Follow us

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Κέικ μύρτιλα

Δείτε παρακάτω δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Kέικ με λεμόνι και μύρτιλα (blueberries)

Υλικά

  • 1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ¼ φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. καστανή ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 3 δόσεις βανιλίνης
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 γερή πρέζα αλάτι
  • 1 φλ. γάλα
  • χυμός και ξύσμα από 3 μέτρια λεμόνια
  • 1 ½ φλ. αποξηραμένα μύρτιλα (blueberries)
  • Για γαρνιτούρα: λιμοντσέλο, άχνη ζάχαρη, μαρμελάδα μύρτιλο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα μύρτιλα και τα μουσκεύουμε σε χλιαρό νερό μισή ώρα.
  2. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι/φόρμα διαμέτρου 24 εκ.
  5. και τινάζουμε φύγει το περισσό αλεύρι.
  6. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι.
  7. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα μύρτιλα και ανακατεύουμε.
  8. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρευστο και αφράτο.
  9. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, τη βανιλίνη, το γάλα και το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας να δουλεύουμε.
  10. Όταν το μείγμα ενοποιηθεί το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά –δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι.
  11. Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψάκι και ψήνουμε περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η κοφτερή λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στο κέντρο (αν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο).
  12. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να χλιάνει 10 λεπτά, το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  13. Για γαρνιτούρα: μπορούμε να το πασπαλίζουμε απλώς με ζάχαρη άχνη. Ή μπορούμε να το αλείψουμε με μαρμελάδα από μύρτιλα ή φρούτα του δάσους.
  14. Ή μπορούμε να κάνουμε βαθιές χαραξιές με μαχαίρι και να το ποτίσουμε με λιμοντσέλο διαλυμένο σε νερό σε αναλογία 2 μέρη λιμοντσέλο 1 μέρος νερό.

Κέικ vegan με κάσιους και μύρτιλα

Υλικά

Για τη ζύμη

  • ½ φλ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
  • ½ φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 2 δόσεις βανιλίνη
  • 1 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

  • 2 ½ φλ. κάσιους ανάλατα μουσκεμένα στο νερό για 8 ώρες
  • ¾ φλ μέλι ή maple syrup (μέιπλ σίροπ -σιρόπι από σφένδαμο)
  • 1 φλ. μύρτιλλα κατεψυγμένα (blueberries)
  • 1 κ.σ. βούτυρο καρύδας

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τη βανιλίνη και το νερό στη μουλινέτα.
  2. Δουλεύουμε το μείγμα για 5 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σφιχτή, κολλώδη ζύμη.
  3. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγα λεπτά και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.
  4. Την ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη και την απλώνουμε στη βάση μιας φόρμας με σούστα, διαμέτρου 18-20 εκ.
  5. Αφήνουμε στο ψυγείο. στραγγίζουμε τα κάσιους και τα βάζουμε στο μπλέντερα μαζί με το μέλι ή το maple syrup, τα μύρτιλα και το βούτυρο της καρύδας.
  6. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει εντελώς λείο.
  7. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης στη φόρμα και την κινούμε προσεκτικά μια-δυο φορές έτσι, ώστε να ισιώσει η επιφάνεια και να μην υπάρχουν φυσαλίδες.
  8. Μεταφέρουμε το γλυκό στο ψυγείο και αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον για 6 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα.
  9. Το βγάζουμε από το ψυγείο 15-20 λεπτά πριν το σερβίρουμε και αφαιρούμε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.

Πανακότα με μύρτιλα

Υλικά

  • 400 γρ. μύρτιλα (blueberries)
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 1 δόση βανιλίνη
  • 2 ½ κ.γ. ζελατίνα σε σκόνη
  • 2 κ.σ. λικέρ Κουαντρό ή Γκραν Μαρνιέ

Εκτέλεση

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, σκορπάμε επάνω τη ζελατίνα και την αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε για μερικά λεπτά να κρυώσει κάπως το μείγμα και προσθέτουμε το λικέρ και τη βανίλια.
  4. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε την κρέμα σε 8 μικρά ποτηράκια.
  5. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 6 ώρες. Βράζουμε τα μύρτιλα με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να δημιουργηθεί ένα σχετικά πυκνό σιρόπι.
  6. Τα περνάμε από σουρωτήρι, κρατάμε ξεχωριστά τα φρούτα και ξεχωριστά το σιρόπι.
  7. Μόλις χλιάνει το σιρόπι, το ρίχνουμε προσεκτικά επάνω στην επιφάνεια της πανακότα.
  8. Αφήνουμε στο ψυγείο άλλες 2 ώρες.
  9. Γαρνίρουμε με τα φρούτα και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα πριν σερβίρουμε.

* Ποιος δεν αγαπάει την τυρόπιτα;

Επίσης...

3 συνταγές για υπέροχα τσιζκέικ

Δοκιμάστε τις συνταγές που θα βρείτε εντός για το αγαπημένο γλυκό.

Τρία γλυκά με γεύσεις του χειμώνα

Κάστανο, μανταρίνι και κυδώνι είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που σας προτείνουμε.

Περισσότερα από

3 σούπερ γλυκά με αχλάδι

Δοκίμασε αυτές τις τρεις υπέροχες παρασκευές με αχλάδι.

Φτιάχνουμε συνταγές με το φρούτο-σταρ του χειμώνα, το μήλο

Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ αυτές τις τρεις παρασκευές.

Κέικ Μήλο - Κανέλα µε Ελαιόλαδο

Η συνταγή για κέικ μήλο-κανέλα με ελαιόλαδο.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.