Follow us

3 συνταγές για σούπερ καλαμαράκια

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές.

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΤΗΓΑΝΙΑ

Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές για καλαμαράκια.

Καλαμαράκια Τηγανιά

Υλικά

  • 500 γρ. καλαμαράκια σε μεγάλες μπουκιές ή ροδέλες
  • 1 πράσινη πιπεριά σε μπαστουνάκια
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • 5-6 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  2. Αλευρώνουμε τα καλαμαράκια, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα σοτάρουμε μαζί με τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, όχι πάνω από 1'-2', για να μη σκληρύνουν.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  4. Βάζουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  5. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5', μέχρι να δέσει η σάλτσα της τηγανιάς.
  6. Τελευταία ρίχνουμε το λεμόνι, το ξύσμα, τη ρίγανη και τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Καλαμαράκια Στιφάδο

Υλικά

  • 1 κρασοπότηρο λαδι
  • 4 κρεμμύδια
  • 1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
  • 2 μεγάλες ντομάτες
  • 3 κουτιά καλαμαράκια
  • 1 κουταλιά ντοματοπολτό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • μισό κουταλάκι πιπέρι
  • λίγη ρίγανη
  • λίγο λεμόνι
  • 1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε καλά τα καλαμάρια και τους ρίχνουμε λίγο λεμόνι απόπάνω.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αφού κόψουμε τα κρεμμύδια τα ρίχνουμε μέσα να τσιγαριστούν για λίγο.
  3. Προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και τη ρίγανη.
  4. Ξύνουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα κι έπειτα το νερό και τον ντοματοπολτό.
  5. Αφού ψηθεί για λίγο η σάλτσα προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά.

Ριζότο με καλαμαράκια και λεμόνι

Υλικά

  • 350 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο, κατάλληλο για ριζότο)
  • 600 γρ. καλαμαράκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι ακατέργαστο, το ξύσμα
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο σε φετάκια
  • 1 πιπερίτσα τσίλι
  • 1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
  • 1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1, 1/2 λ. ζωμό λαχανικών (που θα φτιάξετε βράζοντας 1-2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλινο, 1/2 κρεμμύδι)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  2. Ζεματίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τα σπόρια και το ζουμί τους.
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι (κατάλληλο για το ριζότο) ζεσταίνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά για 2'.
  4. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3'-4'.
  5. Ρίχνουμε κατόπιν το ρύζι και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε μερικά λεπτά.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1' να απορροφηθεί.
  7. Προσθέτουμε τον ζωμό ένα-ένα φλιτζάνι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί το προηγούμενο.
  8. Ενδιαμέσως, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε. Το ρύζι πρέπει να έχει μαλακώσει αλλά να αντιστέκται στο δόντι ευχάριστα.
  9. Η υφή του να είναι χυλωμένη και όχι στεγνή.
  10. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τη ντομάτα και το ξύσμα του λεμονιού.
  11. Στο τέλος ανακατεύουμε καλά με 2-3 κ.σ ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

* 3 συνταγές για τους λάτρεις του τόνου

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.