Follow us

Η Κρήτη στο πιάτο μας με 4 συνταγές της εποχής

Βάζουν κάτω όποια σύγχρονη μοντερνιά τολμήσει να συγκριθεί μαζί τους: τη σοφία της απλότητας, που στηρίζεται στο άρωμα και τη νοστιμιά των ντόπιων εποχικών υλικών, θα τη ζήλευε οποιοσδήποτε μεγαλόσχημος μάγειρας.

Η Κρήτη στο πιάτο μας με 4 συνταγές της εποχής

H κρητική γαστρονομική παράδοση, όπως άλλωστε όλες οι τοπικές κουζίνες, ακολουθεί τη φύση και την εποχή. Τα εκατοντάδες άγρια χόρτα και βότανα που προσφέρει απλόχερα η κρητική γη, παρέα με τα κηπευτικά, είναι αυτά που, μαζί με το ελαιόλαδο, έχουν υψώσει την κρητική γαστρονομία στην κορυφή της υγιεινής διατροφής παγκοσμίως. Δεκάδες συνταγές έχουν δημιουργηθεί στο βάθος των αιώνων, συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα, πλασμένες με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των γυναικών, που έβαζαν στη φωτιά ό,τι διέθεταν. Δεν είναι βέβαιο για πόσο ακόμα ότι αυτή παράδοση θα συνεχιστεί. Οι γαστρονομικές συνήθειες που έχουν αλλάξει για τις νεότερες γενιές και η «ευκολία», συχνά πλέον υπερισχύουν, βάζοντας στο περιθώριο την παράδοση.

Η Λένα Ηγουμενάκη ανήκει στους λίγους που δίνουν αγώνα στην Κρήτη για τη διάσωση και την ανάδειξη αυτής της σπάνιας γαστρονομικής κουλτούρας. Με την ομάδα της, έχουν δημιουργήσει από το 2013 τον Σύλλογο «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας», με σκοπό να αναδείξουν τις γευστικές μνήμες και τον διατροφικό πολιτισμό του τόπου, καταγράφοντας συνταγές από κάθε γωνιά της Κρήτης, που συνοδεύονται από ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία.

Η Κρήτη στο πιάτο μας με 4 συνταγές της εποχής

Με τα δικά της λόγια: «αυτός ο πολιτισμός, διασώθηκε στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά. Οι γιαγιάδες τις μετέδιδαν στις κόρες και εν συνεχεία οι κόρες στις εγγονές. Αυτές οι γυναίκες, που στα δύσκολα χρόνια έβαζαν την φαντασία τους να "δουλέψει" προκειμένου να δημιουργήσουν νέες συνταγές, για να φροντίσουν την οικογένειά τους, που με απλά υλικά, με ό,τι είχαν στο σπιτικό τους, με ότι τους πρόσφερε κάθε εποχή η φύση, δημιουργούσαν τις πιο νόστιμες και υγιεινές συνταγές. Αυτές οι γυναίκες, που μετρούσαν με τη χούφτα και το μάτι, που ζύμωναν, ξόμπλιαζαν, μπελόνιαζαν, που κανάκευαν το φαγητό τους όπως τα παιδιά τους, που είχαν ένα "μαγικό" τρόπο, να κάνουν την ανάγκη έθιμο και το έθιμο γιορτή, αυτές οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες μου. Αυτόν τον πολιτισμό θέλουμε να μοιραστούμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Το 2018 εξέδωσαν τον «Οδηγό Μαγειρικής», ένα βιβλίο γραμμένο από νοικοκυρές της κρητικής υπαίθρου -τα έσοδα διετέθησαν για φιλανθρωπικό σκοπό- ενώ η καταγραφή των συνταγών από κάθε γωνιά της Κρήτης συνεχίζεται.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…