
Δοκιμάστε τις παράκατω συνταγές για να φτιάξεις υπέροχες σαρδέλες.
Σαρδέλες τηγανητές με μπαχαρικά
Υλικά
- 1 ½ κ. μέτριες σαρδέλες
- 1 κ.σ. κύμινο τριμμένο
- 1 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
- 1 κ.σ. κοφτή γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.σ. κοφτή σκόρδο σε σκόνη
- ¾ φλ. ελαιόλαδο
- Το ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή 1 λεμονιού
- Καλαμποκάλευρο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σαρδέλες, πετάμε το κεφάλι και τις φιλετάρουμε: αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο βάζοντας το άκρο του αντίχειρα με το νύχι προς τα πάνω από τη μεριά της κοιλιάς κάτω από το κόκαλο, εκεί που ενώνεται με το κεφάλι.
- Το σύρουμε πιέζοντας προς τα κάτω εκεί που ενώνεται με το πτερύγιο της ουράς.
- Αν δεν βγει εύκολα το κόκκαλο, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαιράκι για να ξεκολήσουμε το κόκαλο από τη σάρκα.
- Ξεχωρίζουμε τα φιλέτα εντελώς και αφαιρούμε τα κόκκαλα που υπάρχουν στο πλάι.
- Ξαναπλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζοντας καλά ανάμεσα στις στρώσεις.
- Αφήνουμε τις σαρδέλες στο ψυγείο να τις πιάσει το αλάτι γύρω στα 30 λεπτά.
- Ανακατεύουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το κύμινο, τον κόλιανδρο την πάπρικα, το πιπέρι και το σκόρδο σκόνη και αλευρώνουμε καλά τα ψάρια.
- Κοσκινίζουμε για να φύγει το περισσό αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε αμέσως με το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.
Σαρδέλες Λαδορίγανη
Υλικά
- 1 1/2 κιλό σαρδέλες φρέσκες
- λίγο ελαιόλαδο
- ρίγανη
- αλάτι
- 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και τις πλένουμε καλά.
- Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί τη μια δίπλα στην άλλη, αλατίζουμε, ρίχνουμε πάπρικα, ρίγανη, ξύσμα, το σκόρδο σε φετάκια και τέλος περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
Ψητές Σαρδέλες με Λεμονάτη Σάλτσα Μελιού
Υλικά
- 16 σαρδέλες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα
- 300 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 κολοκυθάκια σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
- 1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- ½ φλιτζ. μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
- ½ κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
- φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
- αλάτι
Για το ντρέσινγκ
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1 κ.σ. γιαούρτι
- ½ κ.σ. μέλι
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρούμε τα κεφάλια και τις φιλετάρουμε, βγάζοντας τη ραχοκοκαλιά.
- Τις αλατοπιπερώνουμε, τις βάζουμε σε μπολ και τις ανακατεύουμε καλά με το ελαιόλαδο.
- Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να κάψει και ψήνουμε τις σαρδέλες για 2' από κάθε πλευρά.
- Σε μια πιατέλα απλώνουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα αλατίζουμε.
- Χτυπάμε στο μούλτι ή σε ένα μπολ όλα τα υλικά της σος.
- Σερβίρουμε τις σαρδέλες πάνω στη σαλάτα και περιχύνουμε με τη σος.