
Δες παρακάτω τρεις συνταγές για να απολαύσεις σουπιές, χταπόδι και γαρίδες σε αυτή τη νηστεία.
Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο
Υλικά
- 6-7 σουπιές
- 1 κρεµµύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 ντοµάτα ψιλοκοµµένη
- µισό µατσάκι µαϊντανό
- λίγη ρίγανη
- λεµόνι
- αλάτι, πιπέρι
- 3-4 κουταλιές φρυγανιά τριµµένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Εκτέλεση
- Καθαρίζουµε τις σουπιές και ψιλοκόβουµε τα πλοκάµια.
- Τσιγαρίζουµε σε λίγο λάδι το κρεµµύδι, το σκόρδο και τα πλοκάµια.
- Προσθέτουµε τη ντοµάτα, το µαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Τα κατεβάζουµε από τη φωτιά, ρίχνουµε τη φρυγανιά και γεµίζουµε τις σουπιές (όχι πολύ γεµάτες). Με µία οδοντογλυφίδα συγκρατουµε τη γέµιση.
- Παίρνουµε ένα πυρέξ, γυρίζουµε τις σουπιές µε το γυαλιστερό τους µέρος προς τα πάνω, προσθέτουµε 1 φλιτζάνι λάδι, 1 φλιτζάνι λευκό κρασί, µισό φλιτζάνι νερό και λίγο λεµόνι.
- Ψήνουµε στους 200°C ώσπου να ροδίσει το φαγητό.
Χταπόδι με Φάβα
Υλικά
- 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 1/2 φλιτζάνι φάβα
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα
- λίγη ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αρκετό ξίδι
Εκτέλεση
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι σε πολύ νερό μαζί με το ξίδι, μέχρι να μαλακώσει.
- Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το σοτάρουμε σε 1/2 φλιτζάνι λάδι.
- Το πασπαλίζουμε με ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Σε μικρό τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι όσο να σκεπαστεί ο πάτος του.
- Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
- Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Πλένουμε καλά τη φάβα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε άφθονο νερό ώστε να τη σκεπάζει και να περισσεύουν και 3-4 εκατοστά.
- Την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, χωρίς να την ανακατεύουμε ξαφρίζοντας συχνά.
- Ύστερα από 30 λεπτά βρασίματος, ρίχνουμε μέσα την πάπρικα, αλατοπίπερο και το κρεμμύδι με το λάδι στο οποίο τα σοτάραμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε άλλα 15-20 λεπτά.
- Σερβίρουμε τη φάβα και από πάνω το ριγανάτο χταπόδι.
Γαριδοπίλαφο
Υλικά
- 1 κιλό γαρίδες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ελαιόλαδο
- τον ζωμό που βράσαμε τα κελύφη από τις γαρίδες
- 1 με 2 πιπεριές χρωματιστές
- 2 καρότα
- άνηθο
- 1/2 κιλό ρύζι για πιλάφι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα εντεράκια τους.
- Βράζουμε τα κελύφη και κρατάμε το ζωμό.
- Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε κυβάκια , τις πιπεριές κομμένες το ίδιο και τον άνηθο.
- Προσθέτουμε τον ανάλογο ζωμό και τα βράζουμε για 15 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά,τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε και τις γαρίδες (αν θέλουμε τις σοτάρουμε πριν σε λίγο λάδι).