
Δείτε παρακάτω τρεις συνταγές με χταπόδι.
Χταπόδι Σαλάτα
Υλικά
- 1 χταπόδι (1.000 - 1.300 γρ.)
- 1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 1 ψιλοκομμένη πιπεριά (πράσινη ή κόκκινη ή κίτρινη)
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ή μάραθο
- ½ ματσάκι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1½ ποτήρι του νερού λάδι
- ½ ποτήρι του νερού ξίδι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγες ελιές για το σερβίρισμα
- 100 γρ. κάππαρη
Εκτέλεση
- Πλένω πολύ καλά το χταπόδι με άφθονο νερό.
- Το βάζω σε μια κατσαρόλα και το ψήνω σε χαμηλή φωτιά για 3 - 4 λεπτά.
- Προσθέτω το κρασί κι ένα φλιτζάνι νερό και αφήνω το φαγητό να βράσει.
- Μόλις είναι έτοιμο, βγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβω σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζω το χταπόδι, τα κρεμμύδια, την πιπεριά, τον μάραθο, τις ελιές, το σέλερι, λίγο αλάτι και την κάππαρη. Όλα αυτά τα ανακατεύω πολύ καλά.
- Σε ένα σέικερ χτυπάω το λάδι και το ξίδι.
- Περιχύνω τη σαλάτα, τη σκεπάζω με μια μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο να παγώσει.
- Τη σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χταπόδι με Ούζο και Ελιές
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 4 μέτρια κρεμμύδια
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι
- πιπέρι
- 12 - 15 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Κρατάμε στην άκρη το ζωμό του.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σωτάρουμε σε κατσαρόλα μαζί με το λάδι.
- Προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε μερικές φορές.
- Σβήνουμε με το ούζο και ρίχνουμε το ζωμό που κρατήσαμε, το σκόρδο, το μαϊντανό, τη δάφνη και το αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά του.
- Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και τις ελιές να πάρουν μια δυοβράσεις και το φαγάκι μας είναι έτοιμο.
Χταπόδι Στιφάδο
Υλικά
- 1.250 γραµµάρια χταπόδι
- 1 κιλό κρεµµυδάκια στιφάδου
- 350 γραµµάρια λάδι
- 100 γραµµάρια ξίδι
- 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κιλό φρέσκες ντοµάτες ψιλοκοµµένες ή 1 ½ κουταλιά σούπας ντοµατοπελτές
Εκτέλεση
- Κόβουµε τα πλοκάµια του χταποδιού σε φέτες 1-2 δάχτυλα.
- Πλένουµε καλά τα κοµµάτια και βάζουµε σε κατσαρόλα µαζί µε το λάδι, το ξίδι, τα κρεµµυδάκια ολόκληρα καθαρισµένα, το σκόρδο, τη δάφνη και τις ντοµάτες ή τον ντοµατοπελτέ σε ένα φλιτζάνι νερό.
- Προσθέτουµε αλάτι και 5-6 ολόκληρους κόκους πιπέρι.
- Σκεπάζουµε την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να µαλακώσει το χταπόδι.