Follow us

3 συνταγές για νόστιμες αλμυρές πίτες

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ

Δείτε τις προτάσεις μας για τρεις πίτες που έχουν ως πρωταγωνιστή αντίστοιχα το κρεμμύδι, το πράσο με τον κιμά και το σουτζούκι.

Φανταστική Κρεµµυδόπιτα

Υλικά

  • 500 γρ. φαρίνα
  • 1 κιλό χοντρά δροσερά κρεµµύδια
  • 1/2 µάτσο άνηθο ψιλοκοµµένο
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. φέτα σκληρή και πικάντικη λιωµένη µε το πιρούνι
  • 1 φλ. λάδι
  • 2 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. λεµόνι
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουµε και κόβουµε τα κρεµµύδια µπαστουνάκια 4-5 εκ.
  2. Τα αφήνουµε 5’-10’ στο σουρωτό να στραγγίξουν.
  3. Τα σοτάρουµε µε το λάδι 10’-15’ να µαραθούν και τα αφήνουµε να κρυώσουν.
  4. Σε µια λεκάνη βάζουµε τα αυγά, το γάλα, το λεµόνι, το αλάτι και τα χτυπάµε λίγο µε το µίξερ χειρός.
  5. Ρίχνουµε τη φαρίνα και τα χτυπάµε 1’ να γίνει ένα παχύρρευστο κουρκούτι λίγο πιο πηχτό από του κέικ.
  6. Βάζουµε µέσα τα κρεµµύδια, τη φέτα, τον άνηθο, το πιπέρι και τα ανακατεύουµε καλά µε µια κουτάλα.
  7. Λαδώνουµε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό ταψί, τα αδειάζουµε και τα στρώνουµε 2-3 εκ. στο πάχος.
  8. Ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 βαθµούς για 1 ώρα περίπου.

Πρασοκιµαδόπιτα

Υλικά

για ένα µέτριο ταψί πιρέξ

  • 2 φύλα σφολιάτας
  • 1/2 κιλό κιµά µοσχαρίσιο
  • 4 πράσα µεγάλα
  • 1 ποτήρι λάδι (δεν θα χρησιµοποιηθεί όλο)
  • 1 κρεµµύδι µεγάλο ψιλοκοµµένο
  • µαϊντανός ή δυόσµος ψιλοκοµµένα
  • 300 γραµµ. τυρί τριµµένο (κεφαλοτύρι, γκούντα ή οτιδήποτε άλλο παρεµφερές)
  • 1 κρέµα γάλακτος
  • αλάτι
  • κανέλα
  • µπαχάρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουµε τα πράσα και τα ψιλοκόβουµε.
  2. Σε ένα τηγάνι βάζουµε την µισή ποσότητα λαδιού.
  3. Τσιγαρίζουµε τα πράσα αναδεύοντας µέχρι να ροδίσουν, στην συνέχεια µε ένα σουρωτήρι τα στραγγίζουµε και επιστρέφουµε το λάδι στο τηγάνι συν το υπόλοιπο από το ποτήρι.
  4. Τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι και στην συνέχεια τον κιµά, µετά ρίχνουµε τα τσιγαρισµένα πράσα, το αλάτι, το µπαχάρι, την κανέλα, το δυόσµο ή µαϊντανό και τα αφήνουµε να τσιγαριστούν όλα µαζί, για λίγα λεπτά.
  5. Μετά σουρώνουµε πάλι, το λάδι το µαζεύουµε.
  6. Με την βοήθεια ενός πινέλου µαγειρικής λαδώνουµε το ταψί (χρησιµοποιώντας το λάδι που µαζέψαµε) και απλώνουµε πάνω του το ένα φύλλο σφολιάτας και ρίχνουµε το περιεχόµενο του τηγανιού, ρίχνουµε το τυρί και την κρέµα και σκεπάζουµε µε το άλλο φύλλο και το λαδώνουµε.
  7. Τέλος µε ένα µαχαίρι χαράζουµε τα κοµµάτια ή τις µερίδες και το βάζουµε στο φούρνο για 45’ περίπου σε θερµοκρασία 150°.

Πίτα µε Σουτζούκι

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτα ή κουρού
  • 1/2 µπαστούνι καυτερό αρµένικο σουτζούκι
  • 1 ντοµάτα τριµµένη
  • 1 κρεµµύδι
  • 400 γραµ. τριµµένο κίτρινο τυρί
  • λίγο λάδι

Εκτέλεση

  • Κόβουµε το σουτζούκι σε λεπτές φέτες και τα βάζουµε σε κατσαρολάκι σε χαµηλή φωτιά.
  • Μόλις αρχίζει και βγάζει το λάδι του προσθέτουµε το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο.
  • Ανακατεύουµε διαρκώς να σωταριστούν καλά και προσθέτουµε την τριµµένη ντοµάτα.
  • Αφήνουµε να σιγοβράσει µέχρι να µείνει σχεδόν στεγνή η σάλτσα µας.
  • Εν τω µεταξύ αλοίφουµε ένα πυρέξ µε λίγο λάδι και στρώνουµε το φύλλο.
  • Βάζουµε το µισό τυρί, από πάνω τη σάλτσα µε το σουτζούκι και τελειώνουµε µε το υπόλοιπο τυρί.
  • Κλείνουµε την πίτα µας, αλοίφουµε µε λίγο λάδι και ψήνουµε περίπου 1/2 ώρα σε µέτριο φούρνο στους 170 βαθµούς.

* 3 εναλλακτικές συνταγές με κοτόπουλο

Επίσης...

3 συνταγές για υπέροχες αλμυρές κρέπες

Δοκιμάστε αυτές τις τρεις νόστιμες συνταγές.

3 γευστικές ιδέες για αλμυρές τάρτες

Πιπεριές φλωρίνης, κοτόπουλο αλλά και μανιτάρια με κονιάκ είναι οι πρωταγωνιστές των τριών συνταγών που θα βρεις εντός.

Περισσότερα από

Φαγητό

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.