
Όλα άρχισαν όταν μπήκαν στην κατσαρόλα οι πιπεριές του κήπου της, για να βγει μια γλυκιά και συγχρόνως πικάντικη μαρμελάδα, που μπορεί να συνοδέψει κι ένα τυρί στο πρωϊνό, αλλά κι ένα αλλαντικό. Η συνταγή πέτυχε και πήρε την "έγκριση" του εγκάρδιου φίλου της οικογένειας Νίκου Δημητροκάλη (chef του γνωστού εστιατορίου Dal Professore, στο Μαρούσι), ο οποίος μέχρι σήμερα επιμελείται και εγκρίνει τις συνταγές. Η μαρμελάδα "φρέσκες κόκκινες πιπεριές" είναι ακόμα το best seller της οικοτεχνίας. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι δεν μιλάμε για συνηθισμένες μαρμελάδες. Ούτε και για τσάτνυ, όμως.
Στο μικρό παρασκευαστήριο, στη Χώρα της Νάξου, οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού (γιατί υπάρχουν και τέτοια) είναι… one woman show, της Ευαγγελίας, με περιστασιακή βοηθό την κόρη της, Κυριακή. Τα φρούτα προέρχονται από τα κτήματα της οικογένειας. Είτε, όμως, πρόκειται για φρούτα, είτε για λαχανικά, τα βασικά υλικά είναι αυτά της παραδοσιακής μαρμελάδας με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτο ή λαχανικό (95% φρούτο ή λαχανικό, ζάχαρη και λεμόνι). Αυτά συνδυάζονται, ανάλογα με το είδος, με ταιριαστά μυρωδικά (παίζουν μέντα, δυόσμος, βασιλικός, αρμπαρόριζα, τζίντζερ), με πικραμύγδαλα βερίκοκου, με ροζ πιπέρι (σχινοκούκουτσα από τα σχίνα του νησιού), με καυτερές πιπεριές, με μαστίχα, με λάιμ. Είτε αμιγώς γλυκές και φρουτένιες, είτε γλυκοπικάντικες, είναι φτιαγμένες για να συνοδεύουν και αλμυρές γεύσεις, στη λογική ενός πλούσιου πρωϊνού.

Για να δοκιμάζονται, λοιπόν, στήθηκε πλάι στο παρασκευαστήριο το ομώνυμο καφέ, όπου οι μαρμελάδες και τα γλυκά καταφθάνουν κυριολεκτικά… από την κατσαρόλα! Εκεί, θα δοκιμάσετε τηγανίτες με ντόπια μυζήθρα και γλυκό φράουλα, ομελέτα με αλλαντικά, τυριά και μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς, "κατσίνα" -ζυμαρένια πιτούλα- με ξινομυζήθρα και μαρμελάδα ντομάτας ή κρεμμυδιού ή όποιον άλλον συνδυασμό θέλετε, στο πρωϊνό σας -κι αυτά βέβαια τα λέμε για να τα επιχειρήσετε και στο σπίτι. Δοκιμάσαμε αρκετές από τις μαρμελάδες, όλες με σπιτική, γνήσια γεύση, ισορροπημένη γλυκύτητα και καλό "φρούτο". Οι πικάντικες είναι πολύ ενδιαφέρουσες για αλμυρούς συνδυασμούς.
Ανάμεσα στα πολλά βαζάκια θα βρείτε, μιλώντας για φρούτα, μαρμελάδες: λεμόνι με μαστίχι, φρέσκα μήλα με κανέλα, φρέσκια φράουλα με δυόσμο, μανταρίνι, βερίκοκο… Μιλώντας για λαχανικά, καρότα με πορτοκάλι, πράσινες πιπεριές, πράσινες ντομάτες, κολοκύθα με τζίντζερ, κολοκυθάκια με δυόσμο ή με μέντα, φρέσκα κρεμμύδια, μελιτζάνες…

Το εργαστήρι βγάζει, ακόμα, λικέρ καφέ, "τρισάκι", δυόσμο, καυτερή κόκκινη πιπεριά… Υπάρχουν και ορισμένα γλυκά του κουταλιού (θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα ξεχωριστά αυτά προϊόντα, σε ωραίους συνδυασμούς, στο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Χριστούγεννα 2014", στην Helexpo στις 5,6,7 Δεκεμβρίου).
Στην Αθήνα, τα προϊόντα βρίσκουμε: στην Πατριδογνωσία, Πίνδου 2 Ζωγράφου, στον Κουφόπουλο, Εθνικής Αντιστάσεως 18 Χαλάνδρι, στον Ακσιώτη, Πύλης 55 Πειραιάς και στο εστιατόριο Dal Professore, Διονύσου 47 Μαρούσι.
Αν πάλι, βρεθείτε στη Νάξο, θα τους βρείτε στη Χώρα, στην παραλία Αγίου Γεωργίου πίσω από το Δημαρχείο και στο τηλέφωνο 22850 22042.