Follow us

Ξύγαλο Σητείας Π.Ο.Π. Κουβαράκη, το κρητικό φρέσκο τυρί

Ξύγαλο Σητείας Π.Ο.Π. Κουβαράκη, το κρητικό φρέσκο τυρί

Ανάμεσα στα μαλακά φρέσκα τυριά, το ξύγαλο Σητείας ξεχωρίζει για τη φρέσκια γεύση του, την ευχάριστη οξύτητα, μια ισορροπημένη αλμύρα και την ελαφρά κοκκώδη, ανάλαφρη υφή. Τυρί με ρίζες στην αρχαιότητα, παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Σητεία της Κρήτης και καταχωρήθηκε ως τυρί Π.Ο.Π. το 2010. Το παρασκευάζει το τυροκομείο Κουβαράκης & Σια στο Χαμέζι της Σητείας από αιγοπρόβειο, πρόβειο ελαφρώς αποβουτυρωμένο ή σκέτο γίδινο γάλα, από τα ζώα της περιοχής.

Το ξύγαλο είναι ένα από τα πιο νόστιμα μαλακά ελληνικά τυριά, ιδανικό για πολλές χρήσεις, μια αυθεντική ελληνική απάντηση στα εισαγόμενα φρέσκα τυριά που συχνά χρησιμοποιούμε καθημερινά. Σκέτο στο ψωμί, σαν συνοδεία σε λαδερά φαγητά, πλάι σε ντολμαδάκια, επάνω σε ντάκο, στη χωριάτικη σαλάτα, σε μπρουσκέτες και ένα σωρό χρήσεις ακόμα. Στα προσόντα του, τα χαμηλά λιπαρά (κάτω από 12%), η πλούσια μικροχλωρίδα και το χαμηλό ποσοστό λακτόζης, που οφείλονται στον τρόπο τυροκόμησης.

Το βρίσκουμε σε πολλά σημεία πώλησης στην Αθήνα. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Επίσης...

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φιτάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

Περισσότερα από

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.