Follow us

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Παρακάτω θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο ξεχωριστές προτάσεις.

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Υλικά

  • 1½ κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαλμυρισμένο, σε μερίδες
  • μίγμα από ελαιόλαδο και σπορέλαιο για το τηγάνι
  • Για το κουρκούτι
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο αβγού
  • 330 γρ. παγωμένη ξανθιά μπίρα
  • αλάτι

Για τη σκορδαλιά

  • 250 γρ. προζυμένιο μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο για ήπια αψάδα, 6-7 μέτριες για γεύση-μπαρούτι
  • ⅓ φλιτζ. ξίδι
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. 24 ώρες πριν πλένουμε τον μπακαλιάρο από το αλάτι, τον κόβουμε σε μερίδες, αφαιρούμε την πέτσα όπου μπορούμε, τον βάζουμε σε λεκάνη και τον σκεπάζουμε με νερό.
  2. Αλλάζουμε το νερό γύρω στις 6 φορές.
  3. Για τη σκορδαλιά, πολτοποιούμε στο μούλτι πρώτα το καρύδι. Το βγάζουμε στην άκρη, βάζουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
  4. Αλατίζουμε.
  5. Προσθέτουμε το ξίδι και το καρύδι, χτυπάμε και σταδιακά, λίγο λίγο, ρίχνουμε το ψωμί, στυμμένο, χτυπώντας μέχρι να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο λεία αλοιφή.
  6. Δοκιμάζουμε μήπως θέλουμε λίγο παραπάνω ξίδι ή αλάτι.
  7. Για το κουρκούτι, ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά, κρύα, από το ψυγείο, μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.
  8. Στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας τον μπακαλιάρο.
  9. Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα έως λίγο παρακάτω από τη μέση με μίγμα ελαιόλαδου και σπορέλαιου και τα αφήνουμε να κάψουν.
  10. Βουτάμε κάθε μερίδα ψαριού στο κουρκούτι και μετά τη ρίχνουμε στο λάδι.
  11. Τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια, για να μας βγουν τραγανά.
  12. Γυρίζουμε από όλες τις πλευρές και, όταν ροδίσει καλά το κάθε κομμάτι, στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  13. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό, με τη σκορδαλιά.

Μπακαλιαροκεφτέδες

Υλικά

  • 300 γρ. μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1/3 ματσάκι μαιντανός
  • 1/3 ματσάκι άνηθος
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Αφού έχουμε ξαλμυρισει τον μπακαλιάρο, τον ξεψαχνίζουμε και τον βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν.
  3. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι.
  4. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το μαιντανό και τον άνηθο.
  5. Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ρίχνουμε το αλεύρι και το πιπέρι (όσο θέλουμε).
  6. Αν δούμε ότι το μείγμα είναι αρκετά μαλακό, μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια κουταλιά αλεύρι. Βάζουμε το μπολ 20-30’ στο ψυγείο για να σφίξει ελαφρά.
  7. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε λάδι στο τηγάνι και πλάθουμε κεφτέδες με το μείγμα.
  8. Σε ένα πιάτο έχουμε ρίξει επιπλέον αλεύρι απ’ όπου τους κυλάμε και μετά τους ρίχνουμε στο τηγάνι.
  9. Μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά τους γυρίζουμε και όταν είναι έτοιμοι τους βγάζουμε και τοποθετούμε σε πιάτο με χαρτοπετσέτες (αποφύγετε το χαρτί κουζίνας γιατί περιέχει αρκετά χημικά που δεν είναι καλό να έρχονται σε επαφή με φαγητό σε υψηλή θερμοκρασία).
  10. Τους σερβίρουμε ζεστούς.

Μπακαλιάρος Πλακί

Υλικά

  • 1.500 γρ. Μπακαλιάρο κομμένο σε μερίδες
  • 5 - 6 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό ντομάτας
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού χυμό λεμονιού
  • πιπέρι, ζάχαρη, αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζω από το βράδυ τον μπακαλιάρο στο νερό, για να φύγει το αλάτι, και αλλάζω αρκετές φορές το νερό.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνω τις πατάτες με λίγο αλάτι και πιπέρι, από πάνω στρώνω τον μπακαλιάρο, από πάνω τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τον χυμό ντομάτας, τον χυμό λεμονιού, λάδι, πιπέρι, ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό.
  3. Αφήνω το φαγητό να βράσει και να χυλώσει. Κουνάω την κατσαρόλα προσεκτικά, για να μη λιώσουν τα υλικά.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό ακόμα.
  5. Σερβίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Επίσης...

3 εύκολες συνταγές για ωραίο γαύρο

Μαρινάτος, στον φούρνο ή πλακί; Η επιλογή είναι δική σας.

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

Περισσότερα από

3 συνταγές για τους λάτρεις του τόνου

Πλάι σε σπαγγέτι ή κοχυλάκια ή και μέσα σε πιτάκι, ο τόνος είναι πάντα μια ωραία προσθήκη στη διατροφή μας.

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.