Εκτός από 4 θεματικά πάρκα και 23 θεματικά ξενοδοχεία, το Disney World Resort στο Orlando της Florida έχει πλέον, χάρη στην Cat Cora, μια «Kouzzina»: ένα εστιατόριο με μεσογειακές γεύσεις και εμφανείς ελληνικές επιρροές – φόρο τιμή στην καταγωγή της. Γιατί η Cat Cora μπορεί να μεγάλωσε στο Jackson του Mississippi, αλλά τα καλοκαίρια της στη Σκόπελο της έχουν χαρίσει τις πλέον αγαπημένες της αναμνήσεις, και η κότα καπαμά ήταν μια οικογενειακή παράδοση που ήταν αποφασισμένη να τη συνεχίσει· τώρα φιγουράρει στο μενού του εστιατορίου της μαζί με σπανακόπιτα και παραδοσιακό παστίτσιο. «Το αμερικανικό κοινό αντιμετωπίζει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα ως μια hip κουζίνα με φινέτσα» μου λέει, κι αν παρακολουθήσετε το live cooking demo της, θα δείτε έμπρακτα το γιατί, μέσω του περιώνυμου ouzotini, –που είναι ένα δικής της έμπνευσης μαρτίνι με ούζο και χυμό ροδιού και το signature cocktail του Kouzzina–, αλλά και μιας σαλάτας με πορτοκάλι, φινόκιο και ελιές Καλαμών, ενός άλλου τύπου «γύρο» ψαριού, με τζατζίκι με φέτα και μέντα, και ενός μπακλαβά με φιστίκι.
Μιλάμε για έναν άνθρωπο που το business plan για το πρώτο του ρεστοράν το διαμόρφωσε στα δεκαπέντε του· που έγινε η πρώτη (και η μόνη μέχρι αυτή τη στιγμή) γυναίκα σεφ που επιδίδεται σε γαστρονομικές κόντρες επί της οθόνης στο δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ τηλεοπτικό σόου «Iron Chef America». Δεν ξέρω αν αυτό είναι ένας συνδυασμός ελληνικής ιδιοσυγκρασίας και american dream, αλλά σίγουρα προωθεί τη δική μας κουζίνα που, σ’ ένα παγκόσμιο επίπεδο, έχει πολλές μάχες να δώσει.