Follow us

3 συνταγές με κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χοιρινό, αγριογούρουνο ή μοσχάρι; Η επιλογή είναι δική σου.

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Δοκίμασε να φτιάξεις αυτές τις 3 συνταγές με κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.

Χοιρινό στο Φούρνο με Μέλι

Υλικά

  • 1½ κιλό χοιρινή κόντρα χωρίς κόκαλο (με την πέτσα)
  • 1 φλιτζάνι χοντρό αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • ξίδι μπαλσάμικο
  • 4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 4 καρότα ψιλοκομμένα
  • 500 ml λευκό κρασί
  • 8 πατάτες για τη γαρνιτούρα
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Χαράξτε το κρέας από την πλευρά της πέτσας σε αρκετά σημεία.
  2. Αλείψτε με το ελαιόλαδο και απλώστε το χοντρό αλάτι.
  3. Αφήστε το στο ψυγείο ξεσκέπαστο όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα σκουπίστε το από το αλάτι και βάλτε το σε ένα καθαρό ταψί.
  4. Βάλτε στο ταψί τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο και το κρασί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230οC για 30 λεπτά.
  5. Χαμηλώστε μετά τη θερμοκρασία στους 170οC και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλες 2 ώρες περίπου.
  6. Όσο ψήνεται το χοιρινό, καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες. Βράστε τις σε αλατισμένο νερό για 20 λεπτά, στραγγίξτε τις και σοτάρετέ τις σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  7. Ανακατέψτε το μέλι με 2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο και περιχύστε με το μίγμα αυτό το κρέας, αφού ψηθεί.
  8. Κόψτε το σε φέτες και σερβίρετέ το με τις πατάτες και λίγη σάλτσα από το ταψί.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχάρι χτένι σε μερίδες
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 25 κρεμμυδάκια του στιφάδου
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 κυδώνια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 κ.γλ. πιπέρι σε κόκκους
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κ.σ. μέλι
  • ½ φιάλη γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε το κρέας σε μια κατά προτίμηση χαμηλή και φαρδιά γάστρα.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τα κυδώνια (δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, μόνο τα κουκούτσια), το δαφνόφυλλο, τους κόκκους πιπέρι και την κανέλα.
  4. Στο μούλτι χτυπάμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και τη μουστάρδα. Απλώνουμε το μίγμα στη γάστρα και προσθέτουμε το κρασί.
  5. Αλατοπιπερώνουμε.
  6. Σκεπάζουμε τη γάστρα.
  7. Αν δεν έχει καπάκι, καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες.
  8. Αφαιρούμε το χαρτί ή το καπάκι, περιχύνουμε ομοιόμορφα το κρέας, τα κυδώνια και τα κρεμμυδάκια με το ζουμάκι και ψήνουμε χωρίς σκέπασμα μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμυδάκια και τα κυδώνια.

Αγριογούρουνο με Σύκα και Δαμάσκηνα

Υλικά

  • 2½ κιλά αγριογούρουνο σε μερίδες
  • ½ μπουκάλι κόκκινο κρασ;i
  • ½ μπουκάλι μαυροδάφνη
  • 20 ξερά σύκα
  • 20 ξερά δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι
  • 4 κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 πατάτα χοντροκομμένη
  • 3 πράσα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 ξινόμηλο χοντροκομμένο
  • 3 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για κρέας
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βάζουμε το κρέας σε γάστρα ή ταψί μαζί με το μίγμα μπαχαρικών, τα κρεμμύδια, τα πράσα και το σέλινο.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το λάδι και τα κρασιά, κλείνουμε τη γάστρα ή το ταψί με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 5 ώρες ή λίγο παραπάνω, ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι το αγιογούρουνο.
  4. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ελέγχουμε ότι το κρέας έχει ψηθεί, προσθέτουμε την πατάτα, το ξινόμηλο, τα δαμάσκηνα και τα σύκα, τα αλατίζουμε και περιχύνοντας συχνά με το ζουμάκι του ταψιού ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν το μήλο και η πατάτα.
  5. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο κρασί παραπάνω αν δούμε ότι δεν έχουμε αρκετά υγρά.
  6. Μεταφέρουμε το αγριογούρουνο σε πιατέλα και γύρω του σερβίρουμε τα δαμάσκηνα, το ξινόμηλο και τα σύκα.
  7. Ό,τι έχει μείνει στο ταψί το περνάμε από το μούλτι και περιχύνουμε το ψητό με τη σάλτσα του.

* 3 προτάσεις για νόστιμους μπακλαβάδες

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Περισσότερα από

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός.

Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

Νηστίσιμα ορεκτικά για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραίους νηστίσιμους μεζέδες.