
Δοκίμασε αυτές τις τρεις συνταγές με σολομό
Σολομός με Σάλτσα Μάνγκο-Ανανά
Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού
- 2 μάνγκο, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 φλ. μαύρα φασόλια κονσέρβας
- 1/2 ανανάς, σε κυβάκια
- 3/4 φλ. κρεμμύδι σε κυβάκια
- 3/4 κ.γ. αλάτι
- 1/4 φλ. ψιλοκομμένο κόλιαντρο
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- 1/4 κ.γ. ξηρό θυμάρι
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1/8 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Συνδυάζεις σε ένα μπολ το μάνγκο, τον ανανά, τα φασόλια, το κρεμμύδι, το κόλιαντρο και λίγο αλάτι και ανακατεύεις.
- Ρίχνεις λίγο ακόμη αλάτι, μαζί με το μπαχάρι, το κύμινο, το πιπέρι καγιέν και την κανέλα. Ανακατεύεις για λίγο.
- Απλώνεις το μείγμα σε όλα τα φιλέτα σολομού.
- Ρίχνεις το ελαιόλαδο σε καυτό τηγάνι και ψήνεις για περίπου 5' το κάθε φιλέτο.
- Τα περιλούζεις με το μείγμα που έχει μείνει στο τηγάνι και σερβίρεις.
Σολομός με Γλάσο Τσίλι
Υλικά
- 3 φιλέτα σολομού
- 130 γρ. σάλτσα τσίλι της αρεσκείας σας
- 25 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200˚C.
- Ρίχνεις τη σάλτσα τσίλι σε ένα μπολ και ανακατεύεις μαζί με το κρεμμυδάκι.
- Τοποθετείς μέσα στο μπολ το σολομό και φροντίζεις να καλυφθεί πλήρως από το μείγμα.
- Βάζεις αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και τοποθετείς τα φιλέτα.
- Ρίχνεις από πάνω όλη την υπόλοιπη σάλτσα που απέμεινε.
- Ψήνεις για 12-15'.
Σολομός Gravlax
Υλικά
Για το σολομό
- 800 γρ. σολομός φιλέτο, δίχως κόκκαλα και δέρμα
- 70 γρ. αλάτι
- 40 γρ. λευκή ζάχαρη
- 1 κ.σ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ. κόλιανδρο
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- ξύσμα από ένα λάιμ
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
Για τη σάλτσα
- 60 γρ. μουστάρδα Dijon
- χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύεις το ξύσμα λεμονιού και λάιμ και τον κόλιανδρο. Σε ένα άλλο ανακατεύεις το αλάτι με τη ζάχαρη.
- Στρώνεις μία μεμβράνη στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετείς σε αυτή το σολομό, αλείφοντάς τον με λίγο ελαιόλαδο και βάζοντάς του το μισό μείγμα ζάχαρης-αλατιού.
- Ακριβώς δίπλα στρώνεις τον άνηθο και ρίχνεις επάνω του το σολομό, από την άλλη πλευρά. Αλείφεις και αυτή την πλευρά με ζάχαρη-αλάτι και προσθέτεις έξτρα άνηθο.
- Ρίχνεις επάνω του και το μείγμα του ξύσματος με τον κόλιανδρο.
- Τυλίγεις το σολομό με τη μεμβράνη και τον βάζεις σε ένα ταψί, το οποίο το σκεπάζεις, προτού το μεταφέρεις στο ψυγείο, όπου θα πρέπει να το αφήσεις για τουλάχιστον δύο ημέρες.
- Βγάζεις το σολομό από το ψυγείο, τον ξεπλένεις πάρα πολύ καλά κάτω από κρύο νερό και τον κόβεις σε λεπτές, λοξές φέτες.
- Αναμειγνύεις τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ.
- Σερβίρεις με έξτρα άνηθο.