Follow us

Όλα για τον αστακό

ΑΣΤΑΚΟΣ ΠΩΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ

Αστακός. Ο βασιλιάς των θαλασσινών εδεσμάτων είναι συνδεδεμένος με μερικές πολύ συγκεκριμένες εικόνες και πεποιθήσεις που μπορεί να έχει κάποιος στο μυαλό του: Πορτοκαλί χρώμα, δαγκάνες, νόστιμο κρέας, είδος πολυτελείας. Αρχικά, οφείλουμε να τονίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: Οι αστακοί που συναντώνται στη Μεσόγειο δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που βλέπεις να τρώνε σε αμερικάνικες σειρές και ταινίες.

Ο "δικός" μας αστακός είναι ουσιαστικά αυτό που ονομάζεται αστακοκαραβίδα και διαφέρει από τον "αμερικάνικο" ως προς το χρώμα (το κέλυφος του αμερικάνικου είναι μαύρο/μπλε), τις δαγκάνες (τις οποίες διαθέτει ο αμερικάνικος και στην περίπτωση του μεσογειακού αντικαθίστανται από δύο κεραίες) και την υφή του κρέατος (η σάρκα του αμερικάνικου είναι σκληρή και θυμίζει τσίχλα). Ανήκουν πάντως όλοι στην ευρύτερη οικογένεια του γένους Homarus.

Όλα για τον αστακό

Ο μεσογειακός αστακός -αυτός που τιμάται δεόντως και στα μέρη μας- είναι ο Palinarus vulgarus. Το χρώμα του είναι κοκκινωπό, διαθέτει αγκαθωτό κέλυφος και δεν έχει δαγκάνες. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θυμίζει μία πολύ μεγάλη γαρίδα. Είναι αυτός που οι Γάλλοι αποκαλούν langouste, οι Ισπανοί langosta και οι Βρετανοί crawfish.

Γιατί βράζεται ζωντανός;

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές απορίες όλων, για την οποία πολύ συχνά υπάρχουν παρανοήσεις. Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται έγκειται στην ιδιομορφία της σάρκας του, η οποία θυμίζει ασπράδι αυγού, ούσα αρκετά νερουλή. Σε περίπτωση που το βράσιμό του γίνει ενώ ο αστακός είναι νεκρός, θα χαθεί περισσότερο από το 10% του κρέατός του. Σύμφωνα με τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα, πρέπει να σκίζεται ζωντανός κατά μήκος και να τηγανίζεται ελαφρώς ώστε να "δέσει" η σάρκα του. Ο χρόνος που απαιτείται για το βράσιμό του είναι γύρω στα 12 λεπτά (μιλάμε για έναν αστακό κοντά στο 1 κιλό). Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ο πιο ανώδυνος και άμεσος τρόπος θανάτου του αστακού.

Μπορείς να καταλάβεις ότι είναι φρέσκος, αν το σημείο όπου ενώνεται το σώμα με το κεφάλι του είναι κατάλευκο (αν έχει αρχίσει και μαυρίζει, δεν είναι καλή ένδειξη). Επίσης, φρέσκος αστακός μυρίζει ιώδιο.

Επίσης...

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Ένα γευστικό ταξίδι στον κόσμο της vegan κουζίνας

Στις συνταγές που ακολουθούν, θα ανακαλύψουμε νόστιμες και δημιουργικές vegan εκδοχές κλασικών πιάτων, φτιαγμένες αποκλειστικά με φυτικά υλικά, που συνδυάζουν γεύση, θρεπτικότητα και φαντασία.

Περισσότερα από

Γρήγορο σνακ; Δοκίμασε αυτές τις 3 μπάρες βρώμης

Έτοιμες για το πρωινό ή το δεκατιανό σου είναι οι μπάρες, των οποίων τις συνταγές θα βρεις εντός.

3 σαλάτες με ιδιαίτερους συνδυασμούς

Σύκο-προσούτο, κουνουπίδι-μπρικ ή πορτοκάλι με φέτα; Όποια κι αν διαλέξεις, θα γίνει εύκολα ο σταρ του τραπεζιού.

Oktoberfest party στο σπίτι

Η γιορτή της μπίρας, γνωστή ως Oktoberfest, που ξεκίνησε το 1810 στο Μόναχο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συγκεντρωθείτε με φίλους και οικογένεια, απολαμβάνοντας το φθινόπωρο με νοστιμιές και καλή διάθεση.

3+1 συνταγές για καρυδόπιτα

Μία παραδοσιακή και τρεις διαφορετικές συνταγές για το αγαπημένο επιδόρπιο.

3 ιδέες για βουτήματα που πάνε τέλεια με τον καφέ σου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, σου δίνουμε τρεις λύσεις για να φτιάξεις τα δικά σου νόστιμα συνοδευτικά για την αγαπημένη πρωινή συνήθεια.

Γλυκές δημιουργίες με καφέ για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ είναι η ιδανική αφορμή να γιορτάσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια με γλυκές συνταγές που αναδεικνύουν την πλούσια γεύση του καφέ.

Πείνασες; Δες 3 μακαρονάδες που τις φτιάχνεις σε 30 λεπτά

Ντομάτα, βασιλικός, παρμεζάνα, σπανάκι, κοτόπουλο και ντοματίνια είναι οι πρωταγωνιστές των τριών εύκολων συνταγών που θα βρεις εντός.

3 συνταγές για κεφτέδες χωρίς κιμά

Δεν χρειάζεσαι κρέας για να απολαύσεις αυτές τις τρεις εύκολες παρασκευές που αποτελούνται μόνο από λαχανικά ή όσπρια.

Φθινοπωρινά πρωινά: Θρεπτικές συνταγές με αρώματα και γεύσεις της εποχής

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστά, αρωματικά πρωινά που ταιριάζουν με την δροσιά της εποχής και την πλούσια γκάμα από φθινοπωρινά υλικά όπως το μήλο, η κολοκύθα και τα καρύδια.

3 παραλλαγές συνταγών χωρίς κρέας

Γιουβέτσι, burger και μουσακάς όπως δεν τα έχεις συνηθίσει, με όσπρια ή λαχανικά αντί για κρέας.