
Από αριστερά: Χάρης Βάρδης («Vardis»), Λεωνίδας Γουλανδρής («Kiku»), Άρης Δημητρακόπουλος («White Elephant»), Κλαίρη Κώτση («L Abreuvoir»), Δημήτρης Τριαντάφυλλος («Rose»), Σπύρος Κώτσης («L Abreuvoir»), Λευτέρης Λαζάρου («Βαρούλκο»). Καθισμένοι, είναι ο Απόστολος Τραστέλλης («Σπανδή») και ο Χάρης Χριστόπουλος («Βιτρίνα»). Από τη φωτογραφία λείπουν οι ιδιοκτήτες των επίσης βραβευμένων εστιατορίων «Boschetto» και «Royal Thai».
Με μεγάλη αγωνία περιμένουν οι καλοφαγάδες την κορυφαία στιγμή στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας, που διαδραματίζεται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσά της. Το αδερφό περιοδικό «Αθηνόραμα», μετά επιστάμενες γευσιγνωσίες, απονέμει «Χρυσούς Σκούφους» στα δέκα καλύτερα ρεστοράν της Αθήνας. Οι νικητές του καταξιωμένου γαστρονομικού θεσμού, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, παραλαμβάνουν τα βραβεία τους σε μια λαμπρή τελετή, και οι απαιτητικοί καλοπερασάκηδες αναρωτιούνται: Ποιο να είναι άραγε, το μενού ενός ιδανικού γεύματος με τις καλύτερες σπεσιαλιτέ αυτών των εξαιρετικών εστιατορίων;
Η απάντηση δεν πλανάται στον αιθέρα του ιδεατού. Βρίσκεται ορεκτικά και καλλιτεχνικά φωτογραφημένη από τον Marton Brigdale, στις σελίδες του «ΕΥ». Έχοντας δε το προνόμιο να δοκιμάσω όλα αυτά τα πιάτα, συμμετέχοντας στην κριτική γευσιγνωστική επιτροπή, αναλαμβάνω μετά χαράς ξεναγός σας στις λεπτές αποχρώσεις της «χρυσής» γεύσης τους.
Το ιδανικό γεύμα
Τα πιάτα δεν θα εμφανιστούν με τη λογική σειρά που θα περίμενε κανείς σε ένα γεύμα. Θα ακολουθήσουν τη σειρά της βράβευσης, ξεκινώντας από την περιζήτητη πρώτη θέση.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν είναι δυνατόν να σας συναρπάσει μια σάλτσα σοκολάτας περιχυμένη πάνω σε ένα κρέας; Πριν βιαστείτε να αναφωνήσετε «αδύνατον», πρέπει να αφεθείτε χωρίς καμία προκατάληψη στο υ-πέ-ρο-χο ελάφι με σοκολάτο στο Bajazzo! Μην φοβάστε, δεν τρώτε γλυκό. Δοκιμάζετε μια εξαιρετικά ισορροπημένη σάλτσα με σύνθεση μαυροδάφνης, σοκολάτας και πολλών μυρωδικών, που συνδυάζεται περίφημα με την έντονη γεύση του ζουμερού ελαφιού. Αξίζει να μπείτε στον πειρασμό της παρασκευής του, γιατί είναι από τα φαγητά που σε κάνουν να «περνάς απέναντι».
Δεν θαυμάζουν όλοι τον Τζοακίνο Ροσίνι μόνο για τον «Καρυοθραύστη» και τον «Κουρέα της Σεβίλλης», αλλά και για τις εκλεκτές συνταγές που επινόησε ή του άρεσε να τρώει. Ένα τόσο κλασικό πιάτο είναι χαρά για τον κάθε ουρανίσκο, έτσι έξοχα μαγειρεμένο όπως εμφανίζεται στη γαλλική κουζίνα του Vardis, στο ξενοδοχελι «Πεντελικόν». Τρυφερό φιλέτο, χυμώδες και ελαφρώς αιμάσσον πυκνή, αρωματικότατη σάλτσα, ενισχυμένη με φουαγκρά και στην κορυφή του, φετούλες ελαφρότατα σοταρισμένου, φρέσκου φουαγκρά, απογειώνουν την τέρψη.
Επειδή όμως οι Έλληνες είναι μακαρονάδες, από το εκπληκτικά ανεβασμένο φέτος Boschetto, διαλέγουμε ονειρεμένες παπαρδέλες με ραγού ορτυκιών. Αυτό το νοστιμότατο, φρέσκο ζυμαρικό, που θα φτιάξετε μόνοι σας, συνδυάζεται περίφημα με την εξευγενισμένη σάλτσα από κρέας μαριναρισμένων ορτυκιών δεν ξεχνάει τη ρουστίκ καταγωγή της, αλλά το ραφινάρισμα που υλοποιείται στην κουζίνας σας δίνει άλλη αίσθηση προχωρημένης ιταλικής μαγειρικής.
