Follow us

3 ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για 3 ορεκτικά που θα συνοδεύσουν υπέροχα το γιορτινό τραπέζι.

Πατάτες Ογκρατέν με Σπανάκι

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. ρεγκάτο ή ροκφόρ τριμμένο
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κρόκο αβγού
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ακόμα βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (περίπου ½ εκατοστό) και τις βράζουμε αυστηρά για 7' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι αλλά χωρίς νερό, να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
  3. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα κρεμμυδάκια και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα τυριά και το σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  5. Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
  6. Σκορπάμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  7. Ψήνουμε στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 45'-50' λεπτά.

Βελουτέ με Κάστανο

Υλικά

  • 700 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα, περίπου 5 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα.
  5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι) πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
  6. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό.

Πουρές με Πράσο και Σελινόριζα

Υλικά

  • 3 μεγάλες σελινόριζες
  • 3 πράσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πατάτες μέτριες
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο και για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  3. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τις σελινόριζες, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα λαχανικά σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
  6. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε σε λεκάνη τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε μαζί με τον μαϊντανό στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή με ραδβομίξερ. Ίσως χρειαστεί λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα αν δείτε ότι σας βγαίνει πολύ σφιχτός ο πουρές.
  7. Προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό τον πουρέ.
  9. Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.

* 3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Επίσης...

Ήξερες ότι οι μους γίνονται τέλειες και χωρίς σοκολάτα;

Η απόδειξη; Οι τρεις δροσερές κι ανάλαφρες συνταγές που θα βρεις εντός.

Φιτάξε burger στο σπίτι

Όλη η απόλαυση ανάμεσα σε δύο αφράτα ψωμάκια.

Περισσότερα από

3 προτάσεις για ωραίους ντάκους

Εσύ έχεις φάει ντάκο με μαστίχα Χίου και μους μελιτζάνας ή με βλίτα και τηγανητά αυγά;

Ριζότο με θαλασσινά για καλοκαιρινά τραπέζια

Δοκίμασε τη συνταγή που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου.

Καρπούζι με φέτα: Ταιριάζουν στ’ αλήθεια ή όχι;

Απόλαυσε το καλοκαιρινό φρούτο με απροσδόκητους συνδυασμούς που θα ανανεώσουν τη γεύση του και θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σου.

Είπε κανείς... cheesecake;

Φτιάξε κι εσύ τις τρεις εύκολες συνταγές για cheesecake που σου προτείνουμε και απόλαυσε το αγαπημένο γλυκό.

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Εσύ το ξέρεις το semifreddo;

Ιταλική συνταγή, "μισοπαγωμένη", κάτι ανάμεσα σε παγωτό και πλούσια κρέμα: αυτό είναι το semifreddo κι εμείς σου δίνουμε προτάσεις για να το φτιάξεις εύκολα στο σπίτι.

Το καλύτερο παγωτό είναι το δικό σου!

Δες ιδέες για λαχταριστά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.