουμε τα αγαπημένα μας "ψαροεστιατόρια" και τα ψηφίζουμε στα Tasty Awards 23

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια που ξέρουν από καλό κρέας

Ποιο κομμάτι είναι το flank και ποια η διαφορά του με το rib eye; (καμία σχέση..) Πόσο πρέπει να ψηθεί ένα τέλειο κομμάτι skirt για να αναδειχθεί η νοστιμιά του; Τα ερωτήματα είναι πολλά και το ενδιαφέρον της πόλης μεγάλο γύρω από θέματα εξελιγμένης κρεατοφαγίας.

TASTY AWARDS 23. Τα αγαπημένα Bar & Wine Restaurants της πόλης

Ο συνδυασμός φαγητού και ποτού είναι μια από τις πιο δυνατές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν. Τα Bar & Wine Restaurants της Αθήνας είναι πλέον πολλά και καλά, με ψαγμένες επιλογές τόσο σε φαγητό όσο και ποτό. Εμείς δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε το αγαπημένο μας.

TASTY AWARDS 23. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι "Ιταλοί" της πόλης;

Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ την ιταλική κουζίνα. Τα antipasti, οι insalate, τα tiramisu πηγαινοέρχονται στα τραπέζια της πόλης και μάλιστα πλέον βρίσκονται σε πολύ καλό -ιταλικό μπορούμε να πούμε- επίπεδο. Δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε!

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα αγαπημένα ελληνικά εστιατόρια της πόλης;

Η ελληνική κουζίνα σήμερα είναι στα καλύτερα της. Εντός και εκτός Ελλάδας.Ποιοι είναι λοιπόν οι σεφ που την πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω; Δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε.

TASTY AWARDS 23. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων που ποντάρουν στην 5άστερη γαστρονομία

Τα ξενοδοχεία της πόλης επενδύουν όλο και περισσότερο στα εστιατόρια τους. Η εποχή που η καλή θέα ήταν αρκετή και το περιεχόμενο του πιάτου ερχόταν σε δεύτερη μοίρα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς απολαμβάνουμε -γεύσεις και θέες- αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και ψηφίζουμε!

TASTY AWARDS 23. Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης!

Υπάρχουν ορισμένα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για τη δημιουργικότητα τους, για τους πειραματισμούς τους και την προσπάθεια τους να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Εμείς απολαμβάνουμε, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και ψηφίζουμε στα Tasty Awards 23.

TASTY AWARDS 23. Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που ορίζουν την εμπειρία του dining σε ένα εστιατόριο και την καθιστούν "fine"; Την απάντηση έχουν τα εστιατόρια που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία των Tasty Awards. Εμείς δοκιμάζουμε, απολαμβάνουμε και ψηφίζουμε το αγαπημένο μας ;)

TASTY AWARDS 2023!

Η μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας στην πόλη ξεκινάει και πάλι

Τι είναι τελικά αυτό το Line για το οποίο μιλά όλη η Αθήνα

Το τολμηρό project των Βασίλη Κυρίτση, Νίκου Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλου είναι ένα ινστιτούτο γεύσης εν τη γενέσει του.