Follow us

3 νόστιμες σαλάτες που κάνουν και για κυρίως

Βρείτε εντός τρεις νόστιμες συνταγές για χορταστικές σαλάτες.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Δείτε παρακάτω τρεις νόστιμες συνταγές για χορταστικές σαλάτες που κάνουν και για κυρίως.

Σαλάτα με Φακές και Καπνιστό Τόνο

Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. φακές, χοντρές κατά προτίμηση
  • 1 δαφνόφυλλο
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • 2 συσκευασίες καπνιστό τόνο (ή απλό τόνο σε λάδι)
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 κίτρινες πιπεριές
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μαζί με το πράσινο μέρος
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • αλάτι

Για τη σος

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις φακές μαζί με το δαφνόφυλλο και την πορτοκαλόφλουδα.
  2. Προσέχουμε μόνο να μαλακώσουν, χωρίς να "σκάσουν"! Τις στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το πορτοκάλι.
  3. Στραγγίζουμε τον καπνιστό τόνο από το περιττό λάδι.
  4. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε ολόκληρες τις πιπεριές. Τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε για ½ ώρα στους 200°C.
  5. Χλιαρές, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
  6. Στη σαλατιέρα βάζουμε τις φακές, τις πιπεριές, τον τόνο, τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και την πάπρικα.
  7. Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σος, περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά, να μη διαλυθεί ο τόνος.

Σαλάτα με Ζυμαρικά και Φέτα

Υλικά

  • 1/2 κιλό κριθαράκι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες μέτριες χωρίς σπόρους κομμένες σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε κυβάκια
  • 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 150 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
  • λίγες μαύρες ελίτσες χωρίς κουκούτσι
  • αλάτι
  • φρεσκοκομμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε το κριθαράκι σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Το ξεπλένουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να σουρώσει.
  2. Τοποθετούμε το κριθαράκι σε ένα μπολ, το αλατίζουμε και περιχύνουμε με την μισή ποσότητα του ελαιολάδου και τα ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, τη φέτα και τις ελιές.
  4. Σε αυτό το μπολ προσθέτουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε καλά.
  5. Το βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά και το σερβίρουμε.

Σαλάτα με Προσούτο και Σπιτική Μαγιονέζα

Υλικά

  • 3 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 5 πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 300 γρ. αρακά
  • 4-5 αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό βρασμένο σφιχτό, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ προσούτo, σε πολύ λεπτές φέτες
  • φύλλα ρόκας πλυμένα και στραγγισμένα
  • Για τη μαγιονέζα:
  • 1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού λάδι
  • 1 κρόκος αυγού
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξίδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • ο χυμός 1 λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βράζετε χωριστά τα λαχανικά, 16’ τα καρότα, 15’ τις πατάτες και 8’-9΄ τον αρακά, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε μεταξύ τους.
  2. Προσθέτετε τα αγγουράκια τουρσί, το αυγό και την κάππαρη.
  3. Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα ως εξής: σ’ ένα μεγάλο μπολ βαθύ μπολ τοποθετείτε τον κρόκο αυγού και χτυπάτε καλά με το σύρμα ή το μίξερ.
  4. Προσθέτετε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας συνέχεια με το μίξερ.
  5. Προσθέτετε τη μουστάρδα, το λεμόνι κατά μικρές ποσότητες, το αλάτι, το πιπέρι, το ξίδι ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
  6. Ανακατεύετε τη μαγιονέζα με τα λαχανικά και αφήνετε την σαλάτα στο ψυγείο.
  7. Σκορπίζετε σε 6 ποτήρια φύλλα ρόκας και καλύπτετε τα πλαϊνά τοιχώματα των ποτηριών με φέτες προσούτο.
  8. Μοιράζετε στα ποτήρια τη σαλάτα και αφήνετε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τα σερβίρετε.

* Τι τρώμε μετά τις γιορτές;

Επίσης...

Πρωτεϊνικά πρωινά για ενέργεια και δύναμη από την αρχή της ημέρας

Οι παρακάτω συνταγές συνδυάζουν υγιεινές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, που θα σε κρατήσουν χορτάτο και γεμάτο δύναμη μέχρι το επόμενο γεύμα.

Φρέσκια απόλαυση της άνοιξης: Σαλάτα με σπαράγγια, φράουλες και φέτα

Αυτή η ανοιξιάτικη σαλάτα είναι γεμάτη γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, ιδανική για τις ζεστές μέρες της άνοιξης.

Περισσότερα από

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι τοπ -κι αυτές οι συνταγές θα σου το αποδείξουν

Δοκίμασέ τα με φρέσκα χόρτα, κρεμμυδάκι-μάραθο ή και με τόνο.

Δροσιστικά ροφήματα για την άνοιξη

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε τη διατροφή μας με φρέσκα και υγιεινά ροφήματα.

Λαχταριστές συνταγές με φράουλες

Καθώς η άνοιξη γεμίζει τη φύση με χρώματα και αρώματα, η φράουλα κάνει την εντυπωσιακή της εμφάνιση και μας καλεί να τη γευτούμε σε κάθε πιθανή εκδοχή.

Φρέσκες ιδέες και ανοιξιάτικες συνταγές

Η ιδανική εποχή για να γεμίσουμε το τραπέζι μας με φρέσκα λαχανικά, ανοιξιάτικα φρούτα και πιάτα που αποπνέουν υγεία και φρεσκάδα.

Συνταγές για μετά το Πάσχα: Ελαφριές και νόστιμες επιλογές για αποτοξίνωση

Μετά το Πάσχα, χρειαζόμαστε πιο ελαφριά φαγητά για να νιώσουμε ξανά καλά.

Πώς να φτιάξεις την αυθεντική Dubai Chocolate στο σπίτι

Το viral γλυκό που όλοι έχουν δει, αλλά κανείς (;) δεν μπορεί να αντισταθεί.

Smash burger στο σπίτι: Νηστίσιμη και κλασική εκδοχή

Το smash burger, είτε σε νηστίσιμη είτε σε κλασική μορφή, αποδεικνύει ότι η γευστική απόλαυση μπορεί να προσαρμοστεί στις διατροφικές ανάγκες της κάθε περιόδου.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Πώς να φτιάξετε το viral Chipotle Burrito στο σπίτι

Με ζουμερό κοτόπουλο, αρωματικό ρύζι, πικάντικα φασόλια και δροσερά συνοδευτικά, μπορείτε να απολαύσετε ένα λαχταριστό γεύμα που θα σας ταξιδέψει στο Μεξικό.

Tα φρέσκα κουκιά της άνοιξης

Με την εποχή τους να φτάνει στην κορύφωσή της, τα κουκιά μας προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικές και γευστικές συνταγές.