Follow us

Χαβιάρι: προσοχή στις παγίδες!

Το χαβιάρι γίνεται ολοένα και σπανιότερο. Ο οξύρυγχος της Κασπίας κινδυνεύει σοβαρά και από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, και από την αλόγιστη αλιεία: ο μαύρος χρυσός τυφλώνει τους κοντραμπαντιέρηδες. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του κινδύνου, το χαβιάρι είδε την παραγωγή του να πέφτει κατά 75% ανάμεσα στη δεκαετία 84-94. Επειδή στις γιορτές θα θελήσουμε τη λουσάτη μοναδικότητα των μαύρων κόκκων, και για να μην πετάξουμε τα λεφτά μας στη θάλασσα, ιδού μερικοί απλοί κανόνες σωστής αγοράς του.

Χαβιάρι: προσοχή στις παγίδες!

• Στεκόμαστε με μεγάλη επιφύλαξη μπροστά σε επιγραφές τύπου «Caspian caviar» πάνω στα κουτιά: δεν εξασφαλίζουν ποιότητα προϊόντος, αφού σήμερα την Κασπία, εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν, την μοιράζονται αρκετά νεογέννητα κράτη που δεν παρέχουν καμία εγγύηση του προϊόντος.
• Πρώτος δείκτης εγγύησης, η περσική προέλευση (Iranian caviar) κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια η ρωσική (Russian caviar).
• Μεγάλοι, ονομαστοί οίκοι (π.χ. Caviar House, Petrossian) είναι σίγουρο (με προϋπόθεση τη σωστή διακίνηση εκ μέρους των εισαγωγέων) ότι έχουν χαβιάρι γκαραντί.
• Σοβαρές γωνιές ντελικατέσεν και μεγάλα σουπερμάρκετ είναι γενικά πιο αξιόπιστα από κάθε Πόντιο μικροπωλητή. Αν σας γοητεύσουν οι χαμηλές τιμές των τελευταίων, προς Θεού μην αγοράσετε χαβιάρι στο σακί. Αν έχετε τη δυνατότητα να το δοκιμάσετε και να το αξιολογήσετε, αγοράστε αν σας φαίνεται καλό. Διαφορετικά ενενήντα εννέα τοις εκατό το lux του τραπεζιού έχει θαμπώσει.

Επίσης...

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;