Παρότι δεν είναι κατοχυρωμένες ως Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης, οι γαρίδες του Αμβρακικού, του Πλαταμώνα, της Κοιλάδας και το συμιακό μικροσκοπικό γαριδάκι βρίσκονται στην καρδιά μας. Η δημοτικότητά τους δεν είναι τυχαία. περιέχουν ένα αμινοξύ, τη γλυσίνη, η οποία σε συνδυασμό με τις 42 μονάδες γλουταμινικού και τις 92 ινοσινικού (inosinate) οξέος ανά 100 γρ. τους δίνει μια μοναδική umami αίσθηση. Γι’ αυτό, προσωπικώς, δεν πετάω ποτέ τα κελύφη και τα κεφάλια όταν τις καθαρίζω. τα σοτάρω, τα σβήνω με κρασί, τα βράζω με λαχανικά και φτιάχνω έναν πυκνό ζωμό τον οποίο χρησιμοποιώ ως βάση σε σάλτσες για μακαρονάδες, ριζότο, ή για τις ίδιες τις γαρίδες. Δ.Α.