Follow us

3 ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για 3 ορεκτικά που θα συνοδεύσουν υπέροχα το γιορτινό τραπέζι.

Πατάτες Ογκρατέν με Σπανάκι

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. ρεγκάτο ή ροκφόρ τριμμένο
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κρόκο αβγού
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ακόμα βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (περίπου ½ εκατοστό) και τις βράζουμε αυστηρά για 7' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι αλλά χωρίς νερό, να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
  3. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα κρεμμυδάκια και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα τυριά και το σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  5. Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
  6. Σκορπάμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  7. Ψήνουμε στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 45'-50' λεπτά.

Βελουτέ με Κάστανο

Υλικά

  • 700 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα, περίπου 5 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα.
  5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι) πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
  6. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό.

Πουρές με Πράσο και Σελινόριζα

Υλικά

  • 3 μεγάλες σελινόριζες
  • 3 πράσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πατάτες μέτριες
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο και για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  3. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τις σελινόριζες, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα λαχανικά σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
  6. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε σε λεκάνη τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε μαζί με τον μαϊντανό στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή με ραδβομίξερ. Ίσως χρειαστεί λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα αν δείτε ότι σας βγαίνει πολύ σφιχτός ο πουρές.
  7. Προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό τον πουρέ.
  9. Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.

* 3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμο χούμους

Δοκίμασε να φτιάξεις τις τρεις παραλλαγές του υπέροχου ντιπ τις οποίες θα βρεις εντός.

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές με γαρίδες

Δείτε εντός 3 νόστιμες και εύκολες συνταγές με το αγαπημένο θαλασσινό.

Περισσότερα από

Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό

Το αγαπημένο ψάρι σε τρεις ιδιαίτερες εκδοχές.

3 νηστίσιμες και νόστιμες συνταγές με ρύζι

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός.

Στη νηστεία πάει... ο αρακάς

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

Νηστίσιμα ορεκτικά για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραίους νηστίσιμους μεζέδες.