Μέχρι πριν λίγο καιρό, η ιδέα για ένα (σχεδόν) speakeasy εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα μπορεί να φαινόταν από παράτολμη έως υπερβολική, αλλά ήρθε η ώρα το συγκεκριμένο concept όχι μόνο να παρουσιαστεί αλλά να κάνει και το δικό του, ξεχωριστό γαστρονομικά statement.
Στο υπόγειο του Frater & Soror, στην πλατεία Προσκόπων, το ΦΒΚ -όνομα μπνευσμένο από το αρτικόλεξο ΦΒΚ (Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης) και την παλαιότερη αδερφότητα των αμερικανικών κολεγίων- αποτελεί μία διαφορετική πρόταση στο εστιατορικό κομμάτι, που σφύζει πρωτοτυπίας και γεύσης.
Ο χώρος του χαρακτηρίζεται από industrial αισθητική, με πολλές old school λεπτομέρειες και σαφείς αναφορές στο nordic interior design. Στο εσωτερικό του, το ψυγείο ωρίμανσης κρεάτων είναι το πρώτο που τραβά το βλέμμα, όπως κάνει εν συνεχεία η open kitchen (με τις σχάρες και τις ανοικτές φωτιές όπου όλα σε αυτή ψήνονται στο ξύλο) καθώς και η στίβα από ξύλα, στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του.
Στο καθαρά γαστρονομικό κομμάτι, ο σεφ Δημοσθένης Μπαλόπουλος -πιθανότατα το επόμενο μεγάλο όνομα του χώρου στην Ελλάδα- και η ομάδα του παρουσιάζουν ένα προσεγμένο degustation menu που περιλαμβάνει 7 πιάτα με διεθνής επιρροές που στηρίζονται στην εποχικότητα.
Το consome μανιταριών με μανιτάρια είναι μία από τις πιο ευχάριστες γευστικές εκπλήξεις χάρη στoν umami χαρακτήρα του, ενώ εξαρετικά αξιόλογη είναι και η χοιρινή τερίνα -τυλιγμένη με καπνιστό μπέικον- με κουνουπίδι σε ζύμωση, μαγιονέζα με μείγμα μπαχαρικών και σμέουρα (coulis).
Το κουνουπίδι με καρότα κονφί και σάλτσα ανθότυρου Κρήτης θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα highlights όλων των εστιατορίων της πόλης, τουλάχιστον για το ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Στο ύψος των περιστάσεων και κυρίως των προσδοκιών που έχει γεννήσει το project του ΦΒΚ στέκονται τόσο το ψάρι ημέρας (φαγκρί στην προκειμένη περίπτωση) όσο και η καπνιστή στηθοπλευρά με μαϊντανό, πουρέ κόκκινου λάχανου, σιτάρι, κρέμα πορτσίνι και ξύδι από σμέουρα. Για κάποιον που προτιμά κάτι πιο ιδιαίτερο, υπάρχει και το ορτύκι με γλάσο σόγιας, παρμεζάνα ,κρεμμυδάκια και σουσάμι.
Στα αδιαμφισβήτητα plus και η δυνατότητα του wine pairing (με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες), με μόλις €25 επιπλέον.
Info
Αμύντα 6, Παγκράτι
Τηλ. 698 880 1108
www.phibetakappa.gr