
Δείτε εντός τρεις νόστιμες και εύκολες συνταγές για καλαμαράκια.
Καλαμαράκια Τηγανιά
Υλικά
- 500 γρ. καλαμαράκια σε μεγάλες μπουκιές ή ροδέλες
- 1 πράσινη πιπεριά σε μπαστουνάκια
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 φλιτζ. λευκό κρασί
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 5-6 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
- λίγο αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
- Αλευρώνουμε τα καλαμαράκια, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα σοτάρουμε μαζί με τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι, όχι πάνω από 1'-2', για να μη σκληρύνουν.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
- Βάζουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5', μέχρι να δέσει η σάλτσα της τηγανιάς.
- Τελευταία ρίχνουμε το λεμόνι, το ξύσμα, τη ρίγανη και τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Καλαμαράκια Στιφάδο
Υλικά
- 1 κρασοπότηρο λαδι
- 4 κρεμμύδια
- 1 φλιτζανάκι κόκκινο κρασί
- 2 μεγάλες ντομάτες
- 3 κουτιά καλαμαράκια
- 1 κουταλιά ντοματοπολτό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κουταλάκι αλάτι
- μισό κουταλάκι πιπέρι
- λίγη ρίγανη
- λίγο λεμόνι
- 1 ποτήρι νερό
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τα καλαμάρια και τους ρίχνουμε λίγο λεμόνι απόπάνω.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αφού κόψουμε τα κρεμμύδια τα ρίχνουμε μέσα να τσιγαριστούν για λίγο.
- Προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και τη ρίγανη.
- Ξύνουμε τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα κι έπειτα το νερό και τον ντοματοπολτό.
- Αφού ψηθεί για λίγο η σάλτσα προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά.
Ριζότο με καλαμαράκια και λεμόνι
Υλικά
- 350 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή άλλο, κατάλληλο για ριζότο)
- 600 γρ. καλαμαράκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι ακατέργαστο, το ξύσμα
- 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
- 1 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 σκ. σκόρδο σε φετάκια
- 1 πιπερίτσα τσίλι
- 1/2 φλ.τσ. λευκό κρασί
- 1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1, 1/2 λ. ζωμό λαχανικών (που θα φτιάξετε βράζοντας 1-2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλινο, 1/2 κρεμμύδι)
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμάρια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
- Ζεματίζουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τα σπόρια και το ζουμί τους.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι (κατάλληλο για το ριζότο) ζεσταίνουμε 4 κ.σ ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα καλαμαράκια σε δυνατή φωτιά για 2'.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3'-4'.
- Ρίχνουμε κατόπιν το ρύζι και τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε μερικά λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1' να απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε τον ζωμό ένα-ένα φλιτζάνι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί το προηγούμενο.
- Ενδιαμέσως, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε. Το ρύζι πρέπει να έχει μαλακώσει αλλά να αντιστέκται στο δόντι ευχάριστα.
- Η υφή του να είναι χυλωμένη και όχι στεγνή.
- Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο προσθέτουμε τη ντομάτα και το ξύσμα του λεμονιού.
- Στο τέλος ανακατεύουμε καλά με 2-3 κ.σ ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.