
Η πρώτη γεύση από τις «πίτες της Σοφίας» ήρθε όταν έφτασαν στα γραφεία μας ζεστές μερικές αλμυρές και γλυκιές εκδοχές για την ομάδα γευσιγνωσίας του αθηνοραμαUmami.gr.
Δοκιμάσαμε πολλές και εκτιμήσαμε κυρίως τις αλμυρές γεύσεις, όπως την αρωματική και καθόλου στεγνή χορτόπιτα, την νόστιμη κιμαδόπιτα με ισορροπημένη γέμιση και καλή αίσθηση κιμά, την βλάχικη τυρόπιτα με συνδυασμό ανθότυρου και φέτας και την κοτόπιτα με την πλούσια γέμιση κοτόπουλου και πολύχρωμες πιπεριές. Συμφωνήσαμε όλοι ότι το φύλλο είναι πολύ καλό. Τραγανό, στεγνό και πολύ ανώτερο από αυτά που συναντά κανείς συνήθως στις έτοιμες πίτες.
Η επόμενη κίνηση ήταν μια βόλτα στο Παλαιό Φάληρο για να γνωρίσω από κοντά τα αδέρφια που είναι πίσω από αυτή την εξαιρετική ιδέα, αλλά και το χώρο που έχει ήδη γίνει talk of the town. Με υποδέχθηκε χαμογελαστός ο Δημήτρης Δελητζάς, το ένα από τα τρία αδέρφια από το χωριό Κρανιά, δίπλα στο Μέτσοβο, που άνοιξαν αυτό το μαγαζί λίγους μήνες πριν και μου εξήγησε τη φιλοσοφία τους: «Η ιδέα ξεκίνησε λίγο πριν χάσουμε τη μητέρα μας, η οποία έφτιαχνε παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες ανοίγοντας φύλλο και χρησιμοποιώντας ό,τι υλικό υπήρχε στην κουζίνα, ακόμη και το φαγητό της προηγούμενης ημέρας!» Ευτυχώς για εμάς, η μαμά Σοφία πρόλαβε να μάθει στα παιδιά όλα τα μυστικά της κι έτσι εκείνα αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτό το μαγαζί, για να μοιραστούν μαζί με όλους εμάς «πίτες φτιαγμένες με αγάπη» όπως λένε οι ίδιοι. Το χειροποίητο φύλλο, που είναι «όλα τα λεφτά» ανοίγεται με τέχνη από την αδερφή του Δημήτρη, τη Ματίνα και τους βοηθούς της, ενώ δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στα υλικά, πολλά από τα οποία έρχονται και από τον τόπο καταγωγής τους, το Μέτσοβο.
Επειδή το φύλλο είναι ο πρωταγωνιστής, μπορείς να δεις τα παιδιά να δουλεύουν με τον πλάστη από την μεγάλη τζαμαρία δίπλα στην είσοδο του μαγαζιού, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η διοργάνωση σεμιναρίων ανοίγματος φύλλου.

Διαρκώς προστίθενται και νέες γεύσεις, γι’ αυτό μέχρι στιγμής θα βρει κανείς δώδεκα διαφορετικές εκδοχές αλμυρής πίτας, από κοτόπιτα με πολύχρωμες πιπεριές, χορτόπιτα, κιμαδόπιτα, πρασόπιτα, μανιταρόπιτα, μέχρι πιπερόπιτα και "ελληνική" (με φέτα, ελιές, ντομάτα) αλλά και εννέα διαφορετικές γλυκές προτάσεις όπως γαλατόπιτα, μπουγάτσα μήλου ή σοκολάτας αλλά και φραουλόπιτα ή τάρτα μπανάνας. Τελευταία τους δημιουργία, η δική τους "χωριάτικη σαλάτα", όπου ντομάτα, ελιές, φέτα και κάπαρη σερβίρονται επάνω σε ένα «κουλούρι» από παραδοσιακό κόθρο με γέμιση φέτας και λαδορίγανη. Έτσι, για να μην χρειάζεσαι ψωμάκι για «βουτιές»...
Στα τραπεζάκια τους, από το πρωί παραγγέλονται κομμάτια πίτα μαζί με καφεδάκι ή φρέσκους χυμούς φρούτων ενώ το βράδυ το σκηνικό αλλάζει και οι πίτες συνοδεύονται με ρακόμελα υπό τους ήχους έντεχνης μουσικής. Πελάτες όλων των ηλικιών, από πολύ νέους μέχρι ηλικιωμένους που τρώγοντας αναπολούν παιδικές μνήμες από το χωριό τους. Μπορεί κανείς να πάρει κομμάτια στο χέρι ή σε πακέτο (από 1,90 έως 2,50 ευρώ ανάλογα τα υλικά), αλλά και ολόκληρο ταψί, ψημένο ή κατεψυγμένο για να το ψήσει ο ίδιος στο σπίτι όποτε χρειαστεί (τιμή μεγάλου ταψιού από 10,50 ευρώ).
Πρέπει να σημειώσουμε ότι εδώ βρίσκει κανείς και μερικά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως χειροποίητες χυλοπίτες, τραχανά και άλλα ζυμαρικά από τα μέρη τους. Σύντομα θα υπάρχει και η δυνατότητα delivery.
Οι πίτες της Σοφίας, Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, τηλ. 213 0700444