Follow us

3 εορταστικές συνταγές με κάστανο

Δοκίμασε αυτές τις τρεις προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μια σούπα, μια πίτα και ένα κυρίως.

ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΟ

Δοκίμασε τις τρεις παρακάτω συνταγές που έχουν ως πρωταγωνιστή το κάστανο.

Σούπα Βελουτέ με Κάστανα

Υλικά

  • 500 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροσπασμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
  • 1 ζελεδάκι ζωμό κότας
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κάστανα μαζί με το τριμμένο μπαχάρι ή το μοσχοκάρυδο.
  2. Ρίχνουμε τον ζωμό και τον χυμό των πορτοκαλιών και σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20'.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε τη σούπα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι.

Πίτα με Κιμά και Κάστανα

Υλικά

  • 6 φύλλα σπιτικά
  • 1 κιλό κιμά ανάμεικτο (χοιρινό, μοσχάρι)
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
  • 220 γρ. Γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το βούτυρο με λίγο λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, μέχρι να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Σβήνουμε με το κρασί και αφού πάρει μια-δυο βράσεις, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τα κάστανα, το γιαούρτι, τις σταφίδες, το ένα αυγό ελαφρά χτυπημένο, το μαϊντανό και αλατο-πιπερώνουμε.
  4. Αλείφουμε τη φόρμα με λίγο βούτυρο και την αλευρώνουμε.
  5. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο και αλείφουμε το πρώτο φύλλο με λάδι ή με βούτυρο.
  6. Το απλώνουμε στη φόρμα φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα, χωρίς να το τρυπήσουμε στη μέση. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα.
  7. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα πάνω από τα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
  8. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα-ένα και αυτά με λάδι ή με βούτυρο.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το δεύτερο αυγό, το οποίο έχουμε χτυπήσει ελαφρά με πιρούνι.
  10. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 60 λεπτά περίπου.
  11. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, περιμένουμε 5-10 λεπτά και στη συνέχεια την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
  12. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε σε κομμάτια.

Ρολό Γαλοπούλας με Κάστανα

Υλικά

  • 1 κιλό στήθος γαλοπούλας για ρολό με την πέτσα χωρίς κόκαλο
  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 8 κάστανα ψητά ή βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 7-8 φυλλαράκια δυόσμου
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο ή τη μαργαρίνη και σοτάρουμε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά.
  3. Έπειτα προσθέτουμε τα κάστανα σε κομματάκια, αλατο-πιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  5. Αλατο-πιπερώνουμε τη γαλοπούλα.
  6. Κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος της γαλοπούλας με το μαχαίρι και τη γεμίζουμε με το μείγμα μας.
  7. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και δυόσμο.
  8. Το τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με σχοινί. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ροδίζουμε το ρολό απ΄όλες τις μεριές.
  9. Το βάζουμε στο ταψί. Στο ίδιο βούτυρο σοτάρουμε τα μανιτάρια για 5 -6 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε στο ταψί το ζωμό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50- 55 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
  11. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με το ζωμό του ταψιού.
  12. Τέλος, βγάζουμε το ρολό από το φούρνο, το τοποθετούμε σε πιατέλα, και το διατηρούμε ζεστό.
  13. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο ταψί τα μανιτάρια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με το ζουμί που έχει μείνει απ’ το ψήσιμο.
  14. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα ζεσταίνουμε για λίγο χωρίς να τ’ αφήσουμε να πάρουν βράση.
  15. Κόβουμε το ρολό σε ροδέλες, περιχύνουμε με τη σάλτσα του γιαουρτιού και σερβίρουμε.

* 3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Επίσης...

Ζεστά ροφήματα: Τα ιδανικά ποτά για τον κρύο καιρό

Είτε επιλέξετε ένα ζεστό κρασί με μπαχαρικά, είτε απολαύσετε μια κούπα σοκολάτα ή τσάι, τα ζεστά ροφήματα προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης και ευχαρίστησης που είναι ιδανική για την εποχή.

3 νόστιμες σαλάτες που κάνουν και για κυρίως

Βρείτε εντός τρεις νόστιμες συνταγές για χορταστικές σαλάτες.

Περισσότερα από

Τι τρώμε μετά τις γιορτές;

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε ελαφρύτερες, αλλά εξίσου απολαυστικές επιλογές, που θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε την ισορροπία χωρίς να στερηθούμε τη γεύση και την ευχαρίστηση του φαγητού.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γεύσεις για τον Ιανουάριο: Ζεστές χειμωνιάτικες σούπες

Από την κλασική κοτόσουπα μέχρι αρωματικές βελουτέ και λαχταριστές σούπες λαχανικών, αυτές οι συνταγές φέρνουν θαλπωρή στο τραπέζι σας, αξιοποιώντας εποχιακά υλικά και πλούσιες γεύσεις.

3 συνταγές με γλυκοπατάτα

Δοκιμάστε τις παρακάτω τρεις συνταγές με γλυκοπατάτα, που θα συνοδεύσουν υπέροχα τα πιάτα σας με κρέας.

Dry January: Ξεκινήστε τη χρονιά με γευστικά non-alcoholic cocktails

Ο Ιανουάριος είναι η ιδανική ευκαιρία για μια νέα αρχή, και το Dry January μας προσκαλεί να πούμε "όχι" στο αλκοόλ και "ναι" σε απολαυστικά non-alcoholic cocktails που υπόσχονται γεύση, διασκέδαση και ανανέωση.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

3 κυρίως πιάτα για την Πρωτοχρονιά

Δοκιμάστε αυτές τις 3 συνταγές με κρέας για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

3 ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι.

3 νόστιμες τηγανιές για την παρέα

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις τηγανιές που είναι ό,τι πρέπει για μοίρασμα με την παρέα.