Kυρίως, συνδυάζονται σχεδόν με τα πάντα και αρέσουν σε όλους. Γι' αυτό όταν θέλεις κάτι γρήγορο και νόστιμο ένα οποιοδήποτε βράδυ, καταφεύγεις σ' αυτά. Το ίδιο και όταν έχεις να ταίσεις φίλους σ' ένα απλό τραπέζι. Οι συνταγές ακολουθούν τα υλικά και το κλίμα της εποχής. Χειμωνιάτικα ζυμαρικά με μυρωδάτες σάλτσες από τα λαχανικά της εποχής αλλά και υλικά που μυρίζουν χειμώνα: λουκάνικα, αλλαντικά σαν την πανσέτα, το speck, το guanciale. Πλούσιες σάλτσες με πρώτη την κλασική μπολονέζ με κιμά, ντομάτα και μπαχαρικά σε όλες τις παραλλαγές της. Ζυμαρικά ογκρατέν, που μπαίνουν στο φούρνο με μια πλούσια σάλτσα και τυρί και βγαίνουν μοσχομυριστά με ροδοκόκκινη κρούστα. Το ρόλο τους παίζουν και τα μπαχαρικά αλλά και τα μυρωδικά. Το φασκόμηλο θα ντύσει χειμωνιάτικα ένα ζυμαρικό με λουκάνικο. Η επιλογή του ζυμαρικού υπακούει σε κανόνες: Κανένα υλικό της σάλτσας δεν πρέπει να ξεπερνάει το μήκος του ζυμαρικού. Πέννες, φιογκάκια, ορεκιέτε, φουζίλι είναι μέσα στις επιλογές, αν στη σάλτσα μας υπάρχουν κομμένα λαχανικά. Και βέβαια, με τα ζυμαρικά κανείς δεν μας εμποδίζει να αυτοσχεδιάσουμε…
Updated: 31/02/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 31/01/13