
Δοκιμάστε τις παρακάτω τρεις προτάσεις μας για νόστιμες αλμυρές τηγανίτες.
Τηγανίτες με καρότα και φέτα
Υλικά
- 2 μεγάλα καρότα
- 100 γρ. μαλακιά φέτα
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κ. σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 αβγά
- 3 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ. σ. κρίθινο παξιμάδι (τριμμένο στο μπλέντερ)
- 1 κ. σ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο λεπτό τρίφτη τα καρότα και το κρεμμύδι.
- Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα καρότα και το κρεμμύδι.
- Τρίβουμε από πάνω και τη φέτα, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και το τριμμένο παξιμάδι, ρίχνουμε και τα μυριστικά κι αλατοπιπερώνουμε.
- Πλάθουμε το μείγμα με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα καρότα με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, παίρνουμε μικρές δόσεις από το μείγμα των καρότων και τις ρίχνουμε στο ζεστό τηγάνι, πατώντας τις λίγο με τη ράχη του κουταλιού για να πάρουν το σχήμα μιας τηγανίτας.
- Τις ροδίζουμε λίγες-λίγες, σε μέτρια θερμοκρασία, από 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά, φροντίζοντας να τις γυρίσουμε προσεκτικά για να μην διαλυθούν.
- Τις σερβίρουμε ζεστές. Αν χρειαστεί, για τις επόμενες δόσεις προσθέτουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο στο τηγάνι μας.
Τηγανίτες με Πατάτες και Κολοκυθάκια
Υλικά
- 2 μέτριες πατάτες
- 3 κολοκυθάκια
- λάδι για το τηγάνισμα
- λίγο αλάτι
- λίγο πιπεράκι
Εκτέλεση
- Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά λίγο λάδι
- Αφού ξεφλουδίσουμε τις πατάτες και πλύνουμε τα κολοκύθια (με τη φλούδα τους).
- Τα στεγνώνουμε πολύ καλά, τυλίγοντάς σε μία καθαρή πετσέτα ή σε απορροφητικό χαρτί, είτε σε αυτή τη φάση είτε, καλύτερα, λίγο αργότερα, αφού τα τρίψουμε στον τρίφτη.
- Τρίβουμε πατάτες και κολοκύθια στο ρεντέ και τα βάζουμε σε ένα μπολ, όπου και τα ανακατεύουμε.
- Ψιλοκόβουμε 3-4 φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλου και μισή καυτερή πιπερίτσα.
- Μόλις ζεσταθεί ικανοποιητικά το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε μία φουσκωτή κουταλιά από το μείγμα των λαχανικών και την αφήνουμε να πέσει στο τηγάνι.
- Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με άλλες κουταλιές, έως ότου γεμίσει το τηγάνι.
- Θα πρέπει, και αφού απλώσουν, να χωρούν άνετα μέσα στο τηγάνι.
- Αφήνουμε να τηγανισθούν και να ροδίσουν από τη μία πλευρά και κατόπιν, με τη βοήθεια της σπάτουλας και πάλι, τα γυρίζουμε για να τηγανισθούν και από την άλλη πλευρά.
- Όσο πιο λεπτά τα φτιάξουμε (π.χ. στα 5-6 χιλιοστά), τόσο πιο τραγανά θα είναι.
- Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα διπλό φύλλο απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τα αλατίζουμε ελαφρά, ρίχνουμε και πιπεράκι και τα σερβίρουμε ζεστά-ζεστά.
Ρόστι -τηγανίτα με πατάτα (Rosti)
Υλικά
- 1 κ. πατάτες
- 4 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός, ή φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 γερή πρέζα μοσχοκάρυδο ή γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
- Τις μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αρτύματα που θέλουμε και αλατοπίπερο.
- Λιώνουμε 2-4 κ.σ βούτυρο σε ένα βαρύ αντικολλητικό τηγάνι με σκέπασμα, διαμέτρου 20 -22 εκ.
- και προσθέτουμε τις τριμμένες πατάτες (δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2,5 εκ.).
- Αλατίζουμε και ρίχνουμε επάνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μπαχαρικά που θέλουμε, μοσχοκάρυδο ή γλυκιά πάπρικα.
- Μαγειρεύουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά γυρίζοντας 2-3 φορές με μια σπάτουλα, μέχρι να αλειφθούν καλά με το βούτυρο.
- Πιέζουμε το ρόστι με τη σπάτουλα, θα γίνουν σαν ένα χαμηλό κέικ και αφήνουμε να τηγανισθούν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
- Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
- Όταν η βάση του ρόστι πάρει χρυσοκάστανο χρώμα, το γυρίζουμε από την άλλη μεριά με τη βοήθεια ενός πιάτου και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε άλλες 2 κ.σ βούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει βάζουμε πίσω το ρόστι με την ψημένη μεριά προς τα πάνω.
- Το αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά άλλα 10 -15 λεπτά, πιέζοντας με τη σπάτουλα για να ενωθούν οι πατάτες.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να σκεπάσουμε το τηγάνι για να ψηθούν οι πατάτες μέχρι μέσα, βγάζοντας το σκέπασμα τα τελευταία 5 λεπτά.
- Βγάζουμε το ρόστι σε πιατέλα και το σερβίρουμε κομμένο σε τρίγωνα.
- Το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Από την κουζίνα της Ελβετίας