Μία γεύση πικάντικη και καυτερή, ένα άρωμα που σου τρυπάει τα ρουθούνια. Πριν από δέκα χρόνια, τότε που η Ασία δεν ήταν ακόμη στη μόδα, λίγοι από εμάς θα αναγνώριζαν το τζίντζερ πίσω από αυτή την περιγραφή. Σήμερα όμως, όλη η Ευρώπη το έχει υιοθετήσει στα φαγητά και στα γλυκά της. Άλλωστε, το τζίντζερ αγαπάει και τη συντροφιά της ζάχαρης και τα χάδια του αλατιού. Ξέρετε όμως γιατί οι Κινέζες, οι Γιαπωνέζες, οι Ταϊλανδέζες έχουν δέρμα αλάβαστρο; Βάζουν συστηματικά το τζίντζερ στο καθημερινό τους φαγητό! Είναι γνωστό ότι το τζίντζερ λειτουργεί σαν σφουγγάρι που σκουπίζει και καθαρίζει τα αγγεία, επαναφέροντας τη μικρό-κυκλοφορία του δέρματος στα επιθυμητά επίπεδα, και επομένως τη χαμένη του λάμψη. Ταυτοχρόνως καταπολεμά την αποσύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, οπότε το δέρμα επανακτά τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Γι αυτό ακριβώς το τζίντζερ αποτέλεσε και βασικό στοιχείο στην κρέμα προσώπου Prodigy, το τελευταίο κοσμετολογικό επίτευγμα της Helena Rubinstein.
Η επίδρασή του όμως στον οργανισμό και στο σώμα δεν σταματά εκεί. Προκαλεί υπεραιμία, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και της τριχόπτωσης- τονώνει και ξυπνάει τον οργανισμό, λειτουργώντας ως φυσικό διεγερτικό αποτελεί τη λύση στη ναυτία που προκαλούν τα ταξίδια και παραδοσιακά έχει αναζωογονητική δράση. Στο «Acqua Beauty Βar», στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, εφαρμόζεται στο πρόσωπο και στα πόδια μια μάσκα από μίγμα τζίντζερ και κανέλας σε ζεστές κομπρέσες, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του δέρματος που προκαλούνται από το κρύο. Στο ομόλογο του «Ajune», διάσημο ινστιτούτο αισθητικής στο «Μεγάλο Μήλο», ένα μασάζ από την κορυφή μέχρι τα νύχια με ζεστή κρέμα τζίντζερ τονώνει αποφασιστικά το σώμα.
Όλες αυτές οι συνταγές είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Απλώς σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, στην κοσμετολογία τα φυσικά συστατικά αξιοποιούνται στο έπακρο από τις μεγάλες εταιρείες του τομέα. Η εδραίωση της τάσης για πιο φυσικά (και συνάμα τεχνολογικώς προηγμένα) καλλυντικά είναι πλέον γεγονός. Υπάρχει μια μεγάλη λίστα από τέτοια συστατικά που τα απολαμβάνουμε τρώγοντας -και βεβαίως η προχωρημένη κοσμετολογία δεν μένει ασυγκίνητη από τα κάλλη τους: μέλι, γάλα, ντομάτα, αγγούρι, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, μπαχαρικά, σουσάμι, σόγια, ρύζι, παπάγια, μούρο, ανανάς, αμύγδαλα, καρύδια, καρύδα, αρακάς, βερίκοκο, καρότο, βασιλικός, σέλινο, καφεΐνη, πράσινο τσάι και χαβιάρι.
Πράγμα καθόλου τυχαίο, γιατί οι ευεργετικές τους ιδιότητες αντανακλώνται στο δέρμα μας, είτε τα καταναλώνουμε είτε τα εφαρμόζουμε επιφανειακά μέσω κάποιων καλλυντικών προϊόντων. Εμείς, τρώγοντας τζίντζερ και όλα τα υπόλοιπα καλούδια, μπορεί να μην κάνουμε θαύματα από τη μια στιγμή στην άλλη, σίγουρα όμως δίνουμε στο δέρμα μας μια σημαντική βοήθεια ώστε να διατηρήσει την καλή του υγεία, πράγμα που συνεπάγεται την ομορφιά. Χρησιμοποιώντας παράλληλα και τα προϊόντα ομορφιάς που περιέχουν τζίντζερ, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις ιδιότητές του. Αν το άρωμά του και η γεύση του μας γαργαλάνε τις αισθήσεις, τα αφρόλουτρα και τα αρώματα θα μας φέρουν αντιμέτωπους με ένα πολύ παλιό και κλασικό πάντρεμα: της διατροφής με την κοσμετολογία. Πρόκειται για ένα ταξίδι συνάντησης της Δύσης με την Ανατολή, του μέσα με το έξω, που δίνει την απόλυτη ολοκλήρωση στο well being.