
Όλα ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα, όταν ο Γεώργιος Χάχαλης μετέφερε την τέχνη της απόσταξης από την Χίο στην Πάτρα και το 1939 δημιούργησε εκεί την πρώτη ποτοποιία της οικογένειας. Μερικές δεκαετίες αργότερα, τα αποστακτήρια Χάχαλης άλλαξαν πάλι τοποθεσία, αυτή τη φορά όμως πιο κοντινή. Μεταφέρθηκαν στην περιοχή Ρωμανός, που φημίζεται για την άριστη ποιότητα νερού. Παρά τις μετακινήσεις αυτό που έχει μείνει σταθερό είναι η ποιότητα και η ταυτότητα των προϊόντων. Η ποτοποιία παράγει μια από τις πιο γνωστές Τεντούρες, την Τεντούρα Κάστρο. Στη δημιουργία της έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος και πραγματοποιείται με παραδοσιακό τρόπο. Εκτός από την παραγωγή του φημισμένου ηδύποτου, η οικογένεια Χάλαλη με το ίδιο μεράκι φτιάχνει ούζο, μπράντι και λικέρ. Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και οι παραλλαγές τους στην κλασική Τεντούρα, όπως η ημίγλυκη τεντούρα με βύσσινο και μαστίχα. θα έχετε την ευκαιρία να τις δοκιμάσετε όλες στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014» (9-11 Μαΐου) στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Τα προϊόντα που δοκιμάσαμε:
Τεντούρα Κάστρο : κεχριμπαρένιο ηδύποτο με γεμάτη αρωματική παλέτα μπαχαρικών, κυρίως κανέλλας, γαρύφαλλου και μοσχοκάρυδου μαζί με έντονες νότες εσπεριδοειδών.
Τεντούρα λουκούμι : πρωτότυπες γλυκιές μπουκιές με εκχύλισμα τεντούρας
Μαστίχα Κάστρο : μια απολαυστική μαστίχα με ευωδιαστές νύξεις μαστίχας και φρέσκων φρούτων.
Ούζο Κάστρο : ένα ούζο για απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι πιο πλούσιο σε αρώματα και γεύση από τα συνηθισμένα. Στη μύτη διακρίνονται νότες γλυκάνισου, μάραθου, κάρδαμου, μαστίχας, κανέλλας και κορίανδρου.
Αγίου Νικολάου 95, Πάτρα, 2610277077, http://www.tentoura.gr/