Follow us

Ροδίτικη λαδόπιτα για γρήγορες νοστιμιές

Δοκιμάσαμε τη “ροδίτικη λαδόπιτα” σε διάφορες εκδοχές, αλμυρές και γλυκές και μπορούμε να φανταστούμε ακόμη περισσότερες…

Ροδίτικη λαδόπιτα για γρήγορες νοστιμιές

Σ' ένα δείπνο αφιερωμένο στα υλικά του Νοτίου Αιγαίου, (που τρέχει αυτή την εβδομάδα στο εστιατόριο Balcony, βλ agenda), γευθήκαμε μια “αετόπιτα γεμιστή με μπακαλιάρο” και αγαπήσαμε την υφή και τη γεύση του "φύλλου". Που δεν ήταν ακριβώς φύλλο, αλλά μια λεπτή ζυμαρένια πίτα, γνωστή στη Ρόδο σαν "λαδόπιτα". Μου άρεσε πολύ για τη λεπτή υφή και τη νόστιμη γεύση που της δίνει το λάδι.

Ροδίτικη λαδόπιτα για γρήγορες νοστιμιές

Όταν γνώρισα και τον Δημήτρη Ατσαλάκη, τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το προϊόν αυτό -κατοχυρωμένο με αποκλειστική πατέντα- έμαθα ότι η πιο διαδεδομένη χρήση του στη Ρόδο είναι ως… πίτα για σουβλάκι. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα, γιατί αυτή η πίτα είναι πολύ λεπτή και θα μπορούσε κανείς να την παρομοιάσει ίσως με την αραβική, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θυμίζει τις γνωστές. Το σουβλάκι στη Ρόδο με λαδόπιτα είναι, λοιπόν, πολύ δημοφιλές, ακριβώς για την ιδιαιτερότητά της, ότι κάθε φύλλο είναι χειροποίητο, λεπτό και τραγανό λόγω του λαδιού.

Η πίτα αυτή είναι “αέρινη”, σχετικά ουδέτερη γευστικά και δεν θέλει ψήσιμο, παρά μόνο λίγο ζέσταμα. Είναι κατάλληλη και για πολλές ακόμη χρήσεις, γλυκές και αλμυρές. Μπορείς να τις χρησιμοποίσεις για σάντουιτς, να κάνεις εύκολες τυρόπιτες και χορτόπιτες -και γρήγορα σνακ με όποια άλλη γέμιση φανταστείς- μέχρι να τις δεις σαν κρέπες και να τις γεμίσεις με μαρμελάδα, με πραλίνα φουντουκιού και ό,τι άλλο θέλεις. Το μόνο που απαιτούν είναι λίγο ζέσταμα σε αντικολλητικό σκεύος, πλάκα ή κρεπιέρα, χωρίς καθόλου λάδι. Είναι νωπές, με εμφανή την παρουσία του λαδιού. Συντηρούνται στο ψυγείο ή την κατάψυξή μας –ανάλογα με το χρόνο που θα τις καταναλώσουμε- και σε λίγα λεπτά είναι έτοιμες προς χρήση.

Στην Αθήνα, τη «Ροδίτικη Λαδόπιτα» βρίσκουμε μεταξύ άλλων στα “Μπαλάσκας delicatessen” (Γλυφάδα, Βούλα, Βάρκιζα, Π. Φάληρο), στο «Μαντρί» (Γράμμου 41, Βριλήσσια, τηλ. 210 8030484), στο «Ελιά και Μέλι» (Σοφ. Βενιζέλου 69, Ηλιούπολη), στο «Γαία μικρή αγορά» (Πλαστήρα 129, Ν. Σμύρνη), στο «Gusto di Grecia» (Πινδάρου 16-20, Κολωνάκι, τηλ. 210 3626809).

Περισσότερα σημεία πώλησης και πληροφορίες για την εταιρεία παραγωγής στην ιστοσελίδα τους www.roditikiladopitta.gr

«Ροδίτικη Λαδόπιτα», Ατσαλάκης Δημήτριος και ΣΙΑ ΟΕ, εμπορικό κέντρο Κρανίδη, Φαληράκι, Ρόδος, τηλ. 22410 86106, e-mail: sales@roditiladopitta.gr

Επίσης...

Μάτσα: Το πράσινο ελιξίριο υγείας

Το εκλεκτό πράσινο τσάι της Ιαπωνίας έχει κατακτήσει τον κόσμο τόσο για την ξεχωριστή του γεύση όσο και για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία.

Οι σπόροι chia υπόσχονται να κάνουν αφράτο το γλυκό σου

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για μπράουνις, μους και μάφιν με τους "μαγικούς" (και θρεπτικούς) σπόρους.

Περισσότερα από

Ψάχνεις εύκολο και δροσιστικό γλυκό; Φτιάξε πανακότα!

Το γνωστό ιταλικό κρεμώδες γλύκισμα είναι ό,τι πρέπει για ένα ανάλαφρο επιδόρπιο κι εμείς σου δίνουμε τρεις ιδέες για να το φτιάξεις.

Ποιος δεν αγαπάει την τυρόπιτα;

Η πιο εύκολη κι αγαπημένη πίτα σε τρεις παραλλαγές (μία από αυτές είναι σούπερ απλή και γίνεται στο τηγάνι!).

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.

Παραδοσιακές συνταγές για την Πρωτομαγιά: Γεύσεις που συνοδεύουν τη γιορτή της φύσης

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στην Ελλάδα, το φαγητό της Πρωτομαγιάς συνδέεται με τη φύση, την αναγέννηση και τη χαρά της ζωής.

Είπε κανείς tacos;

Κανένα Taco Bell· τα καλύτερα tacos φτιάχνονται στην κουζίνα σου αρκεί να ακολουθήσεις τις συνταγές μας.

Σου δίνουμε ιδέες για να πλάσεις κι εσύ κουλουράκια!

Τα θυμηθήκαμε ξανά το Πάσχα στην εορταστική τους βερσιόν όμως δεν είναι ακόμη η ώρα να φύγουν από το προσκήνιο κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν.

Πρωτεϊνικά πρωινά για ενέργεια και δύναμη από την αρχή της ημέρας

Οι παρακάτω συνταγές συνδυάζουν υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που θα σε κρατήσουν χορτάτο και γεμάτο δύναμη μέχρι το επόμενο γεύμα.

Φρέσκια απόλαυση της άνοιξης: Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Αυτή η ανοιξιάτικη σαλάτα είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι τοπ -κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν

Δοκίμασέ τα με φρέσκα χόρτα, κρεμμυδάκι-μάραθο ή και με τόνο.

Δροσιστικά ροφήματα για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε τη διατροφή μας με φρέσκα και υγιεινά ροφήματα.