Follow us

3 ορεκτικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για το γιορτινό τραπέζι.

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Πατάτες ογκρατέν, μία βελουτέ σούπα κι έναν πουρέ περιλαμβάνουν οι προτάσεις μας για 3 ορεκτικά που θα συνοδεύσουν υπέροχα το γιορτινό τραπέζι.

Πατάτες Ογκρατέν με Σπανάκι

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. ανθότυρο τριμμένο
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. ρεγκάτο ή ροκφόρ τριμμένο
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κρόκο αβγού
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο ακόμα βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες (περίπου ½ εκατοστό) και τις βράζουμε αυστηρά για 7' σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τις στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το σπανάκι με λίγο αλάτι αλλά χωρίς νερό, να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
  3. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και τα κρεμμυδάκια και φέρνουμε δυο τρεις βόλτες.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα τυριά και το σπανάκι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  5. Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τον κρόκο και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες.
  6. Σκορπάμε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  7. Ψήνουμε στους 200°C, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η κρούστα, για 45'-50' λεπτά.

Βελουτέ με Κάστανο

Υλικά

  • 700 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το μπέικον.
  2. Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα, περίπου 5 ποτήρια νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για ½ ώρα.
  5. Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και με το ραβδομπλέντερ (ή στο μούλτι) πολτοποιούμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελούδινη.
  6. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό.

Πουρές με Πράσο και Σελινόριζα

Υλικά

  • 3 μεγάλες σελινόριζες
  • 3 πράσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πατάτες μέτριες
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο και για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σελινόριζες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  3. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά τις σελινόριζες, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και τις πατάτες.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τα λαχανικά σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν.
  6. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε σε λεκάνη τα λαχανικά και τα πολτοποιούμε μαζί με τον μαϊντανό στο μπλέντερ ή στο μούλτι ή με ραδβομίξερ. Ίσως χρειαστεί λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα αν δείτε ότι σας βγαίνει πολύ σφιχτός ο πουρές.
  7. Προσθέτουμε το βούτυρο, το λεμόνι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά.
  8. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε ζεστό τον πουρέ.
  9. Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα και πουλερικά.

* 3 κορμοί για τις σοκολατένιες λιγούρες σου

Επίσης...

Ζεστά ροφήματα: Τα ιδανικά ποτά για τον κρύο καιρό

Είτε επιλέξετε ένα ζεστό κρασί με μπαχαρικά, είτε απολαύσετε μια κούπα σοκολάτα ή τσάι, τα ζεστά ροφήματα προσφέρουν μια αίσθηση άνεσης και ευχαρίστησης που είναι ιδανική για την εποχή.

3 νόστιμες σαλάτες που κάνουν και για κυρίως

Βρείτε εντός τρεις νόστιμες συνταγές για χορταστικές σαλάτες.

Περισσότερα από

Τι τρώμε μετά τις γιορτές;

Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε ελαφρύτερες, αλλά εξίσου απολαυστικές επιλογές, που θα μας βοηθήσουν να επαναφέρουμε την ισορροπία χωρίς να στερηθούμε τη γεύση και την ευχαρίστηση του φαγητού.

3 προτάσεις για ωραίες μαρμελάδες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις συνταγές για νόστιμες μαρμελάδες φρούτων.

Γεύσεις για τον Ιανουάριο: Ζεστές χειμωνιάτικες σούπες

Από την κλασική κοτόσουπα μέχρι αρωματικές βελουτέ και λαχταριστές σούπες λαχανικών, αυτές οι συνταγές φέρνουν θαλπωρή στο τραπέζι σας, αξιοποιώντας εποχιακά υλικά και πλούσιες γεύσεις.

3 συνταγές με γλυκοπατάτα

Δοκιμάστε τις παρακάτω τρεις συνταγές με γλυκοπατάτα, που θα συνοδεύσουν υπέροχα τα πιάτα σας με κρέας.

Dry January: Ξεκινήστε τη χρονιά με γευστικά non-alcoholic cocktails

Ο Ιανουάριος είναι η ιδανική ευκαιρία για μια νέα αρχή, και το Dry January μας προσκαλεί να πούμε "όχι" στο αλκοόλ και "ναι" σε απολαυστικά non-alcoholic cocktails που υπόσχονται γεύση, διασκέδαση και ανανέωση.

3 συνταγές για νόστιμες σούπες βελουτέ

Δοκιμάστε τις τρεις συνταγές που θα βρείτε εντός για ελαφριές και θρεπτικές σούπες βελουτέ.

Φτιάχνουμε βασιλόπιτα!

Δείτε εντός τρεις συνταγές για το αγαπημένο κέικ των Χριστουγέννων.

3 κυρίως πιάτα για την Πρωτοχρονιά

Δοκιμάστε αυτές τις 3 συνταγές με κρέας για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

3 νόστιμες τηγανιές για την παρέα

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις τηγανιές που είναι ό,τι πρέπει για μοίρασμα με την παρέα.

3 συνταγές με αρνί

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις πεντανόστιμες παραλλαγές για να απολαύσετε το αρνί.