Απλώς ψητά, γεμιστά, παέγια, με κρασί ή σπανάκι, οι σουπιές και τα καλαμάρια έχουν από γεννησιμιού τους ένα ευπρόσωπο umami (146 μονάδες ανά 100 γρ.). Έχουν, ωστόσο, και κάτι επιπλέον που κάνει το umami τους ακόμη δυνατότερο. Το μελάνι τους, το οποίο έχει γίνει πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια, βάφει όχι μόνο με χρώμα αλλά και με βάθος, πληρότητα καθώς και μια περισσή νοστιμάδα που κάνει τα φαγητά ακαταμάχητα. Σκεφτείτε μόνο τα μαύρα ριζότο και τις μαύρες μακαρονάδες που σας έχουν κάνει να βογγήξετε από ευχαρίστηση και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δ.Α.