Follow us

Γλυκά με άρωμα Γαλλίας

Μεταφερθείτε νοητά σε κάποιο σοκάκι του Παρισιού, φτιάχνοντας κι απολαμβάνοντας τα κλασικά γλυκά που σας προτείνουμε.

ΜΙΛΦΕΙΓ ΣΥΝΤΑΓΗ

Μεταφερθείτε νοητά σε κάποιο σοκάκι του Παρισιού, φτιάχνοντας κι απολαμβάνοντας τα κλασικά γαλλικά γλυκά που σας προτείνουμε παρακάτω.

Crème Brûlée

Υλικά

  • 350 ml φρέσκο γάλα
  • 350 ml κρέμα γάλακτος
  • 130 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. κρόκους αυγών (περίπου 10 αυγά)
  • 1 στικ βανίλιας Μαδαγασκάρης

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 120°C.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε το φρέσκο γάλα με την ζάχαρη και την βανίλια σε χαμηλή φωτιά έως ότου λιώσει η ζάχαρη τελείως και πάρει μια ελαφριά βράση.
  3. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  4. Σουρώνουμε το μείγμα μας για να είμαστε σίγουρη ότι δεν έχει κατάλοιπα από τα αυγά και την βανίλια και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά να φύγει ο αφρός που έχει δημιουργηθεί.
  5. Τοποθετούμε τα μπολάκια μας σε ένα πυρέξ ή βαθύ ταψάκι και τα γεμίζουμε πολύ προσεκτικά χωρίς να δημιουργούμε αφρό από πάνω για να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα.
  6. Βάζουμε το σκεύος μας στον φούρνο και το γεμίζουμε πολύ προσεκτικά με βραστό νερό να καλύψουμε τα μπολάκια μέχρι την μέση. Ψήνουμε για μια ώρα και δέκα λεπτά.
  7. Αφήνουμε τις κρέμες μας να κρυώσουν για μια ώρα και τις βάζουμε στο ψυγείο να δέσουν (ιδανικά τις αφήνουμε για ένα ολόκληρο βράδυ).
  8. Πέντε λεπτά πριν σερβίρουμε τις βγάζουμε από το ψυγείο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τις καίμε προσεκτικά από απόσταση για να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να πάρει χρώμα.
  9. Πασπαλίζουμε για δεύτερη φορά με ζάχαρη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία απλά αυτήν την φορά τις καίμε έως ότου ροδίσουν.

Choux à la crème

Υλικά

ζύμη choux:

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 2 μέτρια αβγά και 1 κροκάδι
  • 250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)
  • ελάχιστο αλάτι

κρέμα pâtissière:

  • 500 ml γάλα
  • 4-5 κρόκοι αβγών
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κορν φλάουερ
  • 1 λοβός βανίλιας
  • ελάχιστο αλάτι

καραμέλα:

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40ml νερό

Εκτέλεση

  1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200ο.
  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο.
  3. Μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα με σπάτουλα.
  5. Αρχίζει να σχηματίζεται μια μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μιά μπάλα.
  6. Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα ώσπου να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει.
  7. Μόλις αρχίσει να "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε.
  8. Ρίχνουμε το ένα αβγό και δουλεύουμε γρήγορα με τη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί και να αποκτήσει ομοιογένεια.
  9. Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο, σφιχτό και γυαλιστερό.
  10. Απλώνουμε σε ταψί χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε.
  11. Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με φαρδύ άνοιγμα και σχηματίζουμε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού (γίνεται και με ένα κουτάλι) σε απόσταση μεταξύ τους.
  12. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο γιά 20΄στους 200ο μέχρι να φουσκώσουν καλά και ν’ αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170ο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γιά 5'-6' ακόμα.
  13. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το μέγεθος των σου και τον φούρνο.
  14. Βγάζουμε ένα και ελέγχουμε αν είναι ελαφρύ, απόδειξη ότι έχει ψηθεί καλά το εσωτερικό του.
  15. Τα ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  16. (για την κρέμα ζαχαροπλαστικής) Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουερ και ελάχιστο αλάτι.
  17. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί με τη βανίλια σχισμένη στη μέση και τα σποράκια της ξυσμένα μέσα στο γάλα.
  18. Μόλις αρχίσει να τρεμουλιάζει το αποσύρουμε και το κρατάμε στην άκρη.
  19. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τους κρόκους ν’ ασπρίσουν.
  20. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού λίγο λίγο χτυπώντας με το σύρμα, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
  21. Την αραιώνουμε με το μισό γάλα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα.
  22. Αφαιρούμε τον λοβό της βανίλιας από το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε την κρέμα.
  23. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το σύρμα, σιγοβράζοντας μέχρι να πήξει αρκετά.
  24. Περνάμε την επιφάνεια μ' ένα κομματάκι βούτυρο για να μην κάνει κρούστα.
  25. Όταν κρυώσουν τα σου και η κρέμα, τα γεμίζουμε: κάνουμε μια τρυπούλα στο πλάι κάθε σου και περνάμε μέσα την κρέμα με στενό κορνέ. Τοποθετούμε σε πιατέλα τα γεμισμένα σου.
  26. Φτιάχνουμε την καραμέλα βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρει χρώμα βαθύ μελί.
  27. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το βυθίζουμε σε κρύο νερό.
  28. Βουτάμε γρήγορα το επάνω μέρος κάθε σου στην καραμέλα, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στρώμα.
  29. Καταναλώνουμε τα σου μέσα στις επόμενες ώρες, διαφορετικά, τα βάζουμε στο ψυγείο.

