Follow us

Φλωρινέλα, ένα τέλειο τυρί για σαγανάκι!

Φλωρινέλα, ένα τέλειο τυρί για σαγανάκι!

Τη δοκιμάσαμε πάλι πρόσφατα στην πατρίδα της, τη Φλώρινα: ψημένη, μαστιχωτή, με απολαυστική τραγανή κρούστα, ήταν το τέλειο συνοδευτικό για το τσίπουρο. Η φλωρινέλα είναι ένα τυρί «νέας γενιάς» από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, δημιουργία του τυροκόμου Ανδρέα Δημητρίου. Tη λάνσαρε πριν μερικά χρόνια στο οικογενειακό τυροκομείο Δημητρίου, στο χωριό Μαρίνα της Φλώρινας, ονομαστό κυρίως για τη φέτα του πριν προχωρήσει σε νέα τυριά, πάντα από αιγοπρόβειο γάλα ζώων που βόσκουν ελεύθερα στα ορεινά της περιφέρειας. Η φλωρινέλα είναι ένα ημίσκληρο τυρί σε κυλινδρικό σχήμα και προσφέρεται σε δύο εκδοχές, απλή και με πάπρικα, που είναι ελαφρά πικάντικο.

Η φλωρινέλα είναι φτιαγμένη για να καταναλώνεται μόνο ψημένη στο τηγάνι ή στη σχάρα, και μάλιστα χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, αφού η δική της είναι αρκετή για να δημιουργήσει μια χρυσαφένια κρούστα μέσα σε 2 λεπτά! Το τυρί λιώνει στο στόμα και είναι απολαυστικό σκέτο, μαζί με αβγά, σε σαγανάκια με σάλτσα που ζητάνε τυρί, σε συνδυασμό με λουκάνικα ή άλλα αλλαντικά.

Απλά, κόψτε φέτες του 1/2-1 εκατ. και ακουμπήστε τις σε αντικολλητικό τηγάνι για 2’ από κάθε πλευρά. Για τη σχάρα, οι φέτες πρέπει να έχουν πάχος περίπου 2 εκ.. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πολύ καλή πρόταση για την ώρα του μεζέ αλλά και για ένα μερακλίδικο κολατσιό.

Οι εγκαταστάσεις του τυροκομείου βρίσκονται πλέον στο Αμύνταιο με την επωνυμία Γκρέκα.

2ο χλμ Αμυνταίου - Φλώρινας, τηλ. 2386020020

Επίσης...

Πασχαλινά κουλουράκια: Άρωμα παράδοσης και αγάπης

Καθώς η Μεγάλη Εβδομάδα κορυφώνεται, τα σπίτια γεμίζουν με αρώματα και αναμνήσεις – και τι πιο γλυκιά παράδοση από το να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια με τα χέρια μας, όπως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη.

Γλυκά του Πάσχα: Αρώματα, γεύσεις και παραδόσεις που αγαπάμε

Τα πασχαλινά γλυκά γεμίζουν το σπίτι με αρώματα, ζεστασιά και γιορτινή διάθεση.

Περισσότερα από

Τι γλυκά τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Νηστίσιμα και νόστιμα, αυτά είναι τα γλυκά που μπορούμε να καταναλώσουμε λίγο πριν την κορύφωση του Πάσχα.

Θαλασσινές γεύσεις για τη νηστεία

Δες εντός τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες.

Τρώμε burger, τηγανιά και γιουβέτσι και στη νηστεία!

Δείτε εντός τις τρεις νηστίσιμες (και vegan) παραλλαγές.

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

Τα όσπρια είναι ο σύμμαχός σου για τη νηστεία

Γίγαντες, φακόρυζο ή φασολάδα; Η επιλογή δική σου!

Μην υποτιμάς το λαχανόρυζο!

Ένας απλός συνδυασμός που παραμένει νόστιμος, ειδικά αν δοκιμάσετε μία από τις συνταγές εντός.

3 συνταγές με σταρ το μπαρμπούνι

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές για ωραία μπαρμπούνια.

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.