Shaker
Τα περισσότερα cocktails χρειάζονται καλό χτύπημα. Υπάρχουν δύο τύποι shaker: το ευρωπαϊκό, που είναι μεταλλικό με καπάκι, και το αμερικάνικο ή Boston, που αποτελείται από δύο κωνικά δοχεία. Πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού είναι το ενσωματωμένο σουρωτήρι στο καπάκι για να μην πέφτουν τα παγάκια στο σερβίρισμα. Για οικιακή χρήση προτείνουμε το πρώτο, που είναι πιο απλό (€ 10-25).
Strainer
Χρησιμοποιείται πάντα σε συνδυασμό με το shaker, μιας και συγκρατεί ό,τι δεν θέλουμε να πέσει στο ποτήρι (πάγο, κουκούτσια). Κάποια ποτά με φρούτα χρειάζονται διπλό στράγγισμα για να συγκρατηθούν οι ίνες τους, οπότε χρησιμοποιούμε παράλληλα ένα οικιακό σουρωτήρι. Κλασικό ποτό στο οποίο χρησιμοποιείται το strainer είναι το dry martini (μεταλλικό, € 1,50).
Jigger
Απαραίτητες και οι μεζούρες, κυρίως μεταλλικές ή γυάλινες. Είναι αρκετά χρήσιμες όταν έχουμε τη δοσολογία της συνταγής και χρειάζεται ακρίβεια στο μέτρημα (μεταλλική, € 1,50).
Παγοθραύστης
Τρίβει τον πάγο ομοιόμορφα, αποφεύγοντας το λιώσιμο. Εναλλακτικά, τοποθετήστε τον πάγο μέσα σε πετσέτα και σπάστε τον (μην τον συνθλίψετε) μ’ ένα σφυρί (παγοθραύστης «παράθυρο», € 25,00).
Γουδοχέρι
Μας χρειάζεται για να λιώσουμε (muddle κατά την αγγλική ορολογία) κάποια υλικά, όπως ζάχαρη και φρούτα, και να πάρουμε το αιθέριο έλαιό τους (π.χ., lime) ή να συνθλίψουμε κάποια άλλα, όπως το κάρδαμο. Άλλα ποτά τα «πατάμε» με το γουδοχέρι μέσα στο shaker και άλλα σε ποτήρι. Προσοχή: cocktails όπως το Mojito ή η Caipirinha χρειάζονται απαλό πάτημα για να δώσουν το αιθέριο έλαιο του lime και να ανακατευτούν με τη ζάχαρη (πλαστικό € 1,50).
Updated: 12/05/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 16/12/07