Follow us

Σαρανταβότανο: το μαγικό μείγμα βοτάνων από την Κρήτη στο φλιτζάνι μας

Ένα μείγμα βοτάνων συνυφασμένο με την κρητική παράδοση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Σαρανταβότανο: το μαγικό μείγμα βοτάνων από την Κρήτη στο φλιτζάνι μας

Τ΄όνομά του χάνεται στο βάθος του χρόνου, οι ιδιότητές του χρησίμεψαν στη λαϊκή ιατρική αγγίζοντας και τη μαγεία, το μάζεμά και η παρασκευή του είναι μια ιεροτελεστία. Το Σαρανταβότανο ή Σαραντοδέντρι είναι ένα μείγμα βοτάνων συνυφασμένο με την κρητική παράδοση από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Οι παλαιότερες κρητικές μεταδίδουν τη συνταγή στις νεότερες, κάποιες από τις οποίες εξακολουθούν να το παρασκευάζουν μαζεύοντας υπομονετικά τα βότανα, σύμφωνα με τους κανόνες: μαζεύονται στην εποχή τους το καθένα, σε περιοχές όσο γίνεται παρθένες, μακριά από ζώα και κίνηση. Το Σαρανταβότανο παλιότερα υπήρχε σε κάθε σπίτι. Το χρησιμοποιούσαν απαραίτητα στο νερό του πρώτου λουτρού του νεογέννητου, σε δερματικές παθήσεις, σαν ηρεμιστικό, καθημερινά για τη στοματική υγιεινή, καλωπιστικά στο πρόσωπο και στα μαλλιά.

Στην ουσία, πρόκειται για τις «ενωμένες δυνάμεις» των φαρμακευτικών και αρωματικών βοτάνων και φυτών που το αποτελούν, με ιδιότητες αντισηπτικές, ηρεμιστικές, χωνευτικές, επουλωτικές, αποτοξινωτικές, αντιβακτηριακές, ακόμα και αφροδισιακές. Όλα μαζί συνθέτουν ένα ιαματικό ρόφημα προερχόμενο κατ’ ευθείαν από τη φύση. Κι επειδή στην εποχή μας αποζητάμε όλο και περισσότερο το φυσικό και το αγνό, η τυποποιημένη μορφή του με το όνομα, που μόλις κυκλοφόρησε με αυθεντική συνταγή, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, καθώς δεν έχουμε όλοι συγγενείς στην Κρήτη!

Bρήκαμε, λοιπόν το Sarantabotano σε καλαίσθητη συσκευασία, με τη σχετική πληροφόρηση επάνω, ονομαστικά και τα 40 βότανα που το αποτελούν. Από τα πιο χαρακτηριστικά οφέλη του Σαρανταβότανου, όπως μας τονίζει η παρασκευάστρια Νεκταρία Κοκκινάκη, είναι πως βοηθάει στο άγχος και την ένταση, στο πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ έχει αντιοξειδωτική δράση ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού. Όπως τονίζει, «κρύβει τη δύναμη της κρητικής γης».

Σαρανταβότανο: το μαγικό μείγμα βοτάνων από την Κρήτη στο φλιτζάνι μας

Πριν μιλήσουμε για τη γεύση, ας πούμε για την υφή των βοτάνων, που είναι ενδεικτική της ποιότητας: κομματάκια φύλλων ή ολόκληρα μπουμπουκάκια, απαλά και σωστά αποξηραμένα, που όταν μουλιάσουν σχεδόν ζωντανεύουν. Η γεύση του Σαρανταβότανου σου φέρνει μια αρχέγονη αίσθηση παρθένας φύσης, που σε μεταφέρει κατ’ ευθείαν στην κρητική ύπαιθρο. Κάθε γουλιά σου θυμίζει κάτι, προφανώς κρυμμένο ανάμεσα στα 40 βότανα, που δύσκολα προσδιορίζεις, ενώ στο σύνολο, μαζί με τα αρώματα βγάζει μια αισθησιακή τσαχπινιά. Εξαιρετικό στο είδος του αφέψημα. Και βέβαια, θεραπευτικό. Η ιδέα και η υλοποίηση της τυποποίησης του Σαρανταβότανου ανήκει στην κρητικοπούλα Νεκταρία Κοκκινάκη, γνωστή και πέρα από τα όρια της Κρήτης για τις παραδοσιακές συνταγές του μαγειρικού blog της, αλλά και από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της σε πρωινές εκπομπές της TV. Της πήρε καιρό για να πραγματοποιήσει το εγχείρημα και φαίνεται ότι το πέτυχε. Η Νεκταρία Κοκκινάκη ανήκει στο αξιέπαινο εκείνο κομμάτι της νέας γενιάς, το οποίο πασχίζει να διατηρήσει και να διαδώσει τη γαστρονομική μας κληρονομιά. Μεγαλωμένη στο Λασίθι, είναι αφιερωμένη στην Κρήτη και την παράδοσή της, μέσα από τις οικογενειακές συνταγές και την ιστορία τους, τα υλικά της κρητικής γης και τη χρήση τους.

Το Σαρανταβότανο κυκλοφορεί σε 3 τύπους, το κλασικό, με λεμόνι, με κανέλα και γαρύφαλλο. Προτείνεται να καταναλωθεί σαν αφέψημα, δηλαδή να βράσει μέσα στο νερό. Παρ’ όλα αυτά, το δοκίμασα και σαν έγχυμα, βυθίζοντάς το σε καυτό νερό για λίγα λεπτά όπως το τσάι, πράγμα που μου έδωσε μια πιο λεπτή και αρωματική αίσθηση. Αποτελείται από τα εξής βότανα: Πεντάνευρο, τσάι του βουνού, θυμάρι, θρύμπα, αγριάδα, φασκόμηλο, χαμομήλι, μπετούλα, φλισκούνι, δενδρολίβανο, αρμπαρόριζα, μελισσόχορτο, πέταλα τριαντάφυλλου, κράταιγο, φύλλα ταραξάκο, βάτο, δάφνη, λεβάντα, δυόσμο, ματζουράνα, μέντα, δίκταμο, μολόχα, πολυκόμπι, αμαμελίς, πορτοκάλι, σπαθόχορτο, μαϊντανό, σέλινο, βασιλικό, κισσό, πασιφλόρα, άνθη αχιλλέα, λαδανιά, καλέντουλα, αψιθιά, φύλλα γιασεμιού, αγριμόνιο, αντωνιάδα, φύλλα γαϊδουράγκαθου. Προς το παρόν, το προμηθευόμαστε από το site του: www.sarantaboto.gr (fb: sarantabota.gr – σαρανταβότανο & Instagram: Sarantabotano

Επίσης...

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φιτάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

Περισσότερα από

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.