Με αυτή τη βασική συνταγή κρέμας μπορούμε να πετύχουμε διάφορες γεύσεις, προσθέτοντας π.χ. ξύσμα πορτοκαλιού, καφέ ή κακάο μέσα στο ζεστό γάλα, άρωμα πικραμύγδαλου αντί γιά βανίλια. Επίσης, μπορούμε να βουτήξουμε τα σου σε διάφορα γκλάσα αντί της καραμέλας.

Μιλφέιγ

Υλικά

Για το φύλλο

  • 4 φύλλα κρούστας
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • λίγη άχνη για το ντεκόρ
  • Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 1⅓ φλιτζ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 4 αβγά
  • 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στο χαμηλό ταψί του φούρνου και πάνω του στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
  3. Το βουτυρώνουμε με πινέλο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  4. Εφαρμόζουμε πάνω του το επόμενο φύλλο, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  5. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο, τελειώνοντας με ένα βουτυρωμένο φύλλο.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα, στο μέγεθος που προτιμάμε το ατομικό μας μιλφέιγ.
  7. Καλύπτουμε τα φύλλα με χαρτί ψησίματος και από πάνω τοποθετούμε ένα άλλο ρηχό ταψί ανάλογου μεγέθους, για να μη φουσκώσουν στο ψήσιμο.
  8. Ψήνουμε για 20', μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  9. Για την κρέμα, ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το μισό γάλα μαζί με τη βανίλια.
  10. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα, μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.
  11. Μεταφέρουμε λίγο λίγο τον χυλό στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς τα αβγά με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να δέσει η κρέμα.
  12. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  13. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  14. Με το μίξερ χειρός χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (κρύα, από το ψυγείο) μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι.
  15. Προσθέτουμε την κρέμα με τα αβγά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ενωθούν τα δύο μίγματα.
  16. Για το στήσιμο, βάζουμε στο πιάτο που θα σερβίρουμε ένα κομμάτι φύλλο και πάνω του απλώνουμε 1-2 κ.σ. κρέμα.
  17. Σκεπάζουμε με άλλο ένα κομμάτι φύλλο και απλώνουμε άλλες 1-2 κ.σ. κρέμα.
  18. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και ένα κομμάτι φύλλο που θα τρίψουμε με το χέρι.
  19. Διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα και στήνουμε το γλυκό την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρουμε.

* Φτιάξτε το Saint Honoré με βανίλια και mascarpone του chef – pâtissier Αλέξανδρου Κόνιαρη

Επίσης...

Εύκολα σοκολατένια γλυκά στο ποτήρι

Δοκίμασε αυτές τις γρήγορες συνταγές για τιραμισού, μπλακ φόρεστ και τούρτα.

Συνταγές για ανάλαφρες μους

Δοκιμάστε τρεις παρασκευές που απογειώνουν την αέρινη κρέμα.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

Κορμός σοκολάτας

Ο κορμός σοκολάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα που συνδυάζει τη σοκολάτα με τραγανά μπισκότα και αρέσει σε όλους.

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Απλή και Νόστιμη Σοκολατόπιτα

Η συνταγή για μία απλή και νόστιμη σοκολατόπιτα.

Εύκολο Γλύκισµα µε Κοµµάτια Σοκολάτας

Η συνταγή για ένα εύκολο γλύκισμα με κομμάτια σοκολάτας.

Σοκολατένιο Υγρό Κέικ με Κεράσια

Μοιάζει με μπράουνι, αλλά είναι ακόμα πιο νόστιμο. Υγρή, βελούδινη υφή, έντονη γεύση σοκολάτας και κεράσι, που στο τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μπλακ φόρεστ.

Φραουλοσοκολατένιο Γλυκό στη Στιγμή

Το τοστ είναι αλμυρή αλλά και γλυκιά ευκολία. Παρέα με λίγη πραλίνα φουντουκιού, ένα φρουτένιο τοστ είναι η στιγμιαία απάντηση στην κάθε κρίση υπογλυκαιμίας.

Σοκολατένιος Κορμός με Κεράσια

Ο κλασικός κορμός της μαμάς αποκτά μια άλλη, ανανεωτική και δροσερή διάσταση αν του προσθέσεις τη χάρη των ώριμων ζουμερών κερασιών.

Σοκολατόπιτα µε Σιρόπι

Πώς θα φτιάξεις σοκολατόπιτα με σιρόπι.

Καρυδόπιτα µε Σοκολάτα

Η συνταγή για καρυδόπιτα με σοκολάτα.