Follow us

3 εορταστικές συνταγές με κάστανο

Δοκίμασε αυτές τις τρεις προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μια σούπα, μια πίτα και ένα κυρίως.

ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ

Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές που έχουν ως πρωταγωνιστή το κάστανο.

Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

Υλικά

  • 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροσπασμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
  • 1 ζελεδάκι ζωμό κότας
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κάστανα μαζί με το τριμμένο μπαχάρι ή το μοσχοκάρυδο.
  2. Ρίχνουμε τον ζωμό και τον χυμό των πορτοκαλιών και σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20'.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε τη σούπα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι.

Πίτα με Κιμά και Κάστανα

Υλικά

  • 6 φύλλα σπιτικά
  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό, μοσχάρι)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 220 γρ. Γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με λίγο λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρει μια-δυο βράσεις, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τα κάστανα, το γιαούρτι, τις σταφίδες, το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, το μαϊντανό και αλατο-πιπερώνουμε.
  4. Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο βούτυρο και την αλευρώνουμε.
  5. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο και αλείφουμε το πρώτο φύλλο με λάδι ή με βούτυρο.
  6. Το απλώνουμε στη φόρμα φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα, χωρίς να το τρυπήσουμε στη μέση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.
  7. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
  8. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα-ένα και αυτά με λάδι ή με βούτυρο.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το δεύτερο αυγό, το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι.
  10. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 60 λεπτά περίπου.
  11. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
  12. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Ρολό Γαλοπούλας με Κάστανα

Υλικά

  • 1 κιλό στήθος γαλοπούλας για ρολό με την πέτσα χωρίς κόκαλο
  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 8 κάστανα ψητά ή βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 7-8 φυλλαράκια δυόσμου
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο ή τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά.
  3. Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα σε κομματάκια, αλατο-πιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  5. Αλατο-πιπερώνουμε τη γαλοπούλα.
  6. Κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος της γαλοπούλας με το μαχαίρι και τη γεμίζουμε με το μείγμα μας.
  7. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και δυόσμο.
  8. Το τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με σχοινί. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ροδίζουμε το ρολό απ΄όλες τις μεριές.
  9. Το βάζουμε στο ταψί. Στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5 -6 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε στο ταψί το ζωμό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50- 55 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
  11. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με το ζωμό του ταψιού.
  12. Τέλος, βγάζουμε το ρολό από το φούρνο, το τοποθετούμε σε πιατέλα, και το διατηρούμε ζεστό.
  13. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο ταψί τα μανιτάρια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με το ζουμί που έχει μείνει απ’ το ψήσιμο.
  14. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα ζεσταίνουμε για λίγο χωρίς να τ’ αφήσουμε να πάρουν βράση.
  15. Κόβουμε το ρολό σε ροδέλες, περιχύνουμε με τη σάλτσα του γιαουρτιού και σερβίρουμε.

* 3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Περισσότερα από

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός.

Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

Νηστίσιμα ορεκτικά για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραίους νηστίσιμους μεζέδες.