Καιρός για εξωτική φυγή. Και μάλιστα άκρως αισθησιακή, αφού η υψηλή ταϋλανδέζικη κουζίνα επιφυλάσσει πρωτόγνωρες συγκινήσεις στους ευαίσθητους ουρανίσκους. Όπως αυτό το κοτόπουλο με κόκκινο ψάρι στο Royal Thai. Δεν υποψιάζεσαι την πεντανόστιμη κάψα που σε περιμένει, όταν γεύεσαι αρχικά το τρυφερό άρωμα της τροπικής μπουκιάς μετά, θα νιώσεις τη γεύση του κάρι να έρχεται σιγά σιγά, μέχρι να ερωτευτείς κεραυνοβόλα τη φλόγα που ανάβει στο στόμα σου στο τέλος.
Πάμε Ελλάδα τώρα; Θα σας συναρπάσουν αυτοί οι αλλιώτικοι λαχανοντολμάδες που σερβίρει το Βαρούλκο. Καθώς ανοίγουν στο στόμα, τραγουδάνε εξαίσια άσματα, φορτωμένα έντονη γεύση φρέσκιας καραβίδας και μυρωδικών (άνηθος, δύοσμος), ενώ η άλλο πράγμα ξινή κρέμα που τα περιχύνει κάνει σοπράνο την απόλαυση που χαρίζουν.
Διάλειμμα γλυκού απαραίτητο. Οι κρεπ Σιζέτ είναι από τις θεσμικές επινοήσεις της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, οι οποίες ευαισθητοποιούν εδώ και δεκαετίες τις ρομαντικές χορδές των γκουρμέ του κόσμου, Δεν θα βρείτε καλύτερες στην Αθήνα από τις πορτοκαλένιες κρέπες του Abreuvoir. Όχι μόνο γιατί η ιεροτελεστία (παρασκευή, φλαμπάρισμα) συντελείται με μαεστρία μπροστά στα μάτια σας, αλλά και γιατί η δαντελένια υφή τους «βαφτίζεται» με φινέτσα στην ευωδιαστή «κολυμπήθρα» με τη σάλτσα του Grand Marnier.
Με νέες δυνάμεις πλέον, αποφασίζουμε να κολυμπήσουμε στα προκλητικά νερά της μεσογειακής μαγειρικής. Από τη Σπονδή αναδύονται, ελαφρότατα τηγανισμένα, κάτι υπέροχα φιλέτα μπαρμπουνιών, σερβιρισμένα πάνω σε ένα «νησάκι» άγριων ραδικιών, μαζί με μια ντελικάτη σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, που ξεχειλίζει φρεσκάδα και άρωμα.
Ποιος να περίμενε ότι εμείς οι Έλληνες, που συναγωνιζόμαστε με τους Ανατολίτες γείτονες μας για το ποιος «παιδεύει»καλύτερα τις μελιτζάνες, θα βρίσκαμε το μάστορα μας από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου; Η μελιτζάνα με miso του γιαπωνέζικου Kiku έχει μια ανεπανάληπτη τρυφεράδα και παίρνει απρόσμενες γευστικές διαστάσεις (κάπου μεταξύ σύκου, μελιού και σουσαμιού), από τη σάλτσα miso που την περιχύνει.
Παραμένοντας στη συχνότητα της Άπω Ανατολής, σκάμε σινεμασκόπ χαμόγελο ευχαρίστησης με τις γαρίδες του White Elephant. Είναι νοτισμένες με διεισδυτικό άρωμα του τζίντζερ και η ευρηματική παρουσίαση τους, πάνω σε τραγανιστά φύκια, βάζει στο παιχνίδι όμορφα παιχνιδίσματα υφής και τη θαλασσινή αύρα να φυσάει μια σταλιά ιώδιο στον ουρανίσκο.
Ότι ως έθνος το παϊδάκι μας ξετρελαίνει, το ξέρουμε. Εκείνο που ίσως να μην έχουμε φανταστεί είναι τι απρόσμενα αξεσουάρ μπορούν να σκαρφιστούν οι ευφάνταστοι μάγειρες για χάρη τους. Εκ πρώτης όψεως αυτή η σάλτσα με γκρέιπ –φρουτ, μέλι και ξινόγαλα, μπορεί να θεωρηθεί εύρημα. Όταν όμως την δοκιμάσεις στην Βιτρίνα μαζί με το ζουμερό αρνάκι, θα πάθεις από τη σοφιστικέ ξινόγλυκη γεύση της που μπορεί να φτάσει την έμπνευση της μαγειρικής, μέχρι και αρχαία αρχαία Ελλάδα, εδώ, στο 10ο χρυσό σκαλοπάτι, στέκεται άλλος ένας ήδη βραβευμένος χώρος γεμάτος ρυθμό και προχωρημένες γεύσεις. Οι τραγανιστές μπουκιές με κοχύλια St. Jacques του Rose συνδυάζονται άψογα και με το τριμμένο φουντούκι με την όμορφη βινεγκρέτ, που κοντράρει και υπογραμμίζει ταυτόχρονα τη γεύση τους.
Bajazzo
Σκορ: Με 16/20* και 3 σκούφους, το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας.

