Follow us

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του: το κατσικίσιο γάλα.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Η δοκιμή του πρώτου ελληνικού «μπλε», στα πρότυπα του ροκφόρ, απομάκρυνε τις (λογικές, ίσως) επιφυλάξεις που γέννησε η είδηση της παραγωγής του, πριν λίγον καιρό. Το νέο τυρί, που δούλευε χρόνια τώρα ο Μιχάλης Αρβανίτης (της καταξιωμένης τυροκομίας «Αρβανίτη» στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης) ήδη κυκλοφορεί, και έχει όλα τα φόντα να πάρει μόνιμα μια θέση στο τραπέζι μας: είναι ένα τυρί καλοφτιαγμένο, ολοκληρωμένο, νόστιμο και με «ελληνική ταυτότητα», την οποία οφείλει κατά μεγάλο μέρος στην πρώτη ύλη του, το κατσικίσιο γάλα.

Το ΚΥΑΝΟ έχει υφή αρκετά σκληρή, που απλώνει όμορφα στο στόμα, γεύση μεστή, με ωραία αίσθηση γάλακτος και πιο ήπια γεύση «μούχλας» από τα γνωστά μπλε τυριά, χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία. Διαθέτει ισορροπία και ταυτότητα. Είναι, τελικά, ένα «επικίνδυνα» νόστιμο τυρί! Ωριμάζει παραμένοντας σε ειδικά διαμορφωμένους υπόγειους θαλάμους του τυροκομείου για 3 μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των μυκήτων.

Το ΚΥΑΝΟ είναι ένα τυρί της κατηγορίας των εκλεκτών μπλε. Προηγήθηκαν πάνω από τρία χρόνια δοκιμών, με ταξίδια σε ειδικευμένα τυροκομεία κυρίως της Γαλλίας και πειραματισμών με το team Γάλλων τυροκόμων που πρόσφεραν την εμπειρία τους, μέχρι ο Μιχάλης Αρβανίτης να καταλήξει στη συγκεκριμένη συνταγή. Η μεγάλη διαφορά από τα γνωστά καταξιωμένα «μπλε» είναι το κατσικίσιο γάλα - το Roquefort είναι πρόβειο, ενώ το Blue Stilton, η Gorgonzola, το Bleu de Bresse αγελαδινά.

ΚΥΑΝΟ: Το ελληνικό «μπλε τυρί» έφτασε στο τραπέζι μας

Όπως αναφέρει η τυροκομία Αρβανίτη, «το μικροκλίμα κυρίως της Βόρειας Ελλάδος είναι ιδανικό για την εκτροφή κατσικιών. Έχει τη φύση που μπορεί να τα θρέψει στην ελεύθερη βοσκή, ιδίως την άνοιξη που δίνουν και το περισσότερο γάλα. Έτσι, προκύπτει το εξαιρετικό γάλα, που συλλέγουμε καθημερινά και δίνει αυτή την εξαιρετική γεύση στο τυρί».

Το κατσικίσιο γάλα επιλέχθηκε ακριβώς για να δώσει μια ξεχωριστή, ελληνική ταυτότητα σ’ ένα τυρί που έχει βλέψεις να κατακτήσει και την ξένη αγορά. Ήδη, δοκιμάζει την τύχη του σε Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, συγχρόνως με την Ελλάδα. Ο Μιχάλης Αρβανίτης, πάντως, το βλέπει σαν το πρώτο μεγάλο βήμα σε ένα τυρί το οποίο συνεχίζει να «δουλεύει» για περαιτέρω εξέλιξη.

Τη διανομή έχει αναλάβει η γνωστή εταιρία εκλεκτών τροφίμων «Ορίζοντες» και θα το βρείτε κάτω από την ετικέτα επιλεγμένων τυριών Bliss Point σε αρκετά σημεία πώλησης. Μεταξύ τους, τα s/m Σκλαβενίτης, Θανόπουλος, Μασούτης, Χαλκιαδάκης.

Τυροκομείο Αρβανίτη, Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης τηλ. 2310 709559310 709559, Πληροφορίες σημείων πώλησης: “Ορίζοντες”, Λάκκωμα Χαλκιδικής τηλ. 23990 20424

Επίσης...

3 συνταγές για ανάλαφρες μους

Δοκιμάστε τρεις παρασκευές που απογειώνουν την αέρινη κρέμα.

3 συνταγές με πρωταγωνιστή το αμύγδαλο

Σε πίτα, σε τάρτα άλλα και σε... τρίγωνα θα βρεις τον εύγευστο ξηρό καρπό στις συνταγές εντός.

Περισσότερα από

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.