Follow us

3 ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για 3 ορεκτικά που θα συνοδεύσουν υπέροχα το γιορτινό τραπέζι.

Πατάτες Ογκρατέν με Σπανάκι

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. ρεγκάτο ή ροκφόρ τριμμένο
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κρόκο αβγού
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ακόμα βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (περίπου ½ εκατοστό) και τις βράζουμε αυστηρά για 7' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι αλλά χωρίς νερό, να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
  3. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα κρεμμυδάκια και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα τυριά και το σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  5. Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
  6. Σκορπάμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  7. Ψήνουμε στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 45'-50' λεπτά.

Βελουτέ με Κάστανο

Υλικά

  • 700 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα, περίπου 5 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα.
  5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι) πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
  6. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό.

Πουρές με Πράσο και Σελινόριζα

Υλικά

  • 3 μεγάλες σελινόριζες
  • 3 πράσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πατάτες μέτριες
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο και για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  3. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τις σελινόριζες, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα λαχανικά σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
  6. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε σε λεκάνη τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε μαζί με τον μαϊντανό στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή με ραδβομίξερ. Ίσως χρειαστεί λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα αν δείτε ότι σας βγαίνει πολύ σφιχτός ο πουρές.
  7. Προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό τον πουρέ.
  9. Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.

* 3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Επίσης...

3 ωραίες συνταγές με μελιτζάνες

Θρεπτική και γλυκιά, η μελιτζάνα απογειώνει τις προτάσεις που θα βρείτε εντός.

Γλυκά με δαμάσκηνα ίσον νόστιμη επιτυχία

Δοκίμασε το υπέροχο φρούτο σε τρεις συνταγές που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Δροσερή σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Η πιο καλοκαιρινή σαλάτα: γλυκό καρπούζι, αλμυρή φέτα και αρωματικός δυόσμος σε έναν απολαυστικό συνδυασμό.

Σοκολατένιες μπουκιές με φυστικοβούτυρο: Το υγιεινό γλυκό χωρίς ψήσιμο

Ένα γρήγορο και υγιεινό γλυκάκι που θα σε χορτάσει με γεύση και ενέργεια.

Φτιάξε σπιτικές μπάρες ενέργειας σε 10 λεπτά

Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι ιδανικές για να τις έχεις πάντα μαζί σου, και φτιάχνονται εύκολα με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου.

Απολαμβάνοντας χουρμάδες

Δοκιμάστε τρία πεντανόστιμα γλυκά που απογειώνονται από τον καρπό της φοινικιάς.

Βάλε το νεκταρίνι στην κουζίνα σου!

Δείτε τρεις συνταγές με το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο.

Ένα τραπέζι γεμάτο Κυκλάδες

Με τη βοήθεια σπουδαίων σεφ των Κυκλάδων, ψαρέψαμε συνταγές από οκτώ νησιά, άλλες καθαρά παραδοσιακές, άλλες διαμορφωμένες με σύγχρονη ματιά. Όλες, όμως, καθρεφτίζουν με τον τρόπο τους την κυκλαδίτικη γαστρονομία.

Το σταφύλι πρωταγωνιστεί σε αυτά τα τρία γλυκά

Δοκίμασε τις συνταγές που θα βρεις εντός για κρέμα, κέικ και trifle με σταφύλι.

Τρία τέλεια γλυκά με σύκο

Τώρα που είναι η εποχή του, απολαύστε το σύκο σε τρεις παρασκευές.

Οι viral καλοκαιρινές συνταγές που ξεσηκώσαμε από το TikTok

Γρήγορες, εύκολες και δροσερές, οι παρακάτω συνταγές συλλέγουν χιλιάδες views και likes και αξίζουν το hype.

Η Ζάκυνθος μέσα από τρία πιάτα

Ανακαλύψτε τρεις συνταγές από το νησί του Ιονίου.