Μαγειρικό στυλ
Όταν η φαντασία κοχλάζει χωρίς κανένα φραγμό. Από «Ελλάδα Υψηλής Ραπτικής» (εκπληκτικό κατσικάκι με βότανα, γλυκάνισο, μαύρες ελιές), μέχρι «πανκ», απρόβλεπτες σπεσιαλιτέ κοτόπουλου με πιπεράτη μέντα. Κορυφαίο ραφινάρισμα γεύσεων, με σοφιστικέ συνθέσεις τύπου τάρτας θαλασσινών σε ανάερο βελουτέ ψαριών, και ευρηματικοί συνδυασμοί υλικών (π.χ. φασιανός με σπιρτόζικα κουμ-κουάτ και ξινό λάχανο. Υ-πέ-ρο-χα γλυκά, τέτοια που δεν συχνάζουν σε κανένα ζαχαροπλαστείο. Χωρίς αμφιβολία τα καλύτερα της πόλης.
Ιδιαιτερότητες
Η παρουσίαση των σπεσιαλιτέ θυμίζει παρέλαση ζωντανών γλυπτών, μπροστά στα μάτια σας. Χαλαρώστε και απολαύστε την. Υπόψη ... Το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά, υπάρχουν, όμως, και τα great classics, που αξίζει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε: μαρινάτος σολομός, χοιρινό με μπρι, μανιτάρια σοτέ, μοσχάρι γεμιστό με αστακό και γλυκοπατάτα, στρούντελ μήλου, παγωτό με δυόσμο, εστραγκόν, άνηθο και άλλα μυρωδικά.
Vardis
Σκορ: Με 15,5/20* και 2 σκούφους, φιγουράρει στη 2η θέση της χρυσής λίστας.

