
Δείτε παρακάτω δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.
Kέικ με λεμόνι και μύρτιλα (blueberries)
Υλικά
- 1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ¼ φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. καστανή ζάχαρη
- 4 αβγά
- 3 δόσεις βανιλίνης
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 γερή πρέζα αλάτι
- 1 φλ. γάλα
- χυμός και ξύσμα από 3 μέτρια λεμόνια
- 1 ½ φλ. αποξηραμένα μύρτιλα (blueberries)
- Για γαρνιτούρα: λιμοντσέλο, άχνη ζάχαρη, μαρμελάδα μύρτιλο
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα μύρτιλα και τα μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό μισή ώρα.
- Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι/φόρμα διαμέτρου 24 εκ.
- και τινάζουμε φύγει το περισσό αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα μύρτιλα και ανακατεύουμε.
- Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο.
- Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, τη βανιλίνη, το γάλα και το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε.
- Όταν το μείγμα ενοποιηθεί το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
- Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
- Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Για γαρνιτούρα: μπορούμε να το πασπαλίζουμε απλώς με ζάχαρη άχνη. Ή μπορούμε να το αλείψουμε με μαρμελάδα από μύρτιλα ή φρούτα του δάσους.
- Ή μπορούμε να κάνουμε βαθιές χαραξιές με μαχαίρι και να το ποτίσουμε με λιμοντσέλο διαλυμένο σε νερό σε αναλογία 2 μέρη λιμοντσέλο 1 μέρος νερό.
Κέικ vegan με κάσιους και μύρτιλα
Υλικά
Για τη ζύμη
- ½ φλ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
- ½ φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
- 2 δόσεις βανιλίνη
- 1 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
- 2 ½ φλ. κάσιους ανάλατα μουσκεμένα στο νερό για 8 ώρες
- ¾ φλ μέλι ή maple syrup (μέιπλ σίροπ -σιρόπι από σφένδαμο)
- 1 φλ. μύρτιλλα κατεψυγμένα (blueberries)
- 1 κ.σ. βούτυρο καρύδας
Εκτέλεση
- Βάζουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη βανιλίνη και το νερό στη μουλινέτα.
- Δουλεύουμε το μείγμα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, κολλώδη ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγα λεπτά και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.
- Την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη και την απλώνουμε στη βάση μιας φόρμας με σούστα, διαμέτρου 18-20 εκ.
- Αφήνουμε στο ψυγείο. στραγγίζουμε τα κάσιους και τα βάζουμε στο μπλέντερα μαζί με το μέλι ή το maple syrup, τα μύρτιλα και το βούτυρο της καρύδας.
- Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει εντελώς λείο.
- Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα και την κινούμε προσεκτικά μια-δυο φορές έτσι, ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να μην υπάρχουν φυσαλίδες.
- Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο και αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον για 6 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα.
- Το βγάζουμε από το ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε και αφαιρούμε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.
Πανακότα με μύρτιλα
Υλικά
- 400 γρ. μύρτιλα (blueberries)
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
- 1/3 φλ. ζάχαρη
- 1 δόση βανιλίνη
- 2 ½ κ.γ. ζελατίνα σε σκόνη
- 2 κ.σ. λικέρ Κουαντρό ή Γκραν Μαρνιέ
Εκτέλεση
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, σκορπάμε επάνω τη ζελατίνα και την αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για μερικά λεπτά να κρυώσει κάπως το μείγμα και προσθέτουμε το λικέρ και τη βανίλια.
- Ανακατεύουμε και μοιράζουμε την κρέμα σε 8 μικρά ποτηράκια.
- Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 6 ώρες. Βράζουμε τα μύρτιλα με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να δημιουργηθεί ένα σχετικά πυκνό σιρόπι.
- Τα περνάμε από σουρωτήρι, κρατάμε ξεχωριστά τα φρούτα και ξεχωριστά το σιρόπι.
- Μόλις χλιάνει το σιρόπι, το ρίχνουμε προσεκτικά επάνω στην επιφάνεια της πανακότα.
- Αφήνουμε στο ψυγείο άλλες 2 ώρες.
- Γαρνίρουμε με τα φρούτα και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν σερβίρουμε.