Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές που έχουν ως πρωταγωνιστή το κάστανο.
Σούπα Βελουτέ με Κάστανα
Υλικά
- 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροσπασμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
- 1 ζελεδάκι ζωμό κότας
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- χυμό από ½ λεμόνι
- γιαούρτι για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κάστανα μαζί με το τριμμένο μπαχάρι ή το μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνουμε τον ζωμό και τον χυμό των πορτοκαλιών και σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20'.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε τη σούπα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι.
Πίτα με Κιμά και Κάστανα
Υλικά
- 6 φύλλα σπιτικά
- 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό, μοσχάρι)
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 220 γρ. Γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο με λίγο λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρει μια-δυο βράσεις, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, το γιαούρτι, τις σταφίδες, το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, το μαϊντανό και αλατο-πιπερώνουμε.
- Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο βούτυρο και την αλευρώνουμε.
- Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο και αλείφουμε το πρώτο φύλλο με λάδι ή με βούτυρο.
- Το απλώνουμε στη φόρμα φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα, χωρίς να το τρυπήσουμε στη μέση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα-ένα και αυτά με λάδι ή με βούτυρο.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το δεύτερο αυγό, το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι.
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 60 λεπτά περίπου.
- Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Ρολό Γαλοπούλας με Κάστανα
Υλικά
- 1 κιλό στήθος γαλοπούλας για ρολό με την πέτσα χωρίς κόκαλο
- 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 8 κάστανα ψητά ή βρασμένα
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 7-8 φυλλαράκια δυόσμου
- 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο ή τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα σε κομματάκια, αλατο-πιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Αλατο-πιπερώνουμε τη γαλοπούλα.
- Κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος της γαλοπούλας με το μαχαίρι και τη γεμίζουμε με το μείγμα μας.
- Πασπαλίζουμε με πάπρικα και δυόσμο.
- Το τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με σχοινί. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ροδίζουμε το ρολό απ΄όλες τις μεριές.
- Το βάζουμε στο ταψί. Στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5 -6 λεπτά.
- Ρίχνουμε στο ταψί το ζωμό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50- 55 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με το ζωμό του ταψιού.
- Τέλος, βγάζουμε το ρολό από το φούρνο, το τοποθετούμε σε πιατέλα, και το διατηρούμε ζεστό.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε στο ταψί τα μανιτάρια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με το ζουμί που έχει μείνει απ’ το ψήσιμο.
- Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα ζεσταίνουμε για λίγο χωρίς να τ’ αφήσουμε να πάρουν βράση.
- Κόβουμε το ρολό σε ροδέλες, περιχύνουμε με τη σάλτσα του γιαουρτιού και σερβίρουμε.