
Δοκιμάστε τις τρεις παρακάτω νόστιμες συνταγές με σουπιές.
Σουπιές µε Σπανάκι
Υλικά
- σουπιές µέτριες: 1 κιλό
- σπανάκι: 1 ½ κιλό
- ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι
- κρεµµυδάκια φρέσκα: 5 ψιλοκοµµένα
- άνηθος: 1 µικρό µατσάκι ψιλοκοµµένο
- µάραθο: λίγο ψιλοκοµµένο
- δυόσµος: λίγος φρέσκος, ψιλοκοµµένος
- ντοµάτες: 2 ώριµες
- αλάτι: λίγο
- πιπέρι φρεσκοτριµµένο
- κρασί λευκό: 3 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση
- Καθαρίζουµε τις σουπιές από τη µαλακή µεµβράνη, το κοκαλάκι και το µελάνι τους.
- Αδειάζουµε τα σακουλάκια µε το µελάνι σε λεκανίτσα µε 4 ποτήρια νερό, ώστε να κατασταλάξει η άµµος που βρίσκεται στο µελάνι.
- Πλένουµε τις σουπιές και τις αφήνουµε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.
- Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε τα κρεµµυδάκια, τον άνηθο, το µάραθο και το δύοσµο ελαφρά.
- Ψιλοκόβουµε τις σουπιές και τις σοτάρουµε και αυτές.
- Ρίχνουµε λίγο πιπέρι.
- Όταν σοταριστούν, παίρνουµε λίγο λίγο από το νερό όπου είχαµε ρίξει το µελάνι και το προσθέτουµε στις σουπιές.
- Χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε να βράσουν οι σουπιές.
- Όταν έχουν µισοβράσει, προσθέτουµε το σπανάκι ψιλοκοµµένο.
- Ξεφλουδίζουµε τις ντοµάτες, αφαιρούµε τους σπόρους και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουµε.
- Τις προσθέτουµε στην κατσαρόλα µε τις σουπιές και το σπανάκι.
- Όταν σβήσουµε τη φωτιά, ρίχνουµε στο φαγητό λίγο αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο και το άσπρο κρασί και ανακατεύουµε.
Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο
Υλικά
- 6-7 σουπιές
- 1 κρεµµύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ντοµάτα ψιλοκοµµένη
- µισό µατσάκι µαϊντανό
- λίγη ρίγανη
- λεµόνι
- αλάτι, πιπέρι
- 3-4 κουταλιές φρυγανιά τριµµένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Εκτέλεση
- Καθαρίζουµε τις σουπιές και ψιλοκόβουµε τα πλοκάµια.
- Τσιγαρίζουµε σε λίγο λάδι το κρεµµύδι, το σκόρδο και τα πλοκάµια.
- Προσθέτουµε τη ντοµάτα, το µαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τα κατεβάζουµε από τη φωτιά, ρίχνουµε τη φρυγανιά και γεµίζουµε τις σουπιές (όχι πολύ γεµάτες). Με µία οδοντογλυφίδα συγκρατουµε τη γέµιση.
- Παίρνουµε ένα πυρέξ, γυρίζουµε τις σουπιές µε το γυαλιστερό τους µέρος προς τα πάνω, προσθέτουµε 1 φλιτζάνι λάδι, 1 φλιτζάνι λευκό κρασί, µισό φλιτζάνι νερό και λίγο λεµόνι.
- Ψήνουµε στους 200°C ώσπου να ροδίσει το φαγητό.
Σουπιές με Χόρτα
Υλικά
- 8-10 σουπιές καθαρισμένες
- 1/5 φλ. τσαγιού λάδι
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 2 μέτριες ντομάτες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο, κομμένο σε φετάκια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500 γρ. χόρτα (σπανάκι, λάπαθα κ.λπ.) καθαρισμένα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τις σουπιές στο ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε ελαφρά.
- Ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και συνεχίζουμε για λίγο το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με κρασί και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν 25 λεπτά προσθέτοντας νεράκι, αν χρειαστεί.
- Προσθέτουμε στις σουπιές τη ντομάτα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα χόρτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα μυρωδικά.
- Συμπληρώνουμε νεράκι και αφήνουμε να βράσουν άλλα 15-20 λεπτά.
- Το παρακολουθούμε συμπληρώνοντας με λίγο νερό, αν χρειάζεται.
- Σβήνουμε, όταν δείτε ότι απορροφήθηκαν τα υγρά.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο λεμονάκι, πριν σερβίρουμε.