Και δεν είμαστε οι μόνοι… Οι Τούρκοι, Ιταλοί, Πορτογάλοι και Ισπανοί λατρεύουν τις σαρδέλες. Είναι φουλ στο Ω3 αλλά και στο umami, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Περιέχουν 280 μονάδες (mg) γλουταμινικού αμινοξέος ανά 100 γραμμάρια, πολύ υψηλό ποσοστό umami δηλαδή, περιέχουν όμως και 193 μονάδες inosinate, μιας άλλης ουσίας που δίνει επίσης umami. Η συνύπαρξη, τώρα, αυτών των δύο ουσιών μεγεθύνει απίστευτα τη νοστιμάδα της σαρδέλας, η οποία είναι, παρά την ταπεινότητα του image της, ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια στον κόσμο. Δ.Αντ.