Follow us

Απολαμβάνοντας χουρμάδες

Δοκιμάστε τρία πεντανόστιμα γλυκά με που απογειώνονται από τον καρπό της φοινικιάς.

ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ

Δοκιμάστε τα τρία πεντανόστιμα γλυκά που θα βρείτε παρακάτω τα οποία έχουν πρωταγωνιστή τον χουρμά, δηλαδή τον καρπό της φοινικιάς.

Γλύκισμα με Χουρμάδες

Υλικά

  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 1 κούπα χουρμάδες χοντροκομμένους
  • 1 1/2 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών το λάδι με το πορτοκάλι μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, και το μισό από το αλεύρι.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα, τους χουρμάδες, τα καρύδια.
  3. Τελευταία προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, και τις σταφίδες αλευρωμένες και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε ένα αρκετά παχύρρευστο μείγμα και το στρώνουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 28 Νο.
  4. Ψήνουμε στους 175ο με αντιστάσεις για 40 περίπου λεπτά.

Κέικ με Χουρμάδες και Μπανάνες

Υλικά

  • 2 πολύ ώριμες μπανάνες (αν είναι μαύρες, ακόμα καλύτερα)
  • 250 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 180 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

  1. Σε ένα πιάτο λιώνουμε τις μπανάνες με το πιρούνι.
  2. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους χουρμάδες με 90 ml νερό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5'. Περνάμε το μείγμα από το μούλτι.
  3. Με το μίξερ χειρός αφρατεύουμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  4. Προσθέτουμε τα αβγά και τις μπανάνες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το μπέικιν και τη βανίλια στο μείγμα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  6. Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, το βρέχουμε, το στύβουμε και το στρώνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Έτσι, το γλυκό θα ξεφορμαριστεί πανεύκολα.
  7. Αδειάζουμε το ⅓ από το μείγμα μπανάνας - ζύμης στη φόρμα και ισιώνουμε.
  8. Συνεχίζουμε με μια στρώση χουρμάδες και εναλλάσσουμε συνολικά σε 3 στρώσεις τη ζύμη με τους χουρμάδες. Τελειώνουμε με ζύμη.
  9. Ψήνουμε για 1½ ώρα περίπου. Μην κάνετε τη δοκιμή με το μαχαίρι, γιατί βγαίνει υγρό ούτως ή άλλως.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Υλικά

  • 14 αποξηραµένα βερίκοκα
  • 14 χουρµάδες
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 ασπράδι αυγού
  • 4 κ.σ. µαρµελάδα βερίκοκο
  • 1/2 κούπα φιλέ αµυγδάλου

Εκτέλεση

  1. Κόβουµε τα αποξηραµένα βερίκοκα καθώς και τους χουρµάδες σε φετάκια. Τα βάζουµε σε ένα µπολ και τα περιχύνουµε µε το κονιάκ.
  2. Τα αφήνουµε έτσι για 2 ώρες, ώστε να µαλακώσουν και να απορροφήσουν το αλκοόλ.
  3. Απλώνουµε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας, που έχουµε πρώτα πασπαλίσει µε λίγο αλεύρι, για να µην κολλάει η ζύµη.
  4. Με ένα µαχαίρι κόβουµε το φύλλο στα δύο. Σε ένα µπολ χτυπάµε ελαφρά το ασπράδι του αυγού.
  5. Αλείφουµε µε τη µισή ποσότητα του αυγού το ένα φύλλο. Από πάνω απλώνουµε τη µαρµελάδα βερίκοκο, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της ζύµης.
  6. Εάν θέλουµε µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µεγαλύτερη ποσότητα. Στραγγίζουµε τα φρούτα και τα αραδιάζουµε από πάνω.
  7. Πασπαλίζουµε µε το αµύγδαλο.
  8. Χαράζουµε µε ένα µαχαίρι το άλλο φύλλο, σχηµατίζοντας παράλληλες γραµµές, σαν κουρτινάκια, χωρίς όµως να το κόψουµε.
  9. Αυτό το κάνουµε ώστε να δώσουµε το σχέδιο που θέλουµε στην πίτα, για να ψηθεί το εσωτερικό και να φαίνεται η γέµιση.
  10. Καπακώνουµε µε αυτό το φύλλο σφολιάτας το άλλο που έχουµε γεµίσει και πατώντας τις άκρες το κλείνουµε.
  11. Αλείφουµε την επιφάνεια της πίτας µε το ασπράδι που έχει περισσέψει.
  12. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 200°C για 10’. Χαµηλώνουµε το φούρνο στους 180°C και ψήνουµε για ακόµη 20’.

* Βάλε το νεκταρίνι στην κουζίνα σου!

Επίσης...

Έχεις βερίκοκα; Έχουμε προτάσεις για γλυκάκι!

Σε παγωτό, μους ή σε τάρτα με κρέμα γιαουρτιού και γλυκό κρασί θα απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο;

Γλυκά με τη δροσιά του ροδάκινου

Δοκίμασε τις τρεις συνταγές για καλοκαιρινά δροσιστικά γλυκά με πρωταγωνιστή το ροδάκινο.

Περισσότερα από

Σούπερ γλυκά με ροδάκινο

Φτιάξτε κι εσείς αυτά τα δροσιστικά επιδόρπια με ένα από τα πιο αγαπημένα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού.

Αυτό το καλοκαίρι φτιάχνουμε σορμπέ

Πανεύκολο, δροσερό και νόστιμο: αυτό είναι το σορμπέ και σου προτείνουμε τέσσερις τρόπους να το φτιάξεις σπίτι.

Το αντίδοτο στη ζέστη είναι μια... γρανίτα!

Φτιάξε τις πιο νόστιμες και φρουτένιες γρανίτες ακολουθώντας τις 4 συνταγές που θα βρεις εντός.

Πειραματίσου με καρπουζο-γλυκά!

Δες εντός τρεις συνταγές για υπέροχες γλυκές παρασκευές με καρπούζι.

Το βύσσινο πάει πολύ στο καλοκαίρι

Φτιάξτε κι εσείς τρία πανεύκολα δροσιστικά επιδόρπια με γλυκό ή μαρμελάδα βύσσινο.

Ιδιαίτερα γλυκά με πεπόνι

Δοκίμασε να απολαύσεις το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο σε πρωτότυπους συνδυασμούς.

Υπέροχα γλυκά με κεράσι

Σορμπέ, μους σοκολάτας ή υγρό κέικ; Η επιλογή είναι δική σου.

Δροσιστικά γλυκά ψυγείου με φρούτα

Τρία πανεύκολα γλυκά με φρούτα που είναι ό,τι πρέπει για τη ζέστη.

Τα μύρτιλα δίνουν χρώμα και γεύση - κι αυτά τα γλυκά το αποδεικνύουν

Δείτε εντός δύο συνταγές για λαχταριστά κέικ και μία για πανακότα με πρωταγωνιστή το μύρτιλο.

Τα τσιζκέικ πάνε πολύ στην άνοιξη

Δροσερά και ωραία, αυτά είναι τα τσιζκέικ που σας προτείνουμε να απολαύσετε.