Tον Δεκέμβριο του 2014, η μεγάλη σάλα ανάμεσα από τις Χατζηγιάννη Μέξη και Κων/νου Βεντήρη απέκτησε ζωή, φέρνοντας στην αθηναϊκή σκηνή ένα εστιατόριο που έμοιαζε να έχει ανάγκη. Το project δημιουργούσε, δικαιολογημένα, προσδοκίες καθώς για πρώτη φορά, πέντε -τότε- από τους κορυφαίους μάγειρες της πόλης ένωναν τις δυνάμεις τους. Πλέον, η Cookoovaya βρίσκεται στον 5ο χρόνο της λειτουργίας της και έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: Να θεωρείται πια ως ένα από τα πιο κλασικά εστιατόρια της Αθήνας, ένα μέρος που μοιάζει να υπήρχε πάντοτε στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Έπειτα, το ίδιο το φαγητό. Δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα να πούμε πως όσα βγαίνουν από την αισθητικά υπέροχη open kitchen αντικατοπτρίζουν το πώς πρέπει να είναι η ελληνική κουζίνα στον 21ο αιώνα, βασιζόμενη πάντοτε στην ποιοτική πρώτη ύλη αλλά και ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τις απαρχές της και πατώντας πάντοτε στα βιώματα και τις μνήμες των τεσσάρων -πια- μαγείρων που ηγούνται της προσπάθειας και της ευρύτερης ομάδας τους.
Στη φωτεινή, κομψή και φιλόξενη σάλα της Cookoovaya σερβίρεται μία ελληνική κουζίνα χωρίς φόβο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα πιάτα του νέου μενού, που προσθέτει μπόλικες αξιόλογες προτάσεις στις all time classic επιλογές.
Από τη στιγμή που θα καθίσεις στο τραπέζι, βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά σου μία γιορτή γεύσης, όπως άλλωστε αναφέρεται γλαφυρά και στην ιστοσελίδα του εστιατορίου. Αρχικά, οφείλεις να αφιερώσεις λίγο χρόνο στο πιατάκι με το βούτυρο με τρίμμα αυγοτάραχου και το χαρουπόψωμο, πριν προχωρήσεις πιο πέρα. Αφού συμβεί αυτό, τα ωμά αποτελούν την ιδανικότερη εισαγωγή με το σασίμι τόνου με τσίλι, lime, καπνιστό χέλι, κόλιανδρο και yuzu και το καρπάτσιο από βοδινό φιλέτο με γαρίδες ξιδάτες, βινεγκρέτ κρεμμύδι και φύτρες ρόκας να ξεχωρίζουν, ενώ το μαγιάτικο ταρτάρ με ρύζι μπασμάτι, αβοκάντο και spicy μαγιονέζα είναι σίγουρα μία πιο "γεμάτη" επιλογή.
Περνώντας στις σαλάτες, αυτή με μπέικον μαύρου χοίρου στη σχάρα ή εκείνη με ψητή γάμπαρη Αμβρακικού, φινόκιο, σπανάκι, πορτοκάλι και σάλτσα αγουρίδας συνδυάζουν τη φρεσκάδα με τη νοστιμιά (ειδικά η δεύτερη) και προετοιμάζουν το έδαφος για το αμέσως επόμενο στάδιο.
Αυτό περιλαμβάνει τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια μαύρου χοίρου με αγελαδινό γιαούρτι, τηγανητές πιπεριές, σάλτσα ντομάτας και λουκάνικο μαύρου χοίρου -ένα πιάτο ταβέρνας που εύκολα θα στεκόταν ακόμη και σε high end εστιατόριο- αλλά και την τραγανή γαρίδα με ριζότο με βασιλικό και κουκουνάρι, ταρτάρ ντομάτας και μους φέτας. Σε περίπτωση που θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό υπάρχουν τα καλοφτιαγμένα ραβιόλι με στεπική αγελάδα αλλά και τα νιόκι με σπάλα μαύρου χοίρου στον ξυλόφουρνο.
Τέλος, τα βαριά χαρτιά. Το pepper steak από ελληνικό βοδινό φιλέτο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία πιάτα που μπορείς να γευθείς αυτή την εποχή στην Cookoovaya. Αυτό ασφαλώς δε σημαίνει ότι υπολείπονται ενδιαφέροντος και γεύσης προτάσεις όπως η μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος στο τηγάνι με αυγοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί, κάππαρη και λεμόνι, το Ossobuco με τον θαυμάσιο πουρέ πατάτας ή το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με ρεβίθια και ταχίνι.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να πλαισιωθούν με το housewine της Cookoovaya ή την new entry μπύρα του εστιατορίου (Black, White και Red brew).
Info
Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Αθήνα
Τηλ. 210 7235005
www.cookoovaya.gr