Σαν γευστικός παρτενέρ, το umami βοηθάει να δημιουργηθούν νέες ή και ανώτερες γευστικές ποιότητες, σε σύγκριση με τη δύναμη που διαθέτουν τα μεμονωμένα στοιχεία μιας συνταγής προτού συνδυαστούν. Ας πάρουμε για παράδειγμα την bisque, αυτή τη δημοφιλή σάλτσα ή σούπα θαλασσινών, η νοστιμάδα της οποίας οφείλεται στη συμπύκνωση ενός ζωμού από κελύφη γαρίδας, καραβίδας, αστακού, που στη συνέχεια γίνεται πλουσιότερος με κρέμα γάλακτος ή και λιωμένες πατάτες. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δύναμη της γεύσης της, προσθέτουμε ενισχυμένα κρασιά, όπως το σέρι, ή και πλούσια σε umami μανιτάρια. Το γλουταμινικό και το κρασί συνεργάζονται τόσο καλά που η γευστικότητα της ανανεωμένης bisque χτυπά κόκκινο. Δ.Α.