Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές για αέρινες μους που θα βρείτε παρακάτω. Σοκολάτα, λεμόνι ή καραμέλα θα επιλέξεις;
Μους Σοκολάτα
Υλικά
- 6 αβγά
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. βούτυρο
- ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 2 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- ½ φλιτζανάκι του καφέ ρούμι ή λικέρ
- ξύσμα από 1 λάιμ
Εκτέλεση
- Λιώνω σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο.
- Σε μια λεκάνη χτυπάω τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη άχνη.
- Προσθέτω την κρέμα γάλακτος (χτυπημένη), το ποτό και το ξύσμα.
- Προσθέτω τη λιωμένη σοκολάτα και τα χτυπάω πολύ λίγο να ενωθούν μεταξύ τους.
- Χτυπάω τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτω στη σοκολάτα.
- Τα ανακατεύω να ενωθούν μεταξύ τους.
- Σκεπάζω τη μους με μια μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο να παγώσει.
Μους λεμονιού
Υλικά (για 6 άτομα)
- 2 μέτρια, ζουμερά λεμόνια
- 4 αβγά
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 λάιμ και 1 λεμόνι (ή από 2 λεμόνια)
- Μια συσκευασία κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, για το γαρνίρισμα
Παρασκευή
- Στύβουμε τα λεμόνια και σουρώνουμε το χυμό τους.
- Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τους κρόκους με 5 κουτ. σούπας ζάχαρη, στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα και ανακατεύουμε ζωηρά, να ενωθούν. Χτυπάμε την κρέμα με 1 κουτ. σούπας ζάχαρη, να γίνει σαντιγί. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ, σε μαρέγκα σφιχτή. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη σαντιγί και προσθέτουμε τμηματικά τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με κουτάλι απαλά, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, να ενωθεί κάθε φορά πριν προσθέσουμε την επόμενη. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα, κουταλιά κουταλιά στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας με τον ίδιο τρόπο.
- Βάζουμε τη μους σ' ένα μεγάλο μπολ ή σε ατομικά μπολάκια ή ποτήρια και την αφήνουμε πολλές ώρες στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη, πριν τη σερβίρουμε.
- Βάζουμε σ' ένα βαθύ σκεύος τα κατεψυγμένα φρούτα με 2 κουτ. σούπας ζάχαρη και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν. Ανακατεύουμε προσεκτικά, να μη διαλυθούν, στραγγίζουμε το ζουμί και γαρνίρουμε με αυτά τη μους.
Μους Καραμέλας με Φουντούκια
Υλικά
- 500 γρ. ζάχαρη
- 60 ml νερό
- 350 ml κρέμα γάλακτος
- 1 βανίλια σκόνη
- 6 φύλλα ζελατίνης
- 500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
- 2 σφηνάκια ρούμι
- 100 γρ. φουντούκια ψημένα και σπασμένα
- 200 γρ. σπασμένα μπισκότα κανέλας
Εκτέλεση
- Βάλτε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, αφήστε τη σε χαμηλή φωτιά και όταν αρχίσει να παίρνει το χρώμα της καραμέλας ρίξτε το νερό προσεκτικά, ανακατέψτε και αφήστε για λίγα λεπτά, ώστε να αρχίσει να πήζει.
- Ρίξτε την κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε και κατεβάστε από τη φωτιά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
- Μουσκέψτε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και όταν μαλακώσουν προσθέστε 3 κουταλιές ζεστό νερό για να διαλυθούν τελείως.
- Ανακατέψτε την καραμέλα με τη διαλυμένη ζελατίνη, το ρούμι και τη βανίλια και αφήστε τη να κρυώσει. Μετά προσθέστε στο μείγμα της καραμέλας τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και τα σπασμένα μπισκότα.
- Μοιράστε το μείγμα σε 8 μπολ και αφήστε τις μους στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
- Πασπαλίστε με τα φουντούκια και σερβίρετε