Όπως κάθε άλλο είδος τέχνης, έτσι και η γαστρονομία έχει κι αυτή τους πρωταγωνιστές της: Σεφ, influencers και restaurateurs. Εκτός από το να μαγειρεύουν ή πιο σωστά να δημιουργούν και να στήνουν εστιατόρια, οι stars της κουζίνας συνηθίζουν να ταξιδεύουν αρκετά προκειμένου να γνωρίσουν νέες κουλτούρες, καινούρια υλικά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Φυσικά, αν ρωτήσεις 100 σεφ θα πάρεις (μάλλον) 100 διαφορετικές απαντήσεις σχετικά με τον κορυφαίο, τον πιο δυναμικά ανερχόμενο ή τον πιο εξωτικό γαστρονομικό προορισμό του πλανήτη. 10 από τους πιο σημαντικούς σεφ του πλανήτη καταθέτουν την άποψή τους σχετικά με εκείνο το γευστικό ταξίδι που τους σαγήνευσε.
Andrew Zimmern: Σάο Πάουλο
Ο Αμερικάνος και εξαιρετικά δημοφιλής σεφ, παρουσιαστής και συγγραφέας (μεταξύ άλλων) θεωρεί την βραζιλιάνικη κουζίνα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες του πλανήτη. Αφού δοκίμασε αρκετά στην πόλη της Βραζιλίας και ειδικά με τα τα πιάτα του σεφ Alex Atala θεωρεί ότι για να γνωρίσει κάποιος στο 100% το σύγχρονο πρόσωπο της βραζιλιάνικης γαστρονομικής κουλτούρας, οφείλει να επισκεφθεί το Σάο Πάουλο.
Edouardo Jordan: Δυτική Αφρική
Ο σεφ από το Σιάτλ θεωρείται, και όχι άδικα, ένας εκ των κορυφαίων της κατηγορίας του (σεφ ξενοδοχείων) παγκοσμίως. Για τον Jordan, ένα ταξίδι στην Σιέρα Λεόνε, την Γκάνα, τη Νιγηρία και την Γουινέα αρκεί για να σου αποκαλύψει μια πιο συναισθηματική προσέγγιση του φαγητού. Από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αφρικής κατάγονται άλλωστε και κάποιοι εκ των προγόνων του.
Missy Robbins: Βενετία
Η βραβευμένη με ένα αστέρι Michelin (για δύο διαφορετικά εστιατόρια) Αμερικανίδα σεφ συγκρίνει ελάχιστα πράγματα σε αυτό τον πλανήτη με τη βασίλισσα του aperitif, όπως η ίδια υποστηρίζει, Βενετία. Μάλιστα σκοπεύει να βρεθεί και η ίδια ξανά εκεί με σκοπό να ανακαλύψει κάθε πιθανή εκδοχή της συνήθειας του aperitivo και όλους τους συνδυασμούς φαγητού-ποτού.
Floyd Cardoz: Γκόα
Ο εξωτικός προορισμός στην Ινδία κρύβει πολύ νόστιμα πράγματα και μυστικά σύμφωνα με τον Ινδό σεφ που έχει ξεχωρίσει στην πιο απαιτητική πιάτσα του πλανήτη, αυτή της Νέας Υόρκης. Στην Γκόα άλλωστε μεγάλωσε ο Cardoz και παρακινεί τον οποιοδήποτε -ακόμη και τους άλλους σεφ- να την επισκεφθούν προκειμένου να γνωρίσουν μια διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα από αυτή της υπόλοιπης Ινδίας, να πειραματιστούν με μπαχαρικά και να γνωρίσουν συνταγές με καρύδα, μάνγκο, κάρυ και ρύζι αλλά και τα τοπικά ψωμιά.
Erin Shambura: Γιουκατάν
Η ιδιοκτήτρια και σεφ του Fausto στο Μπρούκλιν (και ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα της νεοϋορκέζικης σκηνής αυτή τη στιγμή) θεωρεί το ταξίδι στην χερσόνησο του Γιουκατάν, στο Μεξικό, ένα πραγματικό όνειρο για κάθε γνήσιο foodie. Εκεί, οι παραδοσιακές μέθοδοι μαγειρέματος χωρούν αρκετούς πειραματισμούς, κάτι που και η ίδια σκοπεύει να εφαρμόσει στο εστιατόριό της.
Daniel Boulud: Χώρα των Βάσκων
Στα σίγουρα παίζει ο 2-άστερος Γάλλος σεφ που δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλη την βόρεια Αμερική (συνεργάζεται με εστιατόρια από το Μαϊάμι μέχρι το Τορόντο), προτείνοντας την περιοχή των Βάσκων, τόσο όμως από την πλευρά της Ισπανίας όσο και από αυτή της Γαλλίας. Η πολυπλοκότητα της βασκικής κουζίνας, η ποιότητα των υλικών, οι τεχνικές των σεφ και η επιρροή τους στην παγκόσμια γαστρονομία αλλά και το εντυπωσιακό τοπίο της ευρύτερης περιοχής γοητεύουν σε τεράστιο βαθμό τον Boulud.
Ghetto Gastro: Ιαπωνία
Οι 4 τύποι που βρίσκονται πίσω από το πιο πολυσυζητημένο εστιατόριο του Μπρονξ -Jon Gray, Malcolm Livingston II, Pierre Serrao και Lester Walker- προτείνουν ανεπιφύλακτα την Ιαπωνία. Ειδικά το ramen είναι σύμφωνα με τους ίδιους ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ποτέ η παγκόσμια γαστρονομία.
Erik Anderson: Ακτές της Νικαράγουα
Ο βραβευμένος με 3 αστέρια Michelin σεφ του Coi στο Σαν Φρανσίσκο (ένα εξαιρετικά καινοτόμο fine dining εστιατόριο που συνδυάζει την γαλλική με την κουζίνα της Καλιφόρνια) αναφέρει ότι το πρόσφατο ταξίδι του στην χώρα της κεντρικής Αμερικής ήταν αυτό που του χάρισε τις πιο απροσδόκητες γνώσεις. Σε αυτό, συνομίλησε και μαγείρεψε με ντόπιους ανακαλύπτοντας σπάνιες συνταγές και διαφορετικούς συνδυασμούς ανάμεσα σε γνωστά και όχι και τόσο γνωστά υλικά.
Corey Lee: Κοπεγχάγη
Η πρωτεύουσα της Δανίας και το κορυφαίο Noma είναι ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός για τον βραβευμένο για τρία διαφορετικά εστιατόρια με αστέρι Michelin σεφ που κατάγεται από την Σεούλ αλλά έχει μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη. Όπως λέει ο ίδιος το Noma είναι "ένα πραγματικό μουσείο της γαστρονομίας και το σημαντικότερο εστιατόριο της παγκόσμιας κουζίνας, όπου κάθε σύγχρονος λάτρης του φαγητού οφείλει να επισκεφθεί, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του".
Anthony Rush: Αυστραλία
Ο Βρετανός σεφ (με θητεία μεταξύ άλλων στο Fera at Claridge's) που ξεχωρίζει τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Χαβάη απλά προτείνει στον οποιονδήποτε να επισκεφθεί την Αυστραλία και να δοκιμάσει κάθε πιάτο της. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ μακριά, αλλά αξίζει: Κρεατόπιτες με χυμό ντομάτας, Lamington (σπογγώδες γλυκό με γέμιση μαρμελάδας ή κρέμας), γαρίδες cocktail και αρκετά ακόμη επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.