Follow us

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Το ριζότο με θαλασσινά είναι μια κλασική ιταλική συνταγή που συνδυάζει την κρεμώδη υφή του ρυζιού με τη φρεσκάδα και τη γεύση της θάλασσας. Εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για καλοκαιρινό γεύμα ή δείπνο.

Υλικά (για 4 μερίδες):

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο (risotto)

  • 300 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά (για παράδειγμα γαρίδες, μύδια, καλαμαράκια)

  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)

  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή ψαριού (ζεστό)

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 50 γρ. βούτυρο

  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

  • Χυμό από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία θαλασσινών: Αν χρησιμοποιείς φρέσκα θαλασσινά, καθάρισέ τα καλά. Σε ένα τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, σοτάρισε τα θαλασσινά για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαίρεσέ τα και κράτα τα ζεστά.

  2. Σοτάρισμα λαχανικών: Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζέστανε 2 κουταλιές ελαιόλαδο με το βούτυρο. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρισε μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 3-4 λεπτά.

  3. Μαγείρεμα ρυζιού: Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε καλά για 2 λεπτά ώστε να "γυαλίσει” και να απορροφήσει τα αρώματα.

  4. Σβήσιμο με κρασί: Ρίξε το λευκό κρασί και άσε το να εξατμιστεί σχεδόν τελείως, ανακατεύοντας.

  5. Προσθήκη ζωμού: Άρχισε να προσθέτεις τον ζεστό ζωμό σταδιακά, μία κουτάλα τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πρόσθεσε την επόμενη κουτάλα ζωμού μόλις απορροφηθεί η προηγούμενη. Συνολικός χρόνος μαγειρέματος περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι.

  6. Τελικές πινελιές: Πρόσθεσε τα θαλασσινά, την παρμεζάνα, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε απαλά και άφησε για 1-2 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.

  7. Σερβίρισμα: Σέρβιρε αμέσως, με λίγο έξτρα παρμεζάνα και φρέσκο μαϊντανό από πάνω.

Επίσης...

3 συνταγές για να ευχαριστηθείς το χταπόδι

Δες εντός τρεις προτάσεις για να φτιάξεις πεντανόστιμα πιάτα με χταπόδι.

Οι ατρόμητοι μάγειρες φτιάχνουν σπίτι... ταρτάρ!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για να απολαύσετε ταρτάρ τόνου, τσιπούρας και σολωμού.

Περισσότερα από

Η ντομάτα δεν είναι μόνο για χωριάτικη

Δες εντός τρεις συνταγές που θα σε πείσουν ότι η ντομάτα είναι υπέροχη και εκτός των καθιερωμένων.

Αλμυρές τηγανίτες για ζυμαρένιες απολαύσεις

Βάλε μπρος το τηγάνι και στο άψε-σβήσε θα έχεις το τέλειο σνακ.

Μαγειρεύουμε μπριάμ!

Το αγαπημένο πολύχρωμο φαγητό σε τρεις εκδοχές.

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Απολαμβάνοντας τη σαρδέλα

Το τίμιο μικρό ψάρι θα γίνει ο καλύτερος καλοκαιρινός σου μεζές.

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φτιάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.