Μαγειρικό στυλ
Σταθερή γραμμή του «Vardis Restaurant» εδώ και χρόνια, η κλασική, γαλλική γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, παρουσιασμένη με το μοντέρνο τρόπο που οι σεφ τού σήμερα ανανεώνουν στη Γαλατία τη γευστική τους παράδοση. Σήμα κατατεθέν η χρήση λουσάτων πρώτων υλών (αστακός, σολομός, χαβιάρι) φετίχ το φουαγκρά (το ζεστό και φρέσκο, με πουρέ ξηρών σύκων είναι όνειρο, αλλά και όταν γεμίζει κρέας πάπιας): οι μεγάλες κλασικές σπεσιαλιτέ (π.χ. τουρνεντό Ροσίνι, κρεμ μπριλέ) είναι παρουσιασμένες με έξοχο τρόπο.

Ιδιαιτερότητες
Η σάλα του «Vardis» συνδυάζει μοναδικά το μοντέρνο ύφος με την πολυτέλεια. Προσθέστε ότι έχει τον καλύτερο restaurater (Ζαν ντε Γκριγιό) στην Ελλάδα, με άριστα συντονισμένη ομάδα, και απολαύστε περιποίηση.
Boschetto
Σκορ: Θριαμβευτικό come back στις κορυφαίες θέσεις της αθηναϊκής γαστρονομίας, με 15,1/20* και 2 σκούφους, στην 3η θέση.

Μαγειρικό στυλ
Η σύντηξη χαρακτηριστικών «χρωμάτων» της ιταλικής μαγειρικής, με κινήσεις μεγάλης κουζίνας σε γοητευτικούς συνδυασμούς.
Ή, πώς ένα ραγού ντομάτας μπορεί να «φωτίσει» μια τάρτα από λεπτότατες πατάτες με ανθότυρο και το καταπληκτικό άρωμα της τρούφας (μανιτάρι) να κάνει αξέχαστες τις λεπτεπίλεπτες λαζανέτες με τραγανό φουντούκι.
Ακόμη και εντελώς κλασικές ιδέες μαγειρεύονται με τέτοιο ραφινάρισμα, που νομίζεις ότι κάποια mamma έκανε προπόνηση στις κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων (π.χ, παπαρδέλες άγριων μανιταριών με ραγού ορτυκιών ουρά βοδινού γεμιστή με πουρέ μπιζελιών, με καυτερές πιπεριές. Η τριλογία κρέμα κότα-κρεμ μπριλέ-σουφλέ σοκολάτας σε κάνει να αμαρτάνεις χωρίς το παραμικρό ίχνος τύψης.
Ιδιαιτερότητες
Από τα παράθυρα η απόλυτη αίσθηση του πράσινου. Προσέξτε μην κάνετε ζημιές, καθώς θα χαζεύετε τους «δυνατούς» και διάσημους που μπαινοβγαίνουν. Από την εξαιρετική λίστα των ντιζεστίφ, διαλέξτε τα σπάνια bourbon που δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα.
Royal Thai
Σκορ: Θεαματική είσοδος του νεότατου ρεστοράν στη γαστρονομική σκηνή 15/20* και 2 σκούφους, στην 4η θέση.

Μαγειρικό στυλ
Αισθησιακά παιχνίδια γεύσης, εμφάνισης και υφής, με χρώματα και αρώματα της ταϋλανδέζικης κουζίνας. Το ξινό σε ταντρικό εναγκαλισμό με το πικάντικο (σούπα tan yum goon) σοφιστικέ εναλλαγές υφής και ντελικάτων γεύσεων μαγειρεμένων στον ατμό (saku sai mou -σαν κεφτεδάκια με χοιρινό, και μπλε (!) ντάμπλιγκ κοτόπουλου khamon jeep kai) η φλόγα που σε καίει, αλλά σου αρέσει (red curry). Παραδείσια γλυκά για ανοιχτόμυαλους ουρανίσκους.
Ιδιαιτερότητες
Ειδική σάλα ανάκλιντρων. Κλείστε την το πολύ για 4, φορέστε άνετα ρούχα, ξαπλώστε στον αγκώνα σας και αφεθείτε σε πριγκιπικές περιποιήσεις.
Βαρούλκο
Σκορ: Διαρκής άνοδος για το πιο αγαπημένο εστιατόριο του Πειραιά: 14,8/20* και 2 σκούφοι, στην 5η θέση.

Μαγειρικό στυλ
Οι amici miei που συναρπάζουν Πρωτεύουσα και Επίνειο, με τις μεσογειακές, και όχι μόνο, δημιουργίες τους. Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Φραμπρίτσιο Μπουλιάνι ενώνουν τις εμπνεύσεις τους και ετοιμάζουν φανταστικά μαρινάτα ψάρια (σολομός με μουστάρδα αχλαδιού, μαγιάτικο με πορτοκάλι-φινόκιο-τσιμάνι) μπλέκουν τις νόστιμες σάρκες της θάλασσας με απρόβλεπτες συνθέσεις υλικών (πεσκανδρίτσα με αυγοτάραχο και κρέμα αυγού), ανανεώνουν δημιουργικά την Ελλάδα (λαχανοντολμάδες με καραβίδα) και φυσάνε ιταλιάνικη ανάσα τοπικής κουζίνας περασμένης από το φίλτρο της προχωρημένης μαγειρικής τέχνης.
Ιδιαιτερότητες
Αν το θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε την προσωπική σας κάβα στο κελάρι του «Βαρούλκου». Παρόλο το μεγάλο ρεπερτόριο, η πεσκανδρίτσα στον ατμό παραμένει cult. Κι ένα μυστικό: Ζητήστε να σας φτιάξουν για επιδόρπιο ντομάτα γεμιστή με φρούτα, όταν κλείσετε τραπέζι.
L’Abreuvoir
Σκορ: Η αντεπίθεση του κλασικού,με 14,7/20* και 2 σκούφους, στην 6η θέση.

