Δοκίμασε να φτιάξεις κι εσύ burger στο σπίτι ακολουθώντας τις παρακάτω συνταγές.
Κλασικό Smash burger
Υλικά για 2 burger:
-
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ιδανικά με 20% λίπος)
-
Αλάτι, πιπέρι
-
2 ψωμάκια τύπου brioche
-
2 φέτες cheddar
-
Πίκλες, μαρούλι, ντομάτα
-
Καραμελωμένα κρεμμύδια (προαιρετικά)
-
Σάλτσες της επιλογής σας
Εκτέλεση:
-
Χωρίστε τον κιμά σε δύο μπάλες χωρίς να τον ζυμώσετε υπερβολικά.
-
Ζεστάνετε πολύ καλά ένα μαντεμένιο ή αντικολλητικό τηγάνι.
-
Τοποθετήστε τη μία μπάλα στο τηγάνι και πιέστε την με σπάτουλα.
-
Ψήστε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, προσθέτοντας το τυρί προς το τέλος.
-
Ζεστάνετε ελαφρώς τα ψωμάκια και στήστε το burger με τα υπόλοιπα υλικά.
Αρνίσιο Burger με Αβοκάντο και Κατσικίσιο Τυρί
Υλικά
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 1 κ.γ. αλάτι kosher
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 ψωμάκια brioche
- 2 κ.σ. κατσικίσιο τυρί
- 1/2 αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
- προαιρετικά toppings: μαρούλι, κρεμμύδι, αγγούρι σε φέτες
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις με τα χέρια σου τον κιμά με τα μπαχαρικά και σχηματίζεις το μπιφτέκι.
- Το μαγειρεύεις με ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, ψήνοντας για 4'/πλευρά, σε δυνατή φωτιά.
- Ψήνεις ελάχιστα τα ψωμάκια.
- Χτίζεις το burger, τοποθετώντας στην κάτω φέτα το αβοκάντο, με το μπιφτέκι επάνω του.
- Από πάνω μπαίνουν αρχικά το κατσικίσιο τυρί και τα υπόλοιπα toppings.
Chicken burger
για 4 μπέργκερ
Για το μπιφτέκι κοτόπουλου:
-
1 αυγό
-
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
-
2 κ.σ. φρυγανιά
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1/2 κ.γ. ρίγανη
-
Αλάτι και πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
-
4 ψωμάκια μπέργκερ
-
4 φέτες τυρί (προαιρετικά: ένταμ, τσένταρ ή light)
-
Φύλλα μαρουλιού
-
Ντομάτα σε φέτες
-
Αγγουράκι τουρσί σε φέτες
-
Σάλτσα της επιλογής σου (μαγιονέζα, μουστάρδα, γιαούρτι με λεμόνι κ.ά.)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία του μίγματος: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Μορφοποίηση: Πλάθουμε 4 ισομεγέθη μπιφτέκια.
-
Ψήσιμο: Ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή γκριλιέρα για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να ψηθούν εσωτερικά.
-
Συναρμολόγηση: Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και (προαιρετικά) τα ψήνουμε ελαφρώς. Τοποθετούμε στο κάτω μέρος φύλλο μαρουλιού, το μπιφτέκι κοτόπουλου, φέτα τυρί, ντομάτα, αγγουράκι και σάλτσα. Κλείνουμε με το πάνω μέρος του ψωμιού.