Follow us

3 νηστίσιμες παραλλαγές αγαπημένων πιάτων

Ήξερες ότι μπορείς να απολαύσεις στη νηστεία (με ένα μικρό τουίστ) μελιτζάνες παπουτσάκια, σουτζουκάκια και γιουβέτσι;

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Ήξερες ότι μπορείς να απολαύσεις στη νηστεία (με ένα μικρό τουίστ) μελιτζάνες παπουτσάκια, σουτζουκάκια και γιουβέτσι; Πάρε ιδέες βλέποντας τις τρεις παρακάτω συνταγές.

Νηστίσιµες Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Υλικά

  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκοµµένο µαϊντανό
  • 1 κουταλιά σούπας ψιλοκοµµένο άνηθο
  • 4 µικρές σφικτές ντοµάτες
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • λίγο φυτικό βούτυρο για το βράσιµο της πατάτας
  • 2-3 κουταλιές σούπας φυτική µαργαρίνη
  • µία χούφτα χοντροκοµµένα ξεφλουδισµένα αµύγδαλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 8 µελιτζάνες φλάσκες (στρογγυλές)
  • 3 βρασµένες πατάτες (για το πουρέ)
  • 1 κουτί πολτό ντοµάτας µε βασιλικό και ρίγανη
  • 2 µεγάλα ξερά κρεµµύδια

Εκτέλεση

  1. Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε τις καθαρίσµένες πατάτες και τις βράζουµε µε φυτική µαργαρίνη και νερό.
  2. Όταν µαλακώσουν οι πατάτες, τις πατάµε µε ένα πιρούνι για να γίνει ο πουρές.
  3. Στη συνέχεια ψήνουµε τις µελιτζάνες στο φούρνο στους 200 βαθµούς για 10 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν.
  4. Ανοίγουµε τις µελιτζάνες, πατάµε το εσωτερικό τους και τις βάζουµε σε ένα ταψί. Ψιλοκόβουµε το κρεµµύδι και το σοτάρουµε σε ελαιόλαδο.
  5. Μετά προσθέτουµε το πολτό ντοµάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, µαϊντανό, άνηθο και αφήνουµε να βράσει η σάλτσα για 5 λεπτά. Αποσύρουµε από τη φωτιά.
  6. Τοποθετούµε στο πάτο της κάθε µελιτζάνας από µία κουταλιά σάλτσα.
  7. Από πάνω τοποθετούµε µια-δύο φέτες ντοµάτα και µετά πουρέ πατάτας.
  8. Προσθέτουµε λίγο ζεστό νερό στο ταψί, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνουµε τις µελιτζάνες µε το λιωµένο βούτυρο.
  9. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθµούς µέχρι να ροδοκοκκινίσει ο πουρές για 20-30 λεπτά.
  10. Όταν ψηθούν οι µελιτζάνες και τις βγάλουµε από το φούρνο, βάζουµε πάνω στο πουρέ λίγα αµύγδαλα χοντροκοµµένα και τις ξαναβάζουµε για λίγο στο φούρνο.

Νηστίσιµα Πατατοσουτζουκάκια

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθο
  • 1 τέταρτο φλιτζανιού τσαγιού κορν φλάουρ
  • 1 τέταρτο φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας µαϊντανό
  • 1/2 κιλό πατάτες βρασµένες
  • 200 γραµµάρια καρότα βρασµένα
  • 1/2 κούπα αρακά βρασµένο ελαφρώς
  • 3-4 µέτρια κολοκυθάκια βρασµένα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσµο

Εκτέλεση

  1. Σε µια κατσαρόλα µε αρκετό νερό βράζουµε τις πατάτες για 15 λεπτά, στην ίδια κατσαρόλα συνεχίζουµε µε τα λαχανικά και τα βράζουµε για 7 λεπτά, ίσα- ίσα να µαλακώσουν.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουµε τα βρασµένα λαχανικά στο µπλέντερ και τα χτυπάµε για πολύ λίγο ίσα ίσα να θρυµµατιστούν.
  3. Σε ένα µπολ ρίχνουµε τα βρασµένα λαχανικά, τις πατάτες, το αλεύρι, κορν φλάουρ, άνηθο, µαϊντανό, δυόσµο, αλάτι, πιπέρι, και πλάθουµε σουτζουκάκια.
  4. Τα τηγανίζουµε σε µπόλικο λάδι, από τις δυο µεριές για 5 λεπτά µέχρι να χρυσίσουν.
  5. Σερβίρουµε µε ρύζι µε σταφίδες και κουκουνάρι.

Νηστίσιμο Γιουβέτσι

Υλικά

  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 2 κούπες ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους ή ένα κονκασέ
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κύβους λαχανικών
  • 3/4-1 κούπα ελαιόλαδο
  • λίγο δυόσμο ξερό
  • λίγο μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Σε ένα ταψί βάζουμε 2 1/2 κούπες νερό και όλα τα υλικά μας εκτός από το κριθαράκι.
  2. Αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει στο φούρνο για μισή ώρα περίπου και τότε προσθέτουμε το κριθαράκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1/2 ώρα μέχρι να γίνει.
  3. Το νηστίσιμο γιουβέτσι μας είναι έτοιμο.

* Γλυκά που ταιριάζουν στη νηστεία

Επίσης...

3 νηστίσιμες συνταγές με αρακά

Δοκιμάστε τις τρεις νόστιμες νηστίσιμες συνταγές με αρακά που θα βρείτε εντός.

Ο μπακαλιάρος της παράδοσης

Μέσα από τις παραδοσιακές συνταγές ο μπακαλιάρος παραμένει ένα αγαπημένο πιάτο που αναδεικνύει τη γευστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Περισσότερα από

Η σκορδαλιά με άλλο τρόπο

Η σκορδαλιά είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που έχει πολλές παραλλαγές, και κάθε περιοχή την προσαρμόζει με τα δικά της υλικά.

St. Patrick's Day: Παραδοσιακά φαγητά και συνήθειες

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου δεν είναι μόνο μια γιορτή για τους Ιρλανδούς, αλλά έχει γίνει ένα παγκόσμιο γεγονός που γιορτάζεται με φαγητό, ποτό και παράδοση.

Ο μπακαλιάρος των σεφ

Ο μπακαλιάρος, αγαπημένος πρωταγωνιστής της ελληνικής κουζίνας, αποκτά νέα διάσταση μέσα από ευφάνταστες συνταγές που παντρεύουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

3 συνταγές για υπέροχες σουπιές

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές με σουπιές.

3 συνταγές με μπακαλιάρο

Εντός θα βρεις τη συνταγή για τον αγαπημένο μπακαλιάρο σκορδαλιά αλλά κι ακόμη δύο νόστιμες προτάσεις.

Όχι άλλες βαρετές φακές!

Δοκιμάστε τρεις συνταγές με φακές που ίσως δεν τις είχατε σκεφτεί.

3 νηστίσιμα ορεκτικά για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Δοκίμασε αυτές τις τρεις γρήγορες συνταγές για ωραίους νηστίσιμους μεζέδες.

3 συνταγές με καβούρι

Τολμήστε τις τρεις πρωτότυπες συνταγές που θα βρείτε εντός.

Χρυσοσκουφάτες παραδοσιακές συνταγές

Συνταγές που αντιπροσωπεύουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.

Οι αγκινάρες αλλιώς

Απολαυστικές συνταγές που δίνουν νέα διάσταση στην αγαπημένη μας αγκινάρα.