Μαγειρικό στυλ
Ένα γνωστό όνομα επανέρχεται δριμύτερο, «μιλώντας τα γαλλικά» του με προσεγμένη γαλλική προφορά. Πρώτης τάξεως υλικά σεβασμός στις κλασικές παρασκευές (π.χ. σουφλέ τυριού) μεγάλη νοστιμιά σε συνηθισμένες σπεσιαλιτέ (π.χ, μανιτάρια αλά κρεμ, τηγανητό πατατάκι). Δυνατά πιάτα με γαρίδες, και φαγητό φετίχ τα βατραχοπόδαρα προβενσάλ.

Ιδιαιτερότnτες
Εντυπωσιακό το παραδοσιακό σέρβις, με προετοιμασία μερικών πιάτων μπροστά στον πελάτη. Παραγγείλετε στέικ ταρτάρ και κρεπ Σουζέτ, και απολαύστε γεύση και θέαμα. Επίσης, δεν βρίσκεις εύκολα home¬made παγωτό σε εστιατόρια, όπως εδώ.
Σπονδή
Σκορ: Ένα εντυπωσιακό εστιατόριο βρέθηκε μονομιάς στην 7η θέση με 14,6/20* και 2 σκούφους, συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Μαγειρικό στυλ
Ο ανήσυχος σεφ Άρης Τσανακλίδης φροντίζει να διώχνει τη ρουτίνα από το πιάτο μας. Μοντέρνα μαγειρική, που υπερβαίνει τα στενά εθνικά όρια και καταλήγει σε διαπολιτισμικές μαγειρικές ιδέες (π.χ. μαροκινά σπρινγκ-ρολ με σάλτσα μάνγκο, ή μαύρες ταλιατέλες με χτένια, ταϋλανδέζικο lemon grass και σουσάμι) εξευγενίζει και ελαφραίνει μοδάτες ιδέες της Μεσογείου (ντομάτες με πράσο, σκόρδο, βασιλικό) ταυτόχρονα, όμως, αποδίδει τιμές σε κλασικές ιδέες, που τις κάνει να λάμπουν από μαγειρική τελειότητα (μπουγιαμπές, έξοχα αρωματισμένη με σαφράν).

Ιδιαιτερότητες
Πάρα πολύ καλή λίστα κρασιών (ειδικό βραβείο των Χρυσών Σκούφων): ο σομελιέ Μαρκ Ντέιβις θα σας οδηγήσει σε πρωτότυπες οινικές απολαύσεις.
Kiku
Σκόρ: Εντυπωσιακή κουζίνα και επάνοδος στο κλαμπ των Χρυσών Ρεστοράν, με 14,4/20* και 2 σκούφους στην 8η θέση.

Μαγειρικό στυλ
Οι λεπτές γευστικές αποχρώσεις της γιαπωνέζικης γαστρονομίας, παρουσιασμένες με έξοχο τρόπο. Από ολόφρεσκα σούσι και σασίμ (ωμά ψαρικά) και αέρινη τεμπούρα, μέχρι αληθινά έξοχο κοτόπουλο τεριγιάκι.

Ιδιαιτερότητες
Εκτός από τον κανονικό κατάλογο, υπάρχει και ο σπέσιαλ, που απευθύνεται στους Γιαπωνέζους. Από εκεί «τσιμπήσαμε» την εξαιρετική μελιτζάνα με σος μϊσο, τραγανιστό δέρμα σολομού, και μια ποικιλία από φύκια με σπέσιαλ γεύσεις.
White Elephant
Σκορ: Σταθερότητα και 9η θέση με 14,3/20* και 2 σκούφους , για το εξαιρετικό απωανατολίτικο εστιατόριο που μετακινήθηκε στην Κηφισιά.

