
Δοκιμάστε τα τρία πεντανόστιμα γλυκά που θα βρείτε παρακάτω τα οποία έχουν πρωταγωνιστή τον χουρμά, δηλαδή τον καρπό της φοινικιάς.
Γλύκισμα με Χουρμάδες
Υλικά
- 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 3/4 κούπας ελαιόλαδο ελαφρύ
- 1 κούπα χουρμάδες χοντροκομμένους
- 1 1/2 κούπας καρύδια χοντροκομμένα
- 1/2 κούπα σταφίδες ξανθές
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι σόδα
- 2 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών το λάδι με το πορτοκάλι μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, και το μισό από το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τους χουρμάδες, τα καρύδια.
- Τελευταία προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, και τις σταφίδες αλευρωμένες και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε ένα αρκετά παχύρρευστο μείγμα και το στρώνουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 28 Νο.
- Ψήνουμε στους 175ο με αντιστάσεις για 40 περίπου λεπτά.
Κέικ με Χουρμάδες και Μπανάνες
Υλικά
- 2 πολύ ώριμες μπανάνες (αν είναι μαύρες, ακόμα καλύτερα)
- 250 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 180 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση
- Σε ένα πιάτο λιώνουμε τις μπανάνες με το πιρούνι.
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τους χουρμάδες με 90 ml νερό, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5'. Περνάμε το μείγμα από το μούλτι.
- Με το μίξερ χειρός αφρατεύουμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα αβγά και τις μπανάνες και συνεχίζουμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το μπέικιν και τη βανίλια στο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Κόβουμε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος, το βρέχουμε, το στύβουμε και το στρώνουμε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Έτσι, το γλυκό θα ξεφορμαριστεί πανεύκολα.
- Αδειάζουμε το ⅓ από το μείγμα μπανάνας - ζύμης στη φόρμα και ισιώνουμε.
- Συνεχίζουμε με μια στρώση χουρμάδες και εναλλάσσουμε συνολικά σε 3 στρώσεις τη ζύμη με τους χουρμάδες. Τελειώνουμε με ζύμη.
- Ψήνουμε για 1½ ώρα περίπου. Μην κάνετε τη δοκιμή με το μαχαίρι, γιατί βγαίνει υγρό ούτως ή άλλως.
Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες
Υλικά
- 14 αποξηραµένα βερίκοκα
- 14 χουρµάδες
- 1/2 κούπα κονιάκ
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 ασπράδι αυγού
- 4 κ.σ. µαρµελάδα βερίκοκο
- 1/2 κούπα φιλέ αµυγδάλου
Εκτέλεση
- Κόβουµε τα αποξηραµένα βερίκοκα καθώς και τους χουρµάδες σε φετάκια. Τα βάζουµε σε ένα µπολ και τα περιχύνουµε µε το κονιάκ.
- Τα αφήνουµε έτσι για 2 ώρες, ώστε να µαλακώσουν και να απορροφήσουν το αλκοόλ.
- Απλώνουµε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας, που έχουµε πρώτα πασπαλίσει µε λίγο αλεύρι, για να µην κολλάει η ζύµη.
- Με ένα µαχαίρι κόβουµε το φύλλο στα δύο. Σε ένα µπολ χτυπάµε ελαφρά το ασπράδι του αυγού.
- Αλείφουµε µε τη µισή ποσότητα του αυγού το ένα φύλλο. Από πάνω απλώνουµε τη µαρµελάδα βερίκοκο, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της ζύµης.
- Εάν θέλουµε µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µεγαλύτερη ποσότητα. Στραγγίζουµε τα φρούτα και τα αραδιάζουµε από πάνω.
- Πασπαλίζουµε µε το αµύγδαλο.
- Χαράζουµε µε ένα µαχαίρι το άλλο φύλλο, σχηµατίζοντας παράλληλες γραµµές, σαν κουρτινάκια, χωρίς όµως να το κόψουµε.
- Αυτό το κάνουµε ώστε να δώσουµε το σχέδιο που θέλουµε στην πίτα, για να ψηθεί το εσωτερικό και να φαίνεται η γέµιση.
- Καπακώνουµε µε αυτό το φύλλο σφολιάτας το άλλο που έχουµε γεµίσει και πατώντας τις άκρες το κλείνουµε.
- Αλείφουµε την επιφάνεια της πίτας µε το ασπράδι που έχει περισσέψει.
- Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 200°C για 10’. Χαµηλώνουµε το φούρνο στους 180°C και ψήνουµε για ακόµη 20’.