Follow us

Φτιάξτε φοβερούς αλμυρούς λουκουμάδες

Δοκίμασε κι εσύ την αλμυρή παραλλαγή είτε με γραβιέρα, είτε με πατάτα και τσίπουρο είτε με μελιτζάνα.

ΓΡΑΒΙΕΡΟΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ

Δοκίμασε κι εσύ να φτιάξεις τις τρεις συνταγές για αλμυρούς λουκουμάδες που ακολουθούν.

Γραβιερολουκουμάδες

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 90 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλάτι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 400 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
  • 900 γρ. χλιαρό νερό
  • ½ ποτηράκι του κρασιού ποτό
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • τριμμένη γραβιέρα ή μέλι

Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη βάζω το αλεύρι.
  2. Διαλύω τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό που έχω και την προσθέτω στο αλεύρι.
  3. Βάζω μέσα στο αλεύρι τη ζάχαρη, το αλάτι, το ποτό, το ξύσμα και σιγά σιγά το νερό.
  4. Προσθέτω και τη γραβιέρα και τα ζυμώνω όλα πολύ καλά, να ενωθούν μεταξύ τους.
  5. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω σε χλιαρό μέρος γύρω στα 30 - 35 λεπτά.
  6. Βάζω αρκετό λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνω κουταλάκι κουταλάκι από τη ζύμη και τηγανίζω.
  7. Όταν πάρουν ξανθό χρώμα οι λουκουμάδες, τους βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
  8. Σερβίρω αμέσως με μέλι ή γραβιέρα.

Πατατολουκουμάδες με Τσίπουρο

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 3 αβγά
  • 2 κουταλιές τσίπουρο
  • 200 γρ. φέτα χοντροκομμένη
  • 4 - 5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Βράζω τις πατάτες σε αλατισμένο νερό.
  2. Μόλις βράσουν, τις σουρώνω και έτσι όπως είναι ζεστές τις λιώνω με το πιρούνι.
  3. Σε μια λεκάνη βάζω τις λιωμένες πατάτες, τα αβγά, το βούτυρο, το τσίπουρο, τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη, το ξύσμα και πιπέρι.
  4. Τα ανακατεύω όλα να ενωθούν μεταξύ τους.
  5. Σκεπάζω τη λεκάνη με μια μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο γύρω στα 25 - 30 λεπτά.
  6. Βάζω σε έναν δίσκο αλεύρι.
  7. Πλάθω τους λουκουμάδες σαν κεφτεδάκια, τους αλευρώνω, βάζω λάδι στο τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνω έναν έναν τους λουκουμάδες και τους τηγανίζω.

Λουκουμάδες Μελιτζάνας

Υλικά

  • 10 τρυφερές μελιτζάνες (για να μην έχουν σπόρους)
  • μια χούφτα αλάτι χοντρό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 λίτρο μπύρα
  • 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. αλάτι ψιλό
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο
  • καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια μικρά.
  2. Ανακατεύουμε με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε για μια ώρα σε σουρωτήρι.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε ένα κουρκούτι, ανακατεύοντας, μπύρα, αλεύρι, σκόρδο, ελαιόλαδο (για να μην τραβήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα), πάπρικα και ψιλό αλάτι.
  4. Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, στύβουμε με το χέρι ανακατεύουμε με το κουρκούτι.
  5. Σε τηγάνι με μπόλικο καυτό λάδι μοιράζουμε το μείγμα μας με κουτάλι.
  6. Τηγανίζουμε, γυρίζοντας τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Αφαιρούμε, συνέχεια, τις σταγόνες που ξέφυγαν απ’ το κουτάλι και κολυμπάνε ελεύθερα μέσα στο λάδι, γιατί θα καούν και θα χαλάσουν τη γεύση.
  8. Βγάζουμε τους λουκουμάδες σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να αφήσουν το παραπανίσιο τηγανόλαδο και σερβίρουμε.
  9. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας.

* 4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Επίσης...

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Περισσότερα από

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.