Μαγειρικό στυλ
Στο wok του τηγανίζονται άψογα τραγανούτσικες λιχουδιές (π.χ, σπρινγκ-ρολ και ντάμπλιγκ). Η κουζίνα αφήνει αιθέρια αρώματα να κυκλοφορούν στις δημιουργίες της και να εκπλήσσουν όμορφα τον ουρανίσκο (π.χ. πάπια καπνισμένη σε ατμούς τσαγιού, γαρίδες με τζίντζερ και τηγανητά φύκια, μοσχάρι σοτέ). Σινο-πολυνησιακή μαγειρική επιπέδου.

Ιδιαιτερότητες
Έξοχη σκηνοθεσία, με αφαιρετικό, αποικιακής έμπνευσης ντεκόρ. Προσοχή στο ντύσιμό σας, οι κυρίες! Δεν ταιριάζουν εύκολα τα λεοπαρδαλέ συνολάκια της φετινής μόδας, με τις λεοπαρδαλέ καρέκλες του ρεστοράν.
Βιτρίνα
Σκορ: Σε συνεχή άνοδο , καταλαμβάνει με 14,2/20* την 10η θέση. Και όχι μόνο 2 σκούφους ,αφού κερδίζει και το ειδικό βραβείο των Χρυσών Σκούφων, ως το ρεστοράν με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, για το 1997.

Μαγειρικό στυλ
Διαμεσογειακή δημιουργική σύνθεση εξεζητημένων ιδεών με πολύ φιλική γεύση. Γευστικές εκρήξεις και πρωτοποριακές επινοήσεις σε ρουστίκ ύφος (π.χ, κροκέτες κουνελιού με φακές) προχωρημένοι ντολμάδες (πράσο γεμιστό με γαρίδες, και σάλτσα σαφραν): τολμηρότατες ιδέες και φανταστικά γλυκά.

Ιδιαιτερότητες
Άλλοι τρελαίνονται να χαζεύουν το πήγαινε έλα των κοσμικών, επάνω άλλοι, ορκίζονται στο χαμηλοφωνο ύφος του ισογείου. Διευκρινίστε το, κλείνοντας τραπέζι, για να κάτσετε στο σωστό για εσάς μέρος.
Rose
Σκορ: Άλλο ένα δυνατό όνομα, επίσης με 14,2/20* και 2 σκούφους, στην 10η χρυσή θέση.

Μαγειρικό στυλ
Μοντέρνα γαλλική γαστρονομία, που αναδεικνύει με ελαφράδα πρώτης ποιότητας ακριβές πρώτες ύλες. Ασυνήθιστες, τολμηρές παρουσιάσεις, αλλά και έξυπνες μαγειρικές φόρμες (τραγανιστές μπουκιές με χτένια, τολμηρή, ανατομική παρουσίαση ορτυκιού), μαζί με κλασικές, έξυπνα ανανεωμένες συνταγές (πεσκανδρίτσα με μπισκ και μαγιονέζα πορτοκαλιού, ελάφι περιγκουρντίν). Εντυπωσιακά γλυκίσματα (σουφλέ σοκολάτας, ζελέ σαμπάνιας).

Ιδιαιτερότητες
Η μπαρόβια αίσθηση αυτού του ρεστοράν είναι φέτος ακόμα πιο έντονη. Κάτω ένταση, επάνω πιο cool. Στα οπωσδήποτε το νήμα της καραμέλας για επιδόρπιο.
*Σημ. Οι βαθμολογίες των «Χρυσών Σκούφων» του περιοδικού «Αθηνόραμα» είναι αυστηρές, αντιμετωπίζοντας τα εστιατόρια με τις απαιτητικές προδιαγραφές της υψηλής ευρωπαϊκής γαστρονομίας. Οι βαθμοί του «ΕΥ» είναι ελληνοκετρικότεροι. Για να βρείτε τις αναλογίες, προσθέστε 1 με 1,5 βαθμό στο σκορ των «Χρυσών Σκούφων», και έχετε περίπου το σκορ του «ΕΥ».