H κρητική γαστρονομική παράδοση, όπως άλλωστε όλες οι τοπικές κουζίνες, ακολουθεί τη φύση και την εποχή. Τα εκατοντάδες άγρια χόρτα και βότανα που προσφέρει απλόχερα η κρητική γη, παρέα με τα κηπευτικά, είναι αυτά που, μαζί με το ελαιόλαδο, έχουν υψώσει την κρητική γαστρονομία στην κορυφή της υγιεινής διατροφής παγκοσμίως. Δεκάδες συνταγές έχουν δημιουργηθεί στο βάθος των αιώνων, συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα, πλασμένες με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των γυναικών, που έβαζαν στη φωτιά ό,τι διέθεταν. Δεν είναι βέβαιο για πόσο ακόμα ότι αυτή παράδοση θα συνεχιστεί. Οι γαστρονομικές συνήθειες που έχουν αλλάξει για τις νεότερες γενιές και η «ευκολία», συχνά πλέον υπερισχύουν, βάζοντας στο περιθώριο την παράδοση.
Η Λένα Ηγουμενάκη ανήκει στους λίγους που δίνουν αγώνα στην Κρήτη για τη διάσωση και την ανάδειξη αυτής της σπάνιας γαστρονομικής κουλτούρας. Με την ομάδα της, έχουν δημιουργήσει από το 2013 τον Σύλλογο «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας», με σκοπό να αναδείξουν τις γευστικές μνήμες και τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου, καταγράφοντας συνταγές από κάθε γωνιά της Κρήτης, που συνοδεύονται από ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία.
Με τα δικά της λόγια: «αυτός ο πολιτισμός, διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά. Οι γιαγιάδες τις μετέδιδαν στις κόρες και εν συνεχεία οι κόρες στις εγγονές. Αυτές οι γυναίκες, που στα δύσκολα χρόνια έβαζαν την φαντασία τους να "δουλέψει" προκειμένου να δημιουργήσουν νέες συνταγές, για να φροντίσουν την οικογένειά τους, που με απλά υλικά, με ό,τι είχαν στο σπιτικό τους, με ότι τους πρόσφερε κάθε εποχή η φύση, δημιουργούσαν τις πιο νόστιμες και υγιεινές συνταγές. Αυτές οι γυναίκες, που μετρούσαν με τη χούφτα και το μάτι, που ζύμωναν, ξόμπλιαζαν, μπελόνιαζαν, που κανάκευαν το φαγητό τους όπως τα παιδιά τους, που είχαν ένα "μαγικό" τρόπο, να κάνουν την ανάγκη έθιμο και το έθιμο γιορτή, αυτές οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες μου. Αυτόν τον πολιτισμό θέλουμε να μοιραστούμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».
Το 2018 εξέδωσαν τον «Οδηγό Μαγειρικής», ένα βιβλίο γραμμένο από νοικοκυρές της κρητικής υπαίθρου -τα έσοδα διετέθησαν για φιλανθρωπικό σκοπό- ενώ η καταγραφή των συνταγών από κάθε γωνιά της Κρήτης συνεχίζεται.