Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για 3 ορεκτικά που θα συνοδεύσουν υπέροχα το γιορτινό τραπέζι.
Πατάτες Ογκρατέν με Σπανάκι
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 1 κιλό σπανάκι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 100 γρ. ρεγκάτο ή ροκφόρ τριμμένο
- 350 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κρόκο αβγού
- φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο ακόμα βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (περίπου ½ εκατοστό) και τις βράζουμε αυστηρά για 7' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζουμε.
- Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι αλλά χωρίς νερό, να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα κρεμμυδάκια και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.
- Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα τυριά και το σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
- Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
- Σκορπάμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
- Ψήνουμε στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 45'-50' λεπτά.
Βελουτέ με Κάστανο
Υλικά
- 700 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 καρότο σε ροδέλες
- 1 πράσο σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον.
- Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τα κάστανα, περίπου 5 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι) πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
- Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό.
Πουρές με Πράσο και Σελινόριζα
Υλικά
- 3 μεγάλες σελινόριζες
- 3 πράσα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 πατάτες μέτριες
- 2 μεγάλα καρότα
- 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λεμόνι
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο και για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τις σελινόριζες, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα λαχανικά σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε σε λεκάνη τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε μαζί με τον μαϊντανό στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή με ραδβομίξερ. Ίσως χρειαστεί λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα αν δείτε ότι σας βγαίνει πολύ σφιχτός ο πουρές.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
- Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό τον πουρέ.
- Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.