
Στηρίζουμε φανατικά μηλόπιτα, όμως δεν είναι το μόνο γλυκό που μπορείς να απολαύσεις με μήλο. Δες παρακάτω τρεις ιδέες.
Λουκουμάδες με μήλο
Υλικά
1 μεγάλο μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια 1 εκ. (1 φλ.)
1 φλ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
1/3 φλ. ζάχαρη
1 γερή πρέζα τριμμένη κανέλα
1 γερή πρέζα αλάτι
1 αβγό
½ φλ. γάλα
Χυμός λεμονιού
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε τα μήλα σε μπολ και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Χτυπάμε με το μίξερ ξεχωριστά το αβγό και το γάλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το ρίχνουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, σε μια βαθιά στενή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε μια φριτέζα, αν έχουμε. Με ένα βρεγμένο κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι (όχι να καπνίζει). Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, περίπου για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε πασπαλισμένους με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή με μέλι και κανέλα.
Μάφιν με μήλο
Υλικά
320 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. ζάχαρη άχνη
250 ml κρέμα γάλακτος
3 μήλα (όχι ξυνόμηλα)
3 αβγά
1 λεμόνι, το χυμό
70 ml ηλιέλαιο
1 φακελάκι μαγιά σκόνη (περ. 10 γρ.)
μια τσιμπιά αλάτι
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο για προθέρμανση στους 200ο. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη και στύβουμε αμέσως επάνω το λεμόνι. Ανακατεύουμε σε ένα σκεύος το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αλάτι και προσθέτουμε τα μήλα. Χτυπάμε ελαφρώς τα αβγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας. Προσθέτουμε, τέλος, την κρέμα γάλακτος και το λάδι και "διπλώνουμε" να ενωθούν, αποφεύγοντας να δουλέψουμε πολύ το μείγμα. Μοιράζουμε σε φορμάκια για μάφιν (αν θέλουμε χάρτινες θηκούλες) γεμίζοντας κατά τα 3/4 και ψήνουμε επί 15'-20', μέχρι να τα δούμε να έχουν φουσκώσει και ροδίσει, αλλά να διατηρούνται μαλακά. Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας στο κέντρο ενός τη λάμα μαχαιριού, που πρέπει να βγεί καθαρή. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στις φόρμες τους.
Ρολό Μήλου
Υλικά
- 5 µέτρια µήλα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 βανίλια
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 20 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. µέλι
- 2 κ.σ. ταχίνι
- 80 γρ. σταφίδες
- 3 κ.σ. γάλα
- 1 αυγό
- 1/2 λεµόνι (χυµός)
- φύλλο κρούστας ή σφολιάτα
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουµε τα µήλα και τα καθαρίζουµε.
- Τα κόβουµε σε κοµµάτια και τα βάζουµε σε ένα µπολ όπου τα περιχύνουµε µε τον χυµό του λεµονιού.
- Σε ένα δεύτερο µπολ ρίχνουµε το µέλι, το ταχίνι, την κανέλα, το αλεύρι και ανακατεύουµε καλά.
- Περιχύνουµε τα µήλα και ανακατεύουµε. Προσθέτουµε τη βανίλια και ανακατεύουµε ξανά.
- Προσθέτουµε τις σταφίδες και ανακατεύουµε καλά.
- Αλείφουµε το πρώτο φύλλο κρούστας µε βούτυρο και απλώνουµε από πάνω το δεύτερο. Βουτυρώνουµε ξανά.
- Στο 1/3 (κατά μήκος) του φύλλου ρίχνουµε τη γέµιση και τυλίγουµε σε µπαστούνι.
- Κλείνουµε τις άκρες καλά.
- Χτυπάµε το γάλα µε το αυγό και αλείφουµε την επιφάνεια και τις άκρες. Τοποθετούµε σε ταψί βουτυρωµένο.
- Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 220 βαθµούς για 25 λεπτά.