Ο κατ΄οίκον περιορισμός εν Ελλάδι, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, έφτασε και επίσημα στο τέλος του. Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι περισσότεροι αναζήτησαν εντός οικίας καταφύγιο στην κουζίνα -όταν δεν έβρισκαν τη γαλήνη στο μπαρ του σπιτιού- δοκιμάζοντας πράγματα που ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχαν τολμήσει. Ένα από αυτά ήταν και το χειροποίητο ψωμί. Είμαι σίγουρος πως θα είχες παρατηρήσει στα social media -ειδικά στο Instagram- ότι το feed πολύ συχνά θύμιζε boulangerie που μπορεί να εξυπηρετήσει μία ολόκληρη μικρή γαλλική κωμόπολη. Μία επιδρομή από φρατζόλες, καρβέλια και άλλου είδους αρτοσκευάσματα, για να μην επεκταθώ περαιτέρω στα "πειραγμένα" projects όπως το αιφνιδιαστικά δημοφιλές banana bread. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί κατά τη διάρκεια της καραντίνας;
Μία από τις απαντήσεις έχει να κάνει με το καθαρά πρακτικό ζήτημα, δηλαδή ότι κάποιος θέλει να αποφύγει την επίσκεψη στον φούρνο ή το σούπερ μάρκετ, αξιολογώντας τη ως μία πιθανή πηγή κινδύνου για να κολλήσει τον COVID-19. Επόμένως, το σπιτικό ψωμί πέρα από αναγκαιότητα γίνεται και η πιο λογική επιλογή. Εμβαθύνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μία έμφυτη σχέση στο ανθρώπινο υποσυνείδητο που συνδέει τις παραδοσιακές δεξιότητες με την ανθεκτικότητα και το ένστικτο της επιβίωσης -κατά κάποιο τρόπο- υπό αντίξοες συνθήκες.
Μία πρόσφατη έρευνα του Royal Roads University για τη διατροφή σε περιόδους κρίσεων κατέληξε σε μερικά συμπεράσματα: "Η τροφή είναι ένας φορέας μετάβασης από την κανονικότητα προς διαφορετικές περιόδους σε πραγματικό χρόνο. Αυτό οδηγεί στην αναθεώρηση βασικών αξιών αλλά και διαδικασιών της πολυάσχολης οικονομικής και βιομηχανικής μας κοινωνίας και διάφορους κλάδους της, όπως εκείνους που σχετίζονται με το φαγητό και η διασκέδαση. Πάνω απ' όλα μπαίνει η πτυχή της επιβίωσης, η διαπίστωση πως ο άνθρωπος δεν είναι πια κυρίαρχος και, για να μιλήσουμε για το καθαρά πρακτικό σκέλος στο κομμάτι της τροφής, η ανάγκη να εξοικονομήσουμε πόρους, αξιοποιώντας όλα τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Το μαγείρεμα είναι ένα από τα πράγματα που μας συνδέουν με τα φυσικά συστήματα διαβίωσης και η τροφή είναι κάτι που μας συνδέει, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, με την ίδια τη Γη".
Το homemade ψωμί έγινε μία συνήθεια ακόμη και για άτομα που σπάνια μαγείρευαν στο σπίτι - πολλοί είδαν τα αγαπημένα τους εστιατόρια να κλείνουν και έκαναν δεύτερες σκέψεις για τις υπηρεσίες delivery όσων παρέμειναν ανοιχτά. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντιδιαστολή με το γεγονός πως οι παραγγελίες (με κατ΄οίκον παράδοση) για αλεύρι και μαγιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξήθηκαν εντυπωσιακά τους τελευταίους μήνες - είναι όμως μία αναγκαιότητα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Έπειτα, υπάρχει το "ξεχασμένο" κομμάτι για τα βασικά. Ακριβώς λόγω του ότι άπαντες αναγκάζονται να περάσουν αρκετές ώρες μόνο με τον εαυτό τους, αναζητούν βαθύτερες αλλά απλές δεξιότητες για τη δημιουργία ειδών πρώτης ανάγκης. Και μάλλον δεν υπάρχει απλούστερη και βασικότερη τροφή από το ψωμί. Οπότε, γιατί να μην ξέρει κανείς να φτιάχνει ψωμί;
Τέλος, ένα άλλο στοιχείο που παρατηρείται στα Instagram και Facebook posts ή στα Tweets που περιλαμβάνουν (σπιτικό) άρτο και θεάματα είναι η επιλογή ως επί το πλείστον παραδοσιακών ή αρκετά προσιτών συνταγών, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο και τη σύνδεση των διατροφικών ριζών με το σύγχρονο living. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει με τον δύσκολο